Kotimaa Maahanmuutto

KRP epäilee: Irakilaismies oli mukana lavastamassa omaa kuolemaansa

Keskusrikospoliisi. Kuva Htm / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Ylen tietojen mukaan Keskusrikospoliisi epäilee kuolleeksi luultua irakilaista turvapaikanhakijaa oman ”kuolemansa” lavastamisesta Irakissa.

Ali saapui vuonna 2015 Suomeen hakemaan turvapaikkaa. Sitä hän ei kuitenkaan saanut, vaan joutui palaamaan Irakiin vuonna 2017. Alin Tytär jäi Suomeen.

Joulukuussa 2017 Alin kerrottiin kuolleen Bagdadissa ampumavälikohtauksessa.

Suomi sai 14. marraskuuta 2019 Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta (EIT) langettavan päätöksen ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta Alin tapauksessa. EIT:n käsittelyä pyysi kuolleeksi väitetyn Alin tytär, joka kertoi Suomen menettelyn ja omaisen kohtalon aiheuttaneen hänelle huomattavaa kärsimystä.

Keskusrikospoliisi kertoi 22.4 aloittaneensa esitutkinnan epäillyistä törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä liittyen Alin väitettyyn kuolemaan. Keskusrikospoliisin saamien tietojen mukaan Ali olikin elossa. Vuonna 1996 syntynyt tytär määrättiin 24.4 Helsingin käräjäoikeuden pakkokeinoistunnossa vangittavaksi todennäköisin syin törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennöksestä epäiltynä.

Nyt Keskusrikospoliisi epäilee, että Ali olisi ollut itse lavastamassa omaa kuolemaansa Irakissa, missä hän Ylen tietojen mukaan asustelisi nykyään.

Keskusrikospoliisi haluaa kuulustella miestä itseään, mutta vielä ei ole tiedossa, yritetäänkö häntä kuulustella Irakissa vai tuoda Suomeen kuulusteltavaksi.

Tällä hetkellä molempia, irakilaista Alia ja hänen tytärtään epäillään törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä. Tutkinnassa on muitakin epäiltyjä, sillä tyttären ei arvella toimineen yksin.

Poliisia on auttanut tutkimuksissa muun muassa Suomen Bagdadin suurlähetystö, jonka kautta saadut virkamieslausunnot vahvistavat Alin kuolintodistuksen olevan väärennös.

Nyyhkytarinat paljastuvat huijaukseksi

Alin saama kielteinen turvapaikkapäätös Suomesta on ollut perusteiltaan oikea, sillä Keskusrikospoliisin tähänastisen tutkinnan perusteella Ali ei ole joutunut vainon kohteeksi Irakissa ennen Suomeen saapumistaan.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho muistutti twiitissään Alin saamasta kielteisestä turvapaikkapäätöksestä, kotiutuksesta ja ”kuolemasta” järkyttyneiden sinisilmäisyydestä.

– Nyyhkytarinat paljastuvat aina huijaukseksi. Osa ihmisistä ei piittaa, koska heidän mielestään valehtelu hyvän asian puolesta on ok. Heitä harmittaa vain kiinnijääminen, Halla-aho totesi Twitterissä.Lisätty Halla-ahon kommentti 1.5 klo 15:37

  • 1.4K
    Shares