Kotimaa Maahanmuutto

”Kuolleista heränneen” irakilaisen turvapaikanhakijan juttu siirtyy syyttäjälle

Keskusrikospoliisi. Kuva Htm / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

KRP epäilee rikoksista Irakissa asuvaa turvapaikanhakija Alia, tämän myös Irakissa asuvaa vaimoa, miehen 1996 syntynyttä tytärtä ja tämän 1984 syntynyttä entistä miestä.

– Neljä laukausta kajahtaa Bagdadissa. Kolme luodeista osuu keski-ikäiseen irakilaismieheen, Aliin. Ali kuolee ampumahaavoihinsa. Vain viikkoja aiemmin Ali oli Suomessa hakemassa turvapaikkaa. Sitä ei koskaan annettu. Ylen tietojen mukaan Maahanmuuttovirasto antoi Alille käännytyspäätöksen, jonka oikeus vahvisti.

Näin tunteikkaasti Yle kirjoitti helmikuussa 2018 kotimaahansa palautetun kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen irakilaisen karusta kohtalosta. Bagdadilaisen sairaalan kuolintodistuksen mukaan Ali oli kuollut 17. joulukuuta 2017, syynä kolme ampumahaavaa päässä ja vartalossa.

Suomi ehti saada 14. marraskuuta 2019 Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta (EIT) langettavan päätöksen ihmisoikeussopimuksen rikkomisesta Alin tapauksessa.

Tunteikas ja karu tarina palautetun turvapaikanhakijan karusta kohtalosta osoittautui kuitenkin valheeksi. Keskusrikospoliisi aloitti keväällä 2020 rikostutkinnan koska epäili, että langettavaan päätökseen johtaneet asiakirjat ovat väärennettyjä ja että Ali olisikin elossa.

Suomen Bagdadin suurlähetystön kautta saadut virkamieslausunnot vahvistavat Alin kuolintodistuksen olevan väärennös.

Keskusrikospoliisin esitutkinta jutussa on nyt valmistunut, ja asia siirtyy syyteharkintaan valtakunnansyyttäjälle, kertoo Yle.

KRP epäilee törkeistä petoksista ja törkeistä väärennöksistä Irakissa asuvaa ja erittäin elossa olevaa turvapaikanhakija Alia, tämän myös Irakissa asuvaa vaimoa, miehen 1996 syntynyttä tytärtä ja tämän 1984 syntynyttä entistä miestä.

Alia ja vaimoa ei ole pystytty kuulustelemaan tutkinnan aikana.

Alin saama kielteinen turvapaikkapäätös Suomesta on ollut perusteiltaan oikea, sillä Keskusrikospoliisin tutkinnan perusteella Ali ei ole joutunut vainon kohteeksi Irakissa ennen Suomeen saapumistaan.

Lähteet Kansalainen (1, 2, 3), Yle.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit