Eurooppa

Kuinka edistykselliset poliittiset voimat kaappasivat Ruotsin kirkon

Kuva Agnes / Flickr / CC BY-ND 2.0

Kirja paljastaa, kuinka sosiaalidemokraatit ottivat Ruotsin kirkon haltuunsa.

Kirkkopolitiikkaa käsittelevä Jesper Bengtssonin Reformismin tie kuvaa sosiaalidemokraattien suhdetta Ruotsin kirkkoon. Kirja tosin kertoo lähinnä kaappauksesta: ”kuinka poliittiset voimat työskentelivät pitkään uskonnollisen instituution muuttamiseksi”.

Kirjoittajan mukaan kirkko ja työväenliike olivat Ruotsissa pitkään vihollisia, mutta lopulta sosialistit katsoivat parhaaksi ottaa seurakunta hallintaan sen muuttamiseksi.

Haltuunotto tapahtui systemaattisesti. Bengtssonin mukaan sosiaalidemokraattinen ”puolue on ollut mukana siirtämässä askel askeleelta kirkon arvoja progressiiviseen suuntaan”. Tämä on tapahtunut kirkon sisältä muuttamalla kirkkopolitiikkaa ja ulkoa säätämällä lakeja.

Kun kirkko sai keskushallinnon, hallintomalli vahvisti puolueiden asemaa.

”Näin kaappasimme kirkon”

Myös jumalanpalvelus koki uudistamisen: tilaisuuden tuli ilmaista kirkon avoimuutta ja demokraattista rakennetta. Kaiken tuli olla tasa-arvoista. Tästä syystä virsikirjatkin kokivat edistyksellisen uudistamisen.

Lopputuloksena Ruotsin kirkko muuttui toiseksi. Voidaan jopa sanoa sen tulleen kaapatuksi.

– Uudistusprojektina pidetty kirkon muutos on lähes ainutlaatuinen sinnikkäänä, hitaana ja perusteellisena prosessina, Bengtsson kirjoittaa.

Ruotsin kirkko Malmössä todosti edistyksellisyyttä vuonna 2019, jolloin Pyhän Paavalin katedraali Malmössä paljasti sukupuoli-ideologisen alttaritaulun, jossa esiintyi samaa sukupuolta olevia pareja ja transnainen.

Lähde Göteborgs Posten, Kansalainen.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit