Eurooppa Maahanmuutto

Kroatian poliisi joutuu käyttämään ”jonkin verran voimaa” torjuessaan laittomia siirtolaisia

Kroatian ja Bosnian rajaa. Kuva Petr Vilgus / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

EU:n laidalla sijaitseva Kroatia käännyttää Balkanin siirtolaisreittiä pitkin saapuneita laittomia siirtolaisia takaisin rajanaapuriinsa Bosniaan. Ihmisoikeusjärjestöjä nämä käännytykset eivät miellytä, ja joskus käännytysten suorittamisessa tarvitaan voimankäyttöä, mutta Kroatian presidentin mukaan vain tarpeellisessa määrin.

Kolmansista maista lähtöisin olevat laittomat siirtolaiset ovat kuormittaneet Balkanin maita siirtolaiskriisin alusta, vuodesta 2015 alkaen. Euroopan unionin laidalla sijaitseva, vapaan liikkuvuuden Schengen-alueeseen pyrkivä EU-maa Kroatia valvoo Bosnia-Hertsegovinan vastaista rajaansa muun muassa pimeänäkölaitteilla, droneilla, lämpökameroilla ja helikoptereilla.

Kiinni otetut laittomat siirtolaiset käännytetään määrätietoisesti takaisin Bosniaan, jonka kautta Balkanin reitti kohti Italiaa kulkee. Palautus Kroatiasta Bosniaan tapahtuu huolimatta siirtolaisten selittelyistä, että he ovat vain läpikulkumatkalla Italiaan.

Monet Bosniaan käännytetyt siirtolaiset ovat valittaneet Bosnian viranomaisten kovista otteista, kertoo DW. Käännytyksiä kritisoivan Amnesty International -ihmisoikeusjärjestön mukaan ”priorisoimalla rajavalvonnan kansainvälisten lakien yläpuolelle, Euroopan hallitukset eivät vain sulje silmiään Kroatian poliisin ilkeiltä hyökkäyksiltä, vaan myös rahoittavat heidän toimiaan”, järjestö kertoi tiedotteessaan maaliskuussa.

”Tietysti jonkin verran voimaa tarvitaan käännyttämiseen”

Kroatian presidentti Kolinda Grabar-Kitarović puolustaa EU:n ulkorajoja valvovaa Kroatian poliisia ja muistuttaa, että ”kun joku kuljeskelee vaikeassa maastossa, on aivan normaalia, että tulee naarmuja, ruhjeita ja vammoja.”

Kroatian presidentti myös vahvistaa keskustelleensa Kroatian sisäministerin ja poliisijohtajan kanssa, ja nämä ovat vakuuttaneet, että tarpeetonta voimaa ei käytetä presidentin mainitsemien ”elintasosiirtolaisten” käännytyksissä.

– Tietysti jonkin verran voimaa tarvitaan käännyttämiseen, presidentti muistuttaa.

Amnesty Internationalin tutkija Jelena Sesar on järkyttynyt.

– Kansainvälisten ja EU-lakien mukaan kollektiiviset käännytykset ovat laittomia, ihmisoikeusjärjestön tutkija sanoo.

  • 625
    Shares

Liity kannattajajäseneksi