Kotimaa Rikos

Kuudelle miehelle tuomio suomalaisten teleoperaattoreiden ja luottoyhtiöiden huijaamisesta

Kuva Pxhere.

Kolmea suomalaista teleoperaattoria ja luottoyhtiöitä erehdyttäneet ulkomaalaismiehet ovat saaneet tuomion IRSF-puhelinpetoksista ja kellokauppapetoksista.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus (KO) on tuominnut kuusi 22 –31-vuotiasta Espoossa ja Lahdessa vaikuttavaa miestä vankeusrangaistuksiin useista Espoossa, Lahdessa, Helsingissä, Vantaalla, Tampereella ja Lempäälässä vuosien 2018 ja 2019 aikana tehdyistä törkeistä petoksista tai petoksista, joihin he olivat syyllistyneet rikoskumppaneina.

KO on tuominnut kokonaisuuden päätekijänä olleen, vuonna 1988 syntyneen Ali Al Sarrafin neljästä törkeästä petoksesta ja kolmesta petoksesta 5 vuoden 2 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen, 1995 syntyneen Yousif Ismael Yousif Yousifin kahdesta törkeästä petoksesta ja yhdestä petoksesta 4 vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen ja 1993 syntyneen Ihab Saad Azizin yhdestä törkeästä petoksesta ja kahdesta petoksesta 2 vuoden 3 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen.

Kolme muuta myös nimensä perusteella Lähi-idästä tai Pohjois-Afrikasta lähtöisin olevaa rikoksentekijää on tuomittu petosrikoksista alle kahden vuoden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin ja kahden kohdalla vielä tämän lisäksi yhdyskuntapalveluun. Yhden henkilön osalta syyte on kokonaan hylätty.

Rikokset ovat koskeneet ensinnäkin ns. IRSF-petoksia (International Revenue Share Fraud), jotka ovat yhdenlaisia kansainvälisiä puhelinpetoksia. KO on katsonut, että useat syytetyt olivat yhdessä erehdyttäneet kolmea suomalaista teleoperaattoria (DNA Oyj, Elisa Oyj ja Telia Finland Oyj) luovuttamaan osamaksusopimuksilla useita kymmeniä puhelimia ja tabletteja sekä noin 200 jälkikäteen kuukausittain maksettavaa teleliittymää ilman aikomusta maksaa niistä.

Yksi syytetyistä oli kotimaassa soittanut liittymillä kotimaiseen palvelunumeroon tilaten suuren joukon lahjakortteja ja sen jälkeen myynyt edelleen näitä suomalaisten teleoperaattoreiden puhelinliittymiä Saksassa tuntemattomaksi jääneelle henkilölle. Kyseisillä liittymillä oli tämän jälkeen soitettu kymmeniä tuhansia ulkomaanpuheluja muun muassa Uruguayn, Sambian, Burkina Fason ja Guinean televerkossa lukuisiin, pääosin Afrikan mantereen eri valtioissa sijainneisiin numeroihin. KO on katsonut, että rikoksilla oli aiheutettu teleoperaattoreille yhteensä yli 1,7 miljoonan euron taloudelliset vahingot.

Lisäksi useita samoja syytettyjä on tuomittu yhdestä tai useammasta törkeästä tai perusmuotoisesta petoksesta, jossa heidän oli katsottu yhdessä erehdyttäneen eri luottoyhtiöitä myöntämään heille kullekin 3000 – 6000 euron suuruisia luottoja, joilla oli ostettu eräästä helsinkiläisestä kultasepän- tai kelloliikkeestä rannekelloja, kultaesineitä ja lahjakortteja ilman tarkoitusta maksaa luottoja takaisin. KO on katsonut näin aiheutetun luottoyhtiöille useiden kymmenien tuhansien eurojen taloudelliset vahingot.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa Espoossa 29.1. –13.3.2020 toimitettu pääkäsittely kesti kaikkiaan 14 päivää. Asia käsiteltiin ja ratkaistiin kahden ammattituomarin kokoonpanossa, ja ratkaisu oli yksimielinen.

Asianajajien palkkioita jutussa kertyi yli 140 000 euroa, jotka kokonaisuudessaan jäävät veronmaksajien tappioksi syytettyjen taloudellisten olosuhteiden vuoksi. Korvauksia miehet joutuvat maksamaan yrityksille lähes 300 000 euroa, joista leijonanosa tulee maksettavaksi kolmelle pisimmän vankeustuomion saaneelle.

  • 406
    Shares

Liity kannattajajäseneksi