Kotimaa Rikos

Kurdimiehen ja irakilaistytön tapaamisesta syntyi mittava suhdesotku, jota puitiin Suomessa, Irakissa ja lopulta oikeudessa

Kuva Needpix.

Uhkailujen ja pahoinpitelyn lisäksi Turun kaduilla nähtiin vauhdikas takaa-ajokohtaus, jonka aikana myös törmäiltiin.

17-vuotiaan tytön Turussa asuva perhe noudatti tiukasti irakilaista kulttuuria. Perheessä nainen ei saanut istua tuolilla, ja naisen tarkoitus on miehen palveleminen.

Suomessa kasvanut tyttö oli jo ehditty hankkia kihloihin Irakissa asuvan miehen kanssa, jolle oli jo haettu oleskelulupaa Suomeen. Eräissä häissä tyttö sitten sattui tapaamaan Suomeen saapuneen 32-vuotiaan kurdimiehen. Tyttö oli kertonut kurdille, että ei halua naimisiin perheen valitseman ja Irakissa asustelevan miehen kanssa.

Kun irakilaisperheen isä sai kuulla asiasta, hän oli lyönyt tytärtään, mistä kuultuaan kurdimies oli ilmoittanut lastensuojeluun. Kurdimies oli perheen isän käsityksen mukaan myös ottanut yhteyttä tytön tulevaan mieheen Irakissa ja kertonut tytön olevan huono nainen. Tästä oli seurannut ero, jonka seurauksena irakilaisperheen isä oli joutunut ajamaan omalla autollaan Irakiin saakka puimaan asiaa.

Irakilaisperheen mielestä ajatus 17-vuotiaan tyttären avioliitosta 32-vuotiaan Irakissa rikoksiin syyllistyneen kurdin kanssa ei ollut mitenkään hyvä. Suhdesotkua puitiin Paraisilla vuonna 2017, jolloin kurdimiestä uhkailtiin tappamisella joko irakilaisperheen jäsenten tai heidän palkkaamansa henkilön toimesta. Irakilaisperheen isä sanoi olevansa jo niin vanha mies, että voisi aivan hyvin mennä asian selvittämisen vuoksi vankilaan. Kurdimies oli hänen mielestään apina ja paska.

Tilanne äityi lähipäivinä niin pelottavaksi, että kurdimiehen veli joutui tuomaan ruokaa asunnolle, sillä mies ei uskaltanut poistua sieltä.

Sotkun selvittäminen jatkui muutaman viikon kuluttua, kun kurdimies pahoinpideltiin kepeillä, mistä kurdille aiheutui lieviä lihasvammoja sekä kuhmuja päähän. Tilanne ei kuitenkaan jäänyt tähän.

Need for speed

Ongelmien ratkominen sai kirjaimellisesti lisää kierroksia toukokuun lopussa 2017, kun Turussa nähtiin takaa-ajo, jonka aikana irakilaiset jahtasivat kahdella pakettiautolla kurdimiestä pitkin Turun katuja. Takaa-ajon aikana takaa-ajajat ja takaa-ajettu ajoivat kovaa vauhtia liikennevaloista piittaamatta ja eteen sattuneita autoja vaarallisesti ohitellen. Yksi risteystä ylittämässä ollut auto joutui tekemään niin voimakkaan hätäjarrutuksen, että kuljettaja joutui hoidattamaan vammautunutta selkäänsä pitkään tapahtumien jälkeen.

Kurdilla oli vaikeuksia pitää välimatkaa takaa-ajaneisiin pakettiautoihin, sillä hänen autonsa ryki. Epätoivoisesti paenneelle kurdille tuli takaa-ajon aikana mieleen ISIS:n takaa-ajovideot, ja hän oli varma, että kiinni jäädessään hänet tapettaisiin. Takaa-ajon aikana yksi pakettiautoista pääsi kiilaamaan eteen, jolloin kurdi ajoi auton kylkeen.

Tapahtumia Turun kaduilla todistivat useat silminnäkijät, joiden mukaan kaikki autoissa olleet olivat ”ulkomaalaisen värisiä”.

Kaikille ehdollista vankeutta

Suhdesotkuista aiheutuneita uhkailuja, pahoinpitelyä sekä vaarallista takaa-ajoa puitiin lopulta Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa, joka todistajien lausuntojen ja kuulustelupöytäkirjojen perusteella tuomitsi irakilaisperheen isän 3 kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen. Irakilaisperheen 3 muuta jäsentä saivat 3 kuukauden, 5 kuukauden sekä 6 kuukauden ehdolliset vankeustuomiot. Tuomiot olivat seurausta laittomasta uhkauksesta, pahoinpitelystä sekä törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Tapahtumissa mukana ollut irakilaisperheen tuttava tuomittiin 60 päivän ehdolliseen vankeuteen osallistumisesta pahoinpitelyyn.

Ilman rangaistusta ei jäänyt kurdimieskään. Hänelle langetettiin 75 päivän ehdollinen vankeustuomio törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Kärsimyskorvauksia kurdimies saa vastapuolelta 2200 euroa. Alunperin 4900 euroa maksaneelle autolle takaa-ajon aikana aiheutuneista vaurioista kurdimies saa korvauksia 3328 euroa.

Asianajajien palkkioita jutussa syntyi lähes 14 500 euroa, joista valtio saattaa saada yhdeltä tuomituista takaisin 2932 euroa.

Irakilaisperhe sai lopulta todeta ”kulttuurisotansa” tuottaneen toivotun tuloksen, sillä irakilaisperheen tyttärellä on nyt uusi mies ja lapsi Irakissa.

Lähde Varsinais-Suomen käräjäoikeuden tuomio.
Korjattu otsikkoa 20.4 klo 22:22

  • 547
    Shares