Eurooppa Maahanmuutto

Kuolleet ISIS-terroristit herättävät epäilyksiä Ruotsissa

Kuvituskuva. Kuva ISIS / Wikimedia Commons

Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo arvelee, että moni kuolleeksi luultu tai ilmoitettu terroristijärjestöön liittynyt kansalainen olisi yhä elossa. Joissakin tapauksissa lähipiiri antaa ymmärtää henkilön saaneen surmansa. Monessa tapauksessa henkilön kohtalo tai nykyinen olinpaikka on erittäin vaikeasti selvitettävissä.

Säpon tietojen mukaan noin 300 kansalaista liittyi ISIS:n ja muiden terroristijärjestöjen sotilaalliseen toimintaan Syyriassa ja Irakissa. Varmoja tietoja kuolleista ei ole.

Turvallisuuspoliisin vanhempi tutkija Ahn-Za Hagström sanoo kuitenkin arvion olevan, että kuolleeksi ilmoitettuja saattaa edelleen olla elossa. Hagström antoi lausunnon Sveriges Radion Ekot-kanavalle viime viikolla.

Monessa tapauksessa omaiset sanovat saaneensa tiedon henkilön kuolemassa. Säpo katsoo monen tiedon olevan epävarmalla pohjalla, sillä lähipiiri saattaisi osaltaan pitää käsitystä yllä.

Vaikka jokainen esille tullut tieto kuolemasta tahdotaan selvittää, tutkinta on erittäin vaikeaa henkilön oleskellessa edelleen kriisialueella. Säpo on jatkuvasti yhteydessä sekä paikallisten viranomaisten että kansainvälisten tahojen kanssa, sanoo Hagström.

Svenska Dagbladet kirjoitti viime marraskuussa, että 300 lähtijästä noin 150 olisi palannut Ruotsiin. Loput olisivat joko kuolleet tai tuossa vaiheessa vangittuina leireillä. Arvio kuolleista on viime aikoihin asti ollut 50-60 henkilöä.

  • 384
    Shares