Kotimaa Talous

Kuluttajien luottamus talouteen heikkenee Suomessa sekä koko EU- ja euroalueella

Kuva eurocrisisexplained.co.uk / Flickr / CC BY 2.0
Joulukuun kuluttajabarometri osoittaa, että kuluttajien luottamus talouteen on heikentynyt Suomessa sekä koko EU- ja euroalueella.

Kuluttajien luottamus talouteen on heikentynyt Suomessa sekä koko Euroopassa. Suomessa kuluttajien luottamusindikaattori oli joulukuussa 16,1, kun se marraskuussa oli 18,3 ja lokakuussa 16,8. Viime vuoden joulukuussa luottamusindikaattori sai arvon 24,0. Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on 12,7.

Luottamusindikaattorin neljästä osatekijästä kuluttajien odotukset Suomen taloudesta ja yleisestä työttömyydestä heikkenivät joulukuussa marraskuuhun verrattuna. Arvio työttömyyskehityksestä oli kuitenkin edelleen kohtuullinen, kun taas kuva Suomen taloudesta on kääntynyt pessimistiseksi. Odotus myös kuluttajan omasta taloudesta muuttui joulukuussa hieman varovaisemmaksi. Sen sijaan arvio säästämismahdollisuuksista pysyi ennallaan ja hyvin valoisana.

Usko omaan ja varsinkin Suomen talouteen ja työttömyyden vähenemiseen synkistyi joulukuussa myös viime vuoden vastaavaan aikaan nähden. Sitä vastoin näkemys omista säästämismahdollisuuksista parani.

Kotitaloutensa rahatilanteen kuluttajat arvioivat joulukuussa erittäin hyväksi. Työlliset kuluttajat kokivat, että työttömyyden uhka on omalla kohdalla yhä vähentynyt viime aikoina. Ajankohtaa pidettiin hyvin otollisena säästämiselle mutta ei enää lainanotolle eikä kestotavaroiden ostamiselle.

Kuluttajien luottamus talouteen heikkenee koko EU- ja euroalueella

Koko EU- ja euroalueen kuluttajien luottamus talouteen heikkeni myös joulukuussa. Koko EU:n luottamusindeksi heikkeni 2,2 pistettä ja euroalueen 2,3 pistettä marraskuuhun verrattuna.

Molemmat indikaattorit ovat pitkän aikavälin keskiarvojen yläpuolella, mutta ovat laskeneet koko kuluneen vuoden ajan, ja lasku on jyrkentynyt vuoden loppua kohden.

Kuva EU-komissio.
Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa