Kotimaa Rikos

Kurdi kosi vastaanottokeskuksessa – tytön kieltäytyminen johti järjettömään vainoon

Kuva Shutterstock.

Kurdityttö ja hänen vanhempansa törmäsivät Ruukin vastaanottokeskuksessa kurdimieheen. Mies ihastui välittömästi tyttöön ja halusi kosia, mutta tyttö ei ollut kiinnostunut.

Mies ei voinut sietää kieltäytymistä ja aloitti perheen päivittäisen seurailun, ahdistelun ja uhkailun. Vainoaminen vain paheni, kun perhe ja mies perässä olivat muuttaneet Ouluun.

Omistushaluinen mies seuraili tyttöä koulumatkalla, Oulun keskustassa ja ulkoiluretkillä. Mies myös kierteli perheen kotitalon lähettyvillä.

Kerran tyttö oli menossa äitinsä kanssa kirpputorille kun sinnikäs kosija hyökkäsi autolla paikalle, lateli tappouhkauksia ja väänsi äidin kättä.

Tytön isääkin mies häiriköi lähettelemällä satoja uhkaavia viestejä puhelimeen ja Facebookin välityksellä. Asiasta todisti tytön äiti, joka ei osannut lukea, mutta perheen muut jäsenet lukivat viestit hänelle.

Tyttöä uhkailtiin sieppaamisella ja muuta perhettä tappamisella, jos he eivät luovuttaisi tyttöä.

Sukulaisetkin sotkettiin mukaan kiistaan tytöstä. Mies soitteli perheen sukulaisille ja väitti tytön toimivan huorana ja sukujen kunnian vaativan tytön tappamista, jolloin sukulaisetkin uhkasivat tappaa tytön.

Lopulta eräs sukulainen otti yhteyttä perheen äitiin ja sanoi lähettävänsä jonkun tappamaan tytön, jos perhe ei itse palauttaisi perheen kunniaa tappamalla.

Kurdi tehosti omia uhkauksiaan sanoen tuntevansa poliisit ja voivansa lahjoa nämä. Hän myös väitti tappaneensa muitakin ja heittäneensä heidät järveen. Sama voisi tapahtua myös perheelle.

Vainoa kesti 1,5 vuotta ja johti siihen, että perhe ei lopulta enää uskaltanut mennä ulos.

Joulukuussa 2019 Oulun käräjäoikeus tuomitsi kurdimiehen vainoamisesta ja oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta 1 vuoden 10 kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja 900 euron oheissakkoihin. Kullekin vainoamalleen perheenjäsenelle tuomittu määrättiin maksamaan kärsimyskorvauksia 4000 euroa.

Maaliskuussa 2021 Rovaniemen hovioikeus poisti sakon. Tuomio säilyi muutoin ennallaan.

Kurdimiehen oikeudenkäyntikulut käräjäoikeudessa 1773 euroa ja hovioikeudessa 1364 euroa jäävät Suomen valtion vahingoksi.

Vastapuolen 2900 euron oikeudenkäynti- ja todistelukulut käräjä- ja hovioikeudessa mies joutuu korvaamaan valtiolle.

Lähteet Oulun käräjäoikeuden ja Rovaniemen hovioikeuden tuomiot.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa