Eurooppa

Kreikka tiesi Turkin vallankaappaushankkeesta vuonna 2016

Kuva VOA / Wikimedia Commons / public domain.

Entinen puolustusministeri Evangelos Apostolakis kertoo Kreikan olleen tietoinen Turkin armeijan upseerien kaappaushankkeesta 2016. Kreikka oli valmistautunut kaiken varalle – myös noutamaan presidentti Erdoganin, mikäli tämä pyytäisi apua.

Apostolakis vaikenee siitä, oliko Erdogan pyytänyt kaiken varalle apua. Sen sijaan hän kertoo Kreikan valmistautuneen palauttamaan kaappaajaupseerit, mikäli nämä pyrkisivät Kreikkaan.

Tieto tulevasta kaappausyrityksestä Kreikalla oli tuntikausia ennen kesäkuun 15. päivän tapahtumien alkua. Apostolakis kertoi pyrkineensä kaappausyönä ottamaan yhteyttä Erdoganiin. Hänen olinpaikkansa oli tiedossa, mutta puhelinyhteyttä ei saatu. Aluksi oli luultu kaappauksen onnistuneen.

Kahdeksan kaappajaupseerin saavuttua helikopterilla Kreikkaan oli heidät pyritty käännyttämään, mutta yhteyttä Erdoganiin ei edelleenkään saatu. Sittemmin Turkin puolustusministeri Hulusi Akar pyysi Kreikkaa palauttamaan upseerit.

Tulijat oli sillä välin pidätetty ja he olivat ehtineet hakea turvapaikkaa. Laillisuuden näkökulmasta mitään ei ollut enää tehtävissä, sanoo entinen puolustusministeri.

Nykyisestä tilanteesta Apostolakis sanoo, ettei usko maiden välisen nykyisen tilanteen kärjistyvän. Se ei olisi kenenkään edun mukaista.

Lähde Greek City Times.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit