Kotimaa Talous

KTK: Nyt on toteutumassa historiallisesti suurin työvoiman pakkosiirto

Sote- ja maakuntauudistus on Suomen historian suurin työvoiman pakkosiirto. Hallituksen ja median taholta puhutaan vain hallintouudistuksesta ja unohdetaan yli 200 000 ihmistä, jotka elävät pitkässä piinassa, tietämättä mitä huominen tuo tullessaan.


Nämä samat ihmiset ovat saaneet myös kokea julkista halveksuntaa ja syyttelyä maamme huonosta tilasta, koska ovat töissä julkisella sektorilla.

Sote – ja maakuntauudistuksesta puhutaan maamme suurimpana hallinnollisena uudistuksena kautta historian. Toteutuessaan tuo uudistus tulee koskettamaan yli 200 000 työntekijää, jotka tällä hetkellä työskentelevät kuntien, kuntayhtymien ja valtion tehtävissä. Muutoksissa on kyse siis oikeasti ihmisistä ja heidän tehtävistään, vaikka puhutaan vain hallinnosta.

Julkisen sektorin työntekijät saavat tuntea oman maamme hallituksen taholta samanlaista kohtelua, mitä yksityisen sektorin työntekijät ovat kokeneet jo kauan. Ylikansallisten yhtiöiden osakkeenomistajat ovat vaatineet tulosta ja tuo tulos on pitänyt näkyä euroina osakkeenomistajan lompsassa. Nyt kuntatyöntekijät ovat pelinappuloita ja jokaisella nappulan siirrolla pitää löytyä rahaa.

Kuntapäättäjät pyrkivät maksattamaan myös investointeja henkilöstöllä leikkausten ja säästöjen kautta. Kunnat, jotka eivät ole kriisikuntia, hakevat perusteluja leikkauksille tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Näin ei voi jatkua. Investointeja ja henkilöstömenoja ei pidä sekoittaa keskenään, vaativat KTK Tekniikan Asiantuntijoiden edustajakokousedustajat.

Uudistuksen edetessä on julkisen sektorin toimien yhtiöittäminen saanut uutta vauhtia. Tulevaisuudessa julkisia palveluita kilpailutetaan vielä enemmän kuin nyt. Työntekijät joutuvat jatkossa elämään jatkuvissa 3-4 vuoden pätkätöissä. Koskaan ei voi olla varma miten oma työnantajayhtiö pärjää seuraavassa kilpailutuksessa ja saako pitää työpaikkansa. Kaupungeissa, jossa yhtiörakenteet ovat olleet pidempään käytäntönä, on nähtävissä kilpailutusten yhteydessä myös työehtosopimusten shoppailua, jolla halutaan ajaa työvoimakustannukset mahdollisimman alas.

Uudistusta ei voi maksattaa palkansaajilla, vaan uudistuksen on oltava investointi tulevaisuuteen. Uudistuksissa pitää löytää kustannustehokkuutta toimintamalleista ja uudesta teknologiasta, ei vain leikkaamalla henkilöstöltä, korostavat edustajakokousedustajat.

Työntekijälle tulevaisuus näissä tilanteissa on jatkuvaa epävarmuutta, pienempää palkkaa, huonompia palvelussuhteen etuja ja säännöllisesti vaihtuvaa haalarin väriä työnantajan mukaisesti.

Suomea ei saada uudelle kasvu-uralle, jos julkista sektoria kyykytetään kikyn lisäksi edelleen leikkaamalla ja jatkuvilla säästöillä. Sen sijaan maakuntien elinvoima, tulevaisuuden usko ja mahdollisuudet kadotetaan.

Tulevaisuuteen pitää investoida, seutukuntien elinvoimaa on tuettava ja ihmisiin pitää luoda tulevaisuuden uskoa, linjaa edustajakokous.

  • 2
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset