Eurooppa Politiikka

Kukaan ei ole syyllinen Berliinin terroriin

Kuva Karl-Ludwig Poggemann / Flickr / CC BY 2.0

 

Tunisian pääministeri Youssef Chahed kieltää valtionsa vastuun Anis Amrin terroriteosta Berliinissä. Chahed keskusteli Saksassa kansleri Merkelin kanssa Berliinin terrorista. Suunniteltuun ja Merkelin ehdottamaan Tunisiassa sijaitsevaan pakolaisleiriin Chahed ei ottanut kantaa.

Youssef Chahed

Tunisian pääministeri Youssef Chahed kieltää kategorisesti maansa syyllisyyden terroritekoon. „Minun on sanottava suoraan, että Tunisian virkamiehet eivät ole tehneet mitään virhettä“, hän sanoi vierailullaan kansleri Merkelin luona. Asiasta kertoi Bild Zeitung.

Anis Amri ajoi juuri ennen joulua Berliinissä kuorma-autolla joulumarkkinoille ja tappoi 12 ihmistä.

„Kun Amri vuonna 2011 lähti Tunisiasta, hän ei ollut terroristi. Radikalisoitumisesta ei ollut mitään merkkejä“, sanoi Chahed. „Me pahoittelemme Berliinin tapahtumia. Ne koskettavat meitä erityisesti koska Tunisiassa tapahtui myös terrori-isku vuonna 2015“.

Keskusteluun Tunisiaan perustettavasta pakolaisleiristä pääministeri Chahed ei halunnut ottaa kantaa. „Tunisia on nuori demokratia enkä usko, että meidän resurssit riittävät yksinään. Tähän ongelmaan on keksittävä ratkaisu yhdessä Libyan kanssa.“

Samaa vastuunpakoilua on havaittavissa myös Saksassa, jossa on tehty melkoinen kasa virheitä, mutta kukaan ei tunnusta syyllisyyttään tai edes osallisuuttaan tapahtuneisiin tai niiden mahdolliseen estämiseen.

Saksassa Amri on tehnyt yksitoista virallisesti kirjattua rikosta ennen terrori-iskuaan Berliinissä. Rikosten joukossa on murhayritys, pahoinpitely, huumausainerikoksia, vakavia sekä lieviä varkauksia, väärennöksiä ja turvapaikkalain rikkomuksia. Silti mies oli vapaana ja sai suoritettua terrori-iskunsa.

Amrin rikoksia on käsitellyt kahdeksan yleistä syyttäjää kolmessa eri Saksan liittovaltiossa. Asiasta kertoo Kölnissä ilmestyvä „Express – lehti“. Tiedot perustuvat oikeusministeri Heiko Maasin (SPD) tekemään yhteenvetoon.

CDU-kansanedustaja Stefan Heck on esittänyt julkisen kysymyksen „Miksi Saksan oikeusviranomaiset eivät toimineet ajoissa ja kiirehtineet karkotusta tai edes pidättäneet miestä ?“

Neue Zurcher zeitung
Epochtimes

  • 25
    Shares