Kolumnit

Kuka huolehtisi Suomen vähäosaisista?

Leipäjonot tulivat jäädäkseen 1990-luvun alkupuolen laman seurauksena, kuten kuulee usein mutta todenperäisesti muistutettavan. Tilanne on saamassa entistäkin dramaattisemman juonenkäänteen, sillä vähäosaisten helsinkiläisten huolehtimisesta päävastuun kantava Heikki Hursti on kertonut, että hänen vanhempiensa perustaman Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyö ry:n rahakirstun pohja paistaa.

Varsinainen ruoka- ja vaateapu perustuu sekä yksityishenkilöiden että kauppojen lahjoituksiin ja Hursti kertoo, että tavaraa jaettavaksi periaatteessa riittää, vaikka lahjoitusten määrä on laskenut. Ongelma on, että valtio vuokraa Helsingin kaupungin välityksellä toimitiloja Hurstin käyttöön ja on alkanut laittaa kapuloita rattaisiin.

Järjestön omistama Mellunmäessä sijaitseva toimintakeskus on laitettu myyntiin jo viime vuoden puolella. Kaupungin rahahanoja käännettiin tiukemmalle siten, että se …

    ”… laski muutama vuosi sitten Kallion Helsinginkadulla sijaitsevan toimipisteen vuokraan ja ylläpitoon myöntämänsä vuosiavustuksen 150 000 eurosta 100 000 euroon. Aukkoa on jouduttu paikkaamaan rahalla, joka on tarkoitettu ruoan ja tarpeiden hankkimiseen vähäosaisille.”

Ideaalitilanteessa Hursteja ei tarvittaisi eikä olisi koskaan tarvittukaan, sillä on yksiselitteisesti valtion tehtävä huolehtia, että köyhät, sairaat, työttömät, eläkeläiset ja kaikki yhteiskunnan vähäosaiset saavat heille perustuslain mukaan kuuluvan perustoimeentulon, eikä ketään jätetä yksin nälkäkuoleman partaalle luottaen siihen, että hänet pelastaa lähimmäisenrakkaus.

Avun tarvitsijoita kuitenkin riittää ja määrä on vieläpä kasvanut kasvamistaan.

    ”Hursti on syvästi huolissaan ja ihmeissään siitä, että heidänkin leipäjonojensa asiakasmäärät ovat kymmenkertaistuneet kymmenessä vuodessa.
    […]
    – Uutta porukkaa tullut tänne paljon, ovat sanoneet, että leikkaukset koskettavat eniten vähäosaisia ja niitä joilla ei ole mitään. Eläkeläiset, opintotuen varassa olevat opiskelijat, Hursti jatkaa.”

Jos joku elitisti siis sattuu kuvittelemaan, että Hursti väkineen on haalinut huvikseen enemmän kiinteistöjä ja on siksi niiden nielemien ylläpitokulujen kanssa lirissä, saa tämä minun puolestani hypätä kaivoon. Kaikki johtuu siitä, että avuntarvitsijoiden määrä on kasvussa ja näin ollen myös vapaaehtoispohjalta toimiva järjestö vaatii lisää toimitiloja.

Tahtotila vähäosaisista huolehtimiseen on valtiovallalla muutamia harvalukuisia poikkeuksia lukuun ottamatta täysin hakoteillä. Leipäjonoihin sekä köyhyyteen, tuloeroihin ja eriarvoistumiseen yleisesti otetaan kantaa sydän teennäisestä huolesta läpättäen vain vaalien yhteydessä. Tuloksen ratkettua kyseiset teemat katoavat otsikoista, vaikka kyseessä on räikeä kansallinen häpeätahra.

Kuten keneltäkään ei liene jäänyt huomaamatta, keskittyy nykyinen porvarihallitus lähinnä kurittamaan ja kiusaamaan työttömiä entisestään. Myös Hursti kertoo törmäävänsä työnsä parissa ihmisiin, jotka painivat sekä työttömyysturvan että työnhaun aktiivimallin aiheuttamien haasteiden kanssa.

Hursti niin ikään ihmettelee, miten valtiolla riittää avokätisiä avustuksia annettavaksi urheilulle sekä erilaisille yhdistyksille ja järjestöille, muttei yhteiskunnan vähäosaisille. Samaa linjaa jatkaen muistutan, että valtion taidetoimikunnat jakavat vuosittain pitkän pennin edestä taiteilija-apurahoja vähän sinne sun tänne.

Minun ja kovin monen muunkin kansalaisen ykkösprioriteetti on se, että aivan ensimmäisenä huolehditaan oman maan kansalaisten hyvinvoinnista, aivan jokaisen, ja vasta sitten aletaan miettiä hengenravintoa ja taiteilija-apurahoja. Ei ensimmäistäkään Guggenheim-museota ennen kuin kansalaisten asiat ovat kunnossa.

Ei voi kuin ihmetellä, että missä päättäjiemme todelliset elämänarvot tänä päivänä mennä laahustavat.

Mikäli Hursti joutuu ennen pitkää laittamaan lapun luukulle, herää entistäkin suurempi huoli koskien sitä, kuka huolehtisi Suomen kansasta ja sen vähäosaisista?

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit