Eurooppa Maahanmuutto

Kreikka: Tilanne Lesboksen saarella kiristynyt äärimmilleen

Lesbos-saaren pohjoisrantaa syyskuussa 2015. Kuva Rosa-Maria Rinkl / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Tilanne kreikkalaisella Lesboksen saarella kiristyy vauhdilla. Viimeisten kolmen vuoden aikana on saaren rannoille tullut yhteensä noin miljoona siirtolaista Turkista. Paikallisella väestöllä voimat ja sietokyky alkavat loppua, ja yhteenotot siirtolaisten kanssa ovat jokapäiväisiä.

Kreikkalaisten lähteiden mukaan Lesboksen ja sen naapurisaarten rannoille ilmestyy edelleenkin päivittäin noin 500 siirtolaista. Tämä aiheuttaa siirtolaisleireille painetta, kun siirtolaisia ei saada siirrettyä samaan tahtiin mantereelle.

Saaren asukkaat ovat saaneet tarpeekseen. Sen joutui tuntemaan nahoissaan Kreikan pääministeri Alexis Tsipras vieraillessaan saarella. Normaalisti hyvin vieraanvarainen saari otti pääministerinsä kylmästi ja syytellen vastaan.

Saarelaiset nostivat Tsiprasta moittivia banderolleja katukuvaan ja sulkivat liikkeitään protestiksi. Väkeä houkuteltiin jopa yleislakkoon ja joukkomielenosoituksiin Mytilinin kaupungissa.

– Me tarvitsemme heti apua. Meidän yhteiskuntamme vieraanvaraisuus on saavuttanut rajansa, sanoi Lesboksen pormestari Spyros Galinos. Mitilinin kauppakamarin johtaja Panayios Paparisvas välitti Tsiprakselle ja tämän ministereille viestin: – Riittävästi on riittävästi. Siirtolaisilla on nälkä. Koko saari todella kärsii tilanteesta, ja hallituksen on toimittava ennen kuin on liian myöhäistä.

Pakolaiskeskuksen tilanne on kestämätön

Saaren siirtolaisia majoittavat keskukset ovat ääriään myöten täynnä, ja tungos aiheuttaa jatkuvia konflikteja siirtolaisten keskuudessa. Tämän lisäksi saarelaisten tunnelmat ovat pohjalukemissa siirtolaisongelman tuhottua saaren päätoimeentulon, turismin, melkein kokonaan.

– Kauppa ja investoinnit ovat loppuneet melkein kokonaan, kertoo Evangelos Myrsinias paikalliselta kauppakamarilta. – Ihmiset ovat kestokykynsä rajoilla, lisää saaren pormestari Galinos. – Hyvä auttamishalu on muuttumassa pahaksi vereksi. Ja missä on pahaa verta, siellä on kasvualustaa radikalisoitumiselle, kertoo Galinos.

EU-rajavalvontaviranomainen Frontex voimaton

Frontexin tietojen mukaan itäisen Välimeren siirtolaisliikenne on noussut viimeisen kuukauden aikana noin 17 prosenttia. Frontexin johtajan Fabrice Leggerin mukaan siirtolaisia tulee Iranista, Irakista ja Syyriasta. Lisäksi kreikkalaisten lähteiden mukaan uusia siirtolaisryhmiä tulee Qatarista, jossa on suuria ongelmia talouden kanssa.

Kreikan saarilla 15 500 siirtolaista

Uusien siirtolaisaaltojen tuleminen saarille tekee tilanteesta tukalan. Saarilla on noin 9 000 siirtolaista jumissa, koska Turkin ja EU:n pakolaissopimuksen tulkinnassa on erimielisyyksiä. Sopimuksen mukaan siirtolaisten on annettava matkustaa eteenpäin heidän päästyään rantaan, mutta toisaalta mereltä heidät voidaan käännyttää takaisin.

Suurin osa siirtolaisista on majoitettu Morian leirille, joka sijaitsee noin 5 kilometriä Mitilinin keskustasta. Noin 6 000 siirtolaista on Turkin rannikon läheisyydessä sijaitsevilla saarilla, kuten Hios, Kos, Samos ja Leros.

”Naiset ovat peloissaan illalla ja yöllä”

– Meidän elämänrytmimme määräävät siirtolaiset, jotka muodostavat jo kolmanneksen koko saaren ihmisistä, kertoo saaren pormestari. – Pelko valtaa alaa. Naiset pelkäävät  lähteä kotoaan pimeällä. Lapsia ei päästetä enää ulos leikkimään yksinään. Mikään yhteiskunta ei kestä tätä ikuisuuksiin, sanoi Galinos.

Lähde: Lesvosnews.gr Lesvosnews.gr Lesvosnews.gr Lesvosnews.gr

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit