Kulttuuri

Kun suomalaiset lapset sopeutetaan kulttuuriin Heinolassa

Alkoholia, tupakkaa, karkkia, väkivaltaa..

-”Hyvät oppilaat,
Viime päivinä on tapahtunut paljon niin Heinolassa kuin muuallakin liittyen turvapaikanhakijoihin. On esiintynyt täysin tuomittavaa väkivaltaista käytöstä, mikä herättää teissä ymmärrettävästi pelkoa ja hämmennystä. Mikään ei oikeuta väkivaltaan, mutta kannattaa pitää mielessä, että oma käytös saattaa olla harhaanjohtavaa, kun vastapuolena on muualta tulleita henkilöitä, joille esim. tyttöjen rennolla ja vapaalla käyttäytymisellä on erilainen merkitys kuin täällä Suomessa. Pitäkää aina terve järki mukana tilanteissa.

Tämä koskee tietysti myös kanssakäymistä suomalaisten kesken. Alaikäisten ei pidä ottaa keneltäkään alkoholia tai tupakkaa, vaikka niitä tarjottaisiin. Joka niitä tarjoaa tai välittää, syyllistyy rikokseen, kuten varmaan tiedätte. Eikä pidä ottaa mitään muutakaan, kaikenlaista voi olla sekoitettuna vaikka kokikseen.

Pahimmillaan seuraukset voivat olla todella vakavat, etenkin jos vastapuoli tulkitsee ilmeet ja eleet väärin, On syytä tiedostaa, että vaikkapa pelkästään silmiin katsomisella saattaa olla erilainen merkitys eri kulttuureissa, ja se voidaan tulkita lupaukseksi enemmästä kuin mitä sillä on tarkoitettu. Tämä voi tuntua hankalalta, opetetaanhan meillä, että silmiin pitää rehellisesti katsoa, kun ihmisten kanssa puhutaan.

Opettelua eläminen uusien asukkaiden kanssa vaatii. Ylipäätään tyttöjen seurusteleminen itseään vanhempien miesten kanssa – olkoot he suomalaisia tai ulkomaalaisia – on tarpeetonta ja usein vahingollista. Sitä kannattaa välttää, ja pysytellä oman ikäisten seurassa.

Kuulemma myös Facebookin kautta on otettu moniin yhteyttä. Emme missään tapauksessa suosittele yhteydenpitoa; siitä saattaa olla hyvinkin epäsuotuisia seurauksia. Kannattaa ottaa profiilista kuva ja laittaa sitten esto. Käyttäkää joka tilanteessa järkeä, jota teiltä löytyy, vaikka ette vielä aikuisia olekaan. Maailma on sellainen, että nuorten tyttöjen ei välttämättä kannata kävellä pimeällä yksin, eikä ottaa katsekontaktia isompaan miesjoukkkoon, ei Heinolassa eikä muualla. Ja muistutamme vielä, että poliisi rankaisee lainrikkojia, oikeutta ei kenenkään pidä ottaa omiin käsiin. Tiedoksi myös , että uusi nuorisotila avataan jo ensi viikolla, on ehkä parempi pyöriä siellä kuin torin ympäristössä.

Jos nämä Asiat mieltä painavat, niistä voi ja pitää puhua oppitunneilla. Myös kuraattorille, psyykkarille tai terkalle voi mennä juttelemaan, jos tilanne ahdistaa. Näillä sanoilla emme halua ketään pelotella, eikä ole syytä tuomita kaikkia tulijoita muutamien henkilöiden tekemien rikosten perusteella. Lyskalle joulun jälkeen tulevat oppilaat ovat teidän ikäisiänne, eivätkä varmasti ole aiheuttaneet näitä edellä mainittuja ikävyyksiä. Edelleen pitää paikkansa se, että uusista kulttuureista voimme oppia pljon kiinnostavaa, ja uusien heinolalaisetn joukosta saada ystäviä.”

Asiasta kertoi Heinolan Wilma järjestelmässä Rehtori, Koulukuraattori sekä Psyykkari.

Heinolalaisessa Lyseonmäen koulussa otetaan vakavasti viimeaikaiset nuoriin tyttöihin kohdistuneet ahdistelut ja raiskaustapaukset. Oppilaille ja heidän vanhemmilleen lähetettiin Wilmassa viesti, jossa kehoitetaan tyttöjä olemaan liikkumatta pimeällä ja välttämään katsekontaktia miehiin. Tätä samaa varoitusta on opetettu ruotsalaisille tytöille jo vuosikymmenen.

Heinolassa on ollut liikkeellä epäilyjä, että paikallisen vastaanottokeskuksen asiakkaat olisivat tarjonneet alaikäisille pikkutytöille alkoholia ja lisäksi marraskuussa kahden turvapaikanhakijan epäillään käyneen käsiksi 17- vuotiaaseen tyttöön. Poliisi vahvistaa Ylelle, että heihin ollaan oltu yhteydessä päällekarkauksen vuoksi ja nuoren tytön humalaan juottamisesta ja kourimisesta on jätetty tutkintapyyntö.

Toimitus
8.12.2015
Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa