Kotimaa Rikos

Kurdityttö eli liian länsimaisesti – mies matkusti Suomesta Saksaan tappamaan klaanin kunniaa loukanneen nuoren

Kuva Shutterstock.

Iptehal Al-Zein oli kurditaustainen nuori nainen. Hän oli syntynyt Bochumissa Saksassa. Iptehal oli laatinut suunnitelmia tulevaisuutensa varalle – hänestä piti tulla lastentarhan opettaja.

Perhe ei katsonut hyvällä 20-vuotiaan tytön länsimaisia elkeitä ja syytti tätä liian vapaamielisestä pukeutumisesta, vieraiden miesten tapailusta ja julkisesta tupakoinnista.

Lähi-idän kunniakulttuureissa tällaista käytöstä pidetään epäonnistumisena koko perheelle, jonka tulee tehdä kaikki vaadittava kunnian palauttamiseksi. Tietyissä olosuhteissa tämä tarkoittaa naisen tappamista.

Tyttö tiesi, että hänen länsimainen elämäntapansa ei vastannut perheen patriarkaalisia arvoja ja että hän oli vakavasti vahingoittanut perheen kunniaa, joten hän haki suojaa Iserlohnin turvakodista.

Tytön pakeneminen turvakotiin oli viimeinen naula arkkuun, ja perheneuvosto päätti palauttaa klaanin kunnian tappamalla tytön.

Iptehalin ruumis löytyi elokuussa 2008 levähdyspaikalta A45-moottoritien varrelta Ruhrin alueella. Poliisi suoritti pian pidätyksiä.

Oikeudessa kävi ilmi, että tytön äiti oli houkutellut turvakodissa majailleen lapsensa ansaan pyytämällä tätä palaamaan kotiin. Kun tyttö suostui, äiti ilmoitti viritetystä ansasta klaanille. Nyt perheen kunnian voisi palauttaa tytön tappamalla.

Tyttö vietiin auton takakontissa Sterbecker Siepen -levähdyspaikalle, missä serkku piti Iptehalia kiinni kun eno, Suomen kansalainen 48-vuotias Hussain Kenjo ampui tyttöä lähietäisyydeltä päähän.

Teon jälkeen vangittu tytön serkku tuomittiin tammikuussa 2010 neljäksitoista vuodeksi vankeuteen. Murhamies Hussain Kenjo pysyi kuitenkin karkuteillä.

Kun murhaan osallisena olleen serkun tuomio oli julistettu, perhe aloitti oikeussalissa mellakan – ei suinkaan tytön kunniamurhan vaan serkun ehdottoman vankeustuomion vuoksi.

Murhamies Hussain Kenjo vangittiin vasta syksyllä 2012 Suomessa, minkä jälkeen hänet passitettiin Saksaan oikeudenkäyntiä varten.

Hussain Kenjo tuomittiin kesällä 2013 Hagenin tuomioistuimessa elinkautiseen vankeuteen tytön murhasta. Samassa oikeudenkäynnissä tytön 16-vuotias veli tuomittiin kuudeksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen. Tytön äiti tuomittiin 1500 euron sakkoihin valehtelusta oikeudessa – hän oli kiistänyt sanoneensa lastaan huoraksi ja lutkaksi.

Myös tällä kertaa oikeussalissa mellakoitiin, mutta nyt syynä olivat klaanin eri haarojen väliset kiistat.

Hussain Kenjo palautettiin Suomeen kärsimään elinkautista vankeusrangaistusta, mutta tänä vuonna mies haki Helsingin hovioikeudesta vapauttamista ehdonalaiseen.

Vastikään antamallaan tuomiolla Helsingin hovioikeus hylkäsi hakemuksen.

Lähteet Helsingin hovioikeuden tuomio, Landgericht Hagen, Ehrenmord.de, Westfälischer Anzeiger, Zwangsheirat.de, NRZ, Bild, WR.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa