Eurooppa Maahanmuutto

Kreikka syyttää Turkkia somalien salakuljettamisesta Euroopan unioniin

Kuvakaappaus Youtube.

Kreikka on jo pitkään syyttänyt Turkkia laittomien siirtolaisten käyttämisestä aseena paineen asettamiseksi Euroopan unionille. Nyt syytöksille on saatu uusia todisteita.

Kreikan maahanmuuttoministeriö on julkaissut videon, jossa Turkista Mytilenen saarelle Kreikkaan saapuneet somalit kertovat Turkin viranomaisten toiminnasta.

Somalimiehet kertovat, että he hankkivat Turkissa oleilevien tuttaviensa avulla viisumit Turkkiin ja matkustavat sitten sinne.

– Turkissa jo kymmenen vuotta opiskelemassa olleet somalit auttavat muita somaleja lähtemään maasta, hankkimaan viisumin ja matkustamaan Turkkiin, yksi somaleista kertoo videolla.

– Pyysin vain apua jotta voisin lähteä Somaliasta Turkkiin ja he sanoivat auttavansa minua. Maksoin 100 euroa viisumista, en tiedä paljonko muut maksoivat, toinen somalimies sanoo.

Turkin poliisi ei somaleja pysäyttele tarkastaakseen papereita – aivan kuin viranomaisille olisi annettu ohjeet.

– Kun somalit haluavat meren yli Kreikkaan, Turkin poliisit eivät pidätä heitä kuten esimerkiksi afgaaneja. He sulkevat silmänsä eivätkä pysäytä kysyäkseen papereita, kuten usein tapahtuu muiden siirtolaisten ollessa kyseessä, yksi neljästä videolla esiintyneestä somalista kertoo.

Kun ihmissalakuljettajien somaleille antaman veneen vanha ja huonokuntoinen moottori hajosi merimatkalla Turkista Kreikkaan, Turkin viranomaiset kieltäytyivät auttamasta: vene ei ollut enää Turkin aluevesillä. Auttamisen sijaan turkkilaiset käskivät ottaa yhteyttä Aegean Boat Report -kansalaisjärjestöön Facebookin ja WhatsAppin kautta sekä ilmoittamaan järjestölle tarkat koordinaatit.

Turkkilaisten antamien ohjeiden mukaan somalien tulisi mahdollisimman pian yrittää hankkiutua Kreikan saarilta mantereelle, missä heillä olisi mahdollisuus saada yhteys YK:n virkamiehiin. Tämän jälkeen he voisivat päästä minne haluavat.

Kreikan maahanmuuttoministeri Notis Mitarakis syytti tiedotustilaisuudessa Turkkia laittoman siirtolaisuuden edistämisestä.

– Nämä ihmiset saapuvat laillisesti Turkkiin ja heitä käytetään Eurooppaan suuntautuvaan ihmissalakuljetukseen. Kun somalit saapuvat Istanbuliin, heidät siirretään kaupungin tietyille alueille, missä he odottavat siihen saakka kunnes heidät siirretään Turkin länsiosaan, maahanmuuttoministeri totesi.

– On ilmeistä, että nämä ihmiset eivät ole vaarssa Turkissa ja siksi heille pitäisi turvapaikka Turkissa, jos he ovat siihen oikeutettuja, Mitarakis korosti.

Lähteet Kathimerini, Greek City Times.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit