Eurooppa Rikos

Kriminaalit halusivat salakuljettaa raketinheittimiä Ruotsiin

Bosnian poliisi on pidättänyt viisi aseiden salakuljetuksesta epäiltyä, jotka ilmeisesti halusivat kuljettaa Ruotsiin raketinheittimiä ja lukuisia muita aseita. Vielä ei ole selvillä, liittyikö toiminta johonkin suunniteltuun terrori-iskuun. Poliisi puhuu kuitenkin muslimiveljeskuntaan liittyvistä yhteyksistä.


Epäiltyjen viiden henkilö pidätys tapahtui torstaina yhteistyössä Ruotsin poliisin kanssa, kertoi Bosnian poliisin tiedottaja Mirna Miljanovic perjantaina AFP-uutistoimistolle. Useissa ratsioissa takavarikoitiin ”suuri määrä aseita, ammuksia ja sotilasvarusteita”.

Jo aiemmin oli Ruotsissa pidätetty yksi epäilty, sanoi tiedottaja. Kaksi muuta epäiltyä on karkuteillä. Bosnian poliisi oli tiedottajan mukaan tehnyt ratsian seitsemään kohteeseen maan pohjoisosassa Gradiskan ja Laktasin kaupungeissa. Paikallisen median mukaan poliisit löysivät mm. 4 raketinheitintä, 16 käsikranaattia, rynnäkkökiväärejä ja pistooleja.

Bosnian syyttäjälaitoksen tiedottaja Boris Grubesic kertoi AFP:lle, että epäillyt ovat tunnustaneet osallisuutensa salakuljetukseen. Aiemmin ei ollut ilmennyt, että heillä olisi yhteyksiä terroristiryhmiin. Lisäksi he eivät sopineet jihadistien profiiliin.

Poliisipiireistä kerrottiin kuitenkin, että oli olemassa viitteitä, että aseet oli tarkoitettu eräälle muslimiveljeskunnan nimellä kulkevalle ryhmälle. Yhteydet islamisteihin eivät kuitenkaan ole ”virallista tietoa”.

Jugoslavian sodan jälkeen Balkanilla on liikkeellä paljon laittomia aseita ja Länsi-Euroopan rikollisryhmät käyttävät niitä omiin tarkoituksiinsa. Myös jihadistit ovat jo käyttäneet seudulta peräisin olevia aseita, mm. islamistiterroristit, jotka tappoivat Pariisissa 13. marraskuuta 130 ihmistä.

Toimitus
17.5.2016

Liity kannattajajäseneksi