Eurooppa Maahanmuutto

Kuollut irakilainen puijasi ruotsalaisia viranomaisia

Kuva Migrationsverket / Tomislav Stjepic.

Ruotsissa viranomaiset ovat huolissaan hyvinvointivaltion etuuksien väärinkäytöstä. Puhutaan miljardien kruunujen eli satojen miljoonien eurojen rahastuksesta valheellisin perustein.

Ruotsin televisio on selvitellyt eläke-etuuksien väärinkäytöksiä. Niitä voidaan hakea väärennetyn tai useiden väärien identiteettien turvin.

SVT kertoo tapauksesta, jossa irakilaisperhe haki lapselle lisäetuutta perheenisän ilmoitetun kuoleman johdosta. Etuutta maksetaan, mikä toinen tai molemmat lapsen vanhemmat ovat kuolleet. Isän väitettiin kuolleen Irakin sodassa vuonna 2005.

Hakemus jätettiin maahanmuuttovirastolle (Migrationsverket) jätettiin vuonna 2007, jolloin esitettiin isän irakilainen kuolintodistus. Etuus maksettiin lapsen äidin uuden miehen tilille.

Etuutta maksettiin 13 vuotta eli kuluvan vuoden alkuun asti. Tuolloin maahanmuuttovirasto tutki uuden perheenisän oleskelulupaa. Samassa yhteydessä otettiin DNA-testi. Se osoittikin, että hän oli todellisuudessa 99,99 -prosentin varmuudella perheen lapsen isä. Mies oli elänyt väärän henkilöllisyyden turvin ja nyt ”herännyt henkiin” ilmeisesti rutiiniluontoisen käsittelyn seurauksena.

Etuutta oli ehditty maksaa yli 500 000 kruunua eli yli 50 000 euroa. Eläkevirasto vaatii nyt miestä maksamaan rahat takaisin viimeistä kruunua myöten.

Etuusosaston päällikkö Magnus Rodin sanoo joutuvansa usein käsittelemään suuria summia käsittäviä etuuspetoksia. Niissä voi olla kysymyksessä esimerkiksi kuolleen henkilön etuuksien nostaminen tai maasta jo muuttaneelle maksetun etuuden käyttäminen väärien paperien avulla.

Rodin huomauttaa, että etuuksien väärinkäyttö vaarantaa hyvinvointivaltion uskottavuuden. Rikollisen toiminnan seurauksena henkilö voi myös elinikäisen petoksella elämisen sijasta joutuakin lopun elämänsä maksamaan saatuja etuuksia takaisin. Tapauksissa voi olla kysymys satojen tuhansien kruunun perinnästä; huipputapaus on ollut 1,5 miljoonaa kruunua.

Aiemmin SVT on kertonut tapauksesta, jossa kolme henkilöä oli kaikkiaan 38 väärän henkilöllisyyden turvin hakenut ja saanut etuuksia. Poliisi ja muut viranomaiset ovat varoittaneet, että väärien identiteettien laaja käyttö mahdollistaa hyvinvointietuuksien rikollisen käytön.

Hallitus on syyskuun puolivälissä jättänyt valtiopäiville lakiehdotuksen maahantulijoiden kuvaamiseksi ja sormenjälkien tallentamiseksi, jotta tulijan henkilöllisyys voitaisiin varmistaa Schengen-maiden tietojärjestelmän kautta.

Lähteet SVT (1, 2), Nyheter Idag.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit