Kulttuuri

Kulttuurin, tieteen ja journalismin edustajat vetoavat suomalaisen sananvapauden puolesta

Kuva Shutterstock.

Joukko kulttuurin, tieteen ja journalismin edustajia vetoaa sananvapauden puolesta sananvapauden päivänä.

Tänään perjantaina 3.5 vietetään kansainvälistä sananvapauden päivää. Joukko kulttuurin, tieteen ja journalismin edustajia on laatinut vetoomuksen suomalaisen sananvapauden puolesta.

Julkilausumassaan he haluavat kiinnittää huomiota Suomessa kehittyneeseen epäterveeseen ilmapiiriin, jossa osa mielipiteistä pyritään tekemään lainsuojattomiksi tai sulkemaan pois yhteiskunnan piiristä. Julkilausuman tekstissä viitataan useisiin tapauksiin, joissa erilaiset painostusryhmät ovat toimineet epävirallisina sensoreina ja pyrkineet viemään eri yksilöiltä tai ryhmiltä mahdollisuuden saada äänensä kuuluviin.

Julkilausuman allekirjoittajat vetoavat kaikkiin kulttuuri- ja tiede-elämän vaikuttajiin sekä poliittisiin päättäjiin sananvapauden säilyttämisen puolesta. Heidän mukaansa kansalaisten oikeus arvostella päättäjiä, ideologioita, uskontoja, kansanryhmiä ja toisiaan on itseisarvo, jota ei tule soveltaa valikoiden. He toivovat Suomen henkisen elämän säilyvän vapaan mielipiteenvaihdon alueena, jossa sallitaan myös ajatukset jotka eivät kaikkia miellytä.

Allekirjoittaneiden joukossa on muun muassa kirjailijoita, professoreita, muusikoita, elokuvaohjaajia, suomentajia ja kustantajia.

Vetoomuksen voit lukea alta. Asettamalla kursorin ikkunan päälle saat selausnäppäimet näkyviin ikkunan ylä- ja alaosiin.

Vetoomus suomalaisen sananvapauden puolesta

 

  • 1.9K
    Shares