Kotimaa Rikos

Kuolleeksi ilmoitetun irakilaismiehen tapaus paisuu – vääriä tietoja annettiin myös Suomen oikeusviranomaisille

Kuva Santeri Viinamäki / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Esitutkinta EIT-päätöstä koskevassa asiassa on laajentunut.

Poliisi epäilee, että väärennettyjä asiakirjoja on toimitettu Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) lisäksi Helsingin hallinto-oikeudelle vuoden 2017 lopulla. Asiaa tutkitaan epäiltynä törkeänä väärennyksenä ja väärien tietojen toimittamisesta hallinto-oikeuteen epäillään useita henkilöitä.

Tutkinta on alkanut epäilystä, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle on toimitettu väärää tietoa Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneesta miehestä.

Ali-nimisen irakilaismiehen kerrottiin kuolleen pian Irakiin palaamisensa jälkeen, mutta esitutkinnassa on selvinnyt, että kuolemaa koskevat asiakirjat ovat väärennettyjä ja että omaa kuolemaansa lavastamassa ollut mies on elossa.

EIT antoi Suomelle langettavan päätöksen tapauksessa marraskuussa 2019. EIT-asiaa tutkitaan epäiltynä törkeänä väärennyksenä ja epäiltynä törkeänä petoksena.

EIT-asiaan liittyvistä epäillyistä rikoksista epäiltynä on kolme henkilöä, joista vuonna 1996 syntynyt Alin tytär ja vuonna 1984 syntynyt mies ovat olleet vangittuina asiaan liittyen. Mies on edelleen vangittuna, nainen on vapautettu tutkintavankeudesta.

Vuonna 1971 syntynyt ja kuolleeksi väitetty Ali oleskelee poliisin tietojen mukaan Irakissa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit