Kotimaa Politiikka

Kristillisdemokraatit: YK:n pakolaissopimus on päivitettävä 2000-luvulle

Kuva Shutterstock.

Kristillisdemokraatit totesivat puoluevaltuustonsa kokouksessa 24.11.2019, että YK:n pakolaissopimus ei vastaa nykypäivää ja se vaatii uudistamista. Myös sananvapauden kaventumisesta oltiin huolissaan.

Nykyinen turvapaikkajärjestelmä perustuu vuonna 1951 laadittuun pakolaissopimukseen. Sopimus on syntynyt toisen maailmansodan jälkeiseen yhteiskunnalliseen tilanteeseen eikä se vastaa enää kaikilta osin 2000-luvun tilannetta. Tästä syystä sopimus tulee päivittää, totesi Kristillisdemokraattien puoluevaltuusto sunnuntaina.

– Nykyisen järjestelmän puitteissa henkilön on mahdollista hakea turvapaikkaa mistä tahansa maasta. Tämän perusteella esimerkiksi Suomesta on haettu turvapaikkaa jopa 100:sta eri maasta. Tämänhetkinen järjestelmä ruokkii merkittävästi ihmissalakuljetusta ja rikollista toimintaa.

Puolue vaatii YK:n pakolaissopimusta muutettavaksi siten, että jokainen mukana oleva maa on velvollinen ottamaan vastaan omat kansalaisensa.

– Dublin-sopimuksen mukaan turvapaikkaa on haettava ensimmäisestä turvallisesta maasta. Tästä tulee pitää kiinni, eikä automaattisia jakomekanismeja tule ottaa käyttöön.

Suomi – mielensäpahoittajien luvattu maa?

Puoluevaltuuston tiedotteessa vaaditaan myös sananvapauden palauttamista Suomeen.

– Onko rakas isänmaamme menossa kohti vaarallista yhden totuuden yhteiskuntaa? Saako Suomessa pahoittaa mielensä vain tietynlaisista asioista? Mikäli nyt nähtävillä oleva kehitys jatkuu, vaarana on, että maahamme syntyy kritiikitön valtiojohtoinen järjestelmä, jossa kansalaisia kohdellaan eriarvoisesti suhteessa sananvapauteen. Huolta herättävät erityisesti viimeaikaiset tapaukset, joissa sananvapauteen on puututtu vähintäänkin kyseenalaisesti ja tarkoitushakuisesti.

Kristillisdemokraatit muistuttavat, että toimiva demokratia edellyttää laajasti turvattua oikeutta toteuttaa sananvapautta ilman pelkoa.

– Sananvapauden rajoittamisyritykset johtavat itsesensuuriin, joka rampauttaa yhteiskunnallisen keskustelun. Pahimmillaan se voi johtaa yhden aatteen diktatuuriin.

  • 310
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset