Eurooppa Maahanmuutto

Kreikkalaiset vapaaehtoiset pyydystävät rajasta läpi päässeitä siirtolaisia – ”Kukaan ei ole pakolainen, kaikki ovat laittomia siirtolaisia”

Kuva Shutterstock.

Kreikan hallitus yrittää kaikin voimin pysäyttää rajallaan Turkin läpi päästämät siirtolaiset. Tähän saakka poliisi ja sotavoimat ovat osallistuneet siirtolaisvyöryn tulppaamiseen, mutta nyt myös vapaaehtoiset kansalaiset, jotka auttavat viranomaisia.

Kreikan ja Turkin rajalla kiehuu. Turkin päästettyä maassa oleilevat siirtolaiset Kreikan rajalle, EU-ulkorajavaltio Kreikan viranomaisten kädet ovat olleet täynnä työtä Turkin puolelta vyöryvien siirtolaismassojen pysäyttämisessä.

Siirtolaismassojen pysäyttämiseen ovat osallistuneet Kreikan poliisi sekä 4. armeijakunta, mutta nyt myös vapaaehtoiset kansalaiset. Kreikan viranomaiset ovat uutistoimisto AP:n mukaan pyytäneet rajaseudun asukkaita auttamaan rajasta läpi päässeiden siirtolaisten paikallistamisessa 212 kilometriä pitkällä Evros-joen rajaamalla alueella.

– Synnyimme täällä, asumme täällä, työskentelemme täällä, tiedämme ylityspaikat paremmin kuin kukaan muu, 300 metriä joesta sijaitsevan Amorion yhteisön johtaja Panayiotis Ageladarakis kuvailee tilannetta Kreikan ja Turkin rajalla.

Aseistamattomien vapaaehtoisten miesten ryhmät tarkkailevat ylityspaikkoja pimeän tultua.

– Istumme ylityspaikoilla – ja he tulevat, Ageladarakis kertoo.

Kun laiton rajan ylitys havaitaan, paikalle hälytetään poliisi pidättämään siirtolaiset.

– Ei meitä kiinnosta, minne heidät viedään. Pyrimme vain auttamaan armeijaa ja poliisia, kreikkalainen jatkaa.

Rajavalvontayksiköitä auttavat kaikin voimin myös paikalliset liikkeet ja kaupat. Rajalle on viety vettä, ruokaa ja muita tarvikkeita kuten suojakäsineitä ja kasvosuojia.

Kreikan viranomaisten viime viikon aikana perjantaihin mennessä pidättäneistä siirtolaisista 64 prosenttia oli afgaaneja, 19 prosenttia pakistanilaisia, 5 prosenttia turkkilaisia, 4 prosenttia syyrialaisia, kun taas loput olivat irakilaisia, iranilaisia, marokkolaisia, etiopialaisia, bangladeshiläisiä ja egyptiläisiä.

– Kukaan ei tule sodasta. Kukaan ei ole pakolainen. He ovat kaikki laittomia siirtolaisia ja yrittävät siksi päästä Eurooppaan, Panayiotis Ageladarakis muistuttaa.

  • 6.6K
    Shares