Eurooppa Maahanmuutto

Kypros suostuu ottamaan vastaan Unkarissa terrorismituomion saaneen syyrialaisen Ahmedin

Ahmed Hamad. Kuva Terrorelhárítási Központ, TEK

Unkarissa 10 vuoden terrorismituomion saanut Ahmed Hamad palautetaan viimeinkin Kyprokselle – maahan, missä hän ja hänen perheensä ovat asuneet ennen väkivaltaista maahantuloyritystä Unkariin vuonna 2015.

Ahmed Hamad tuomittiin joulukuussa 2016 Unkarissa 10 vuodeksi vankeuteen osallistumisesta mellakkaan maan Serbian vastaisella rajalla vuonna 2015.

Oikeus totesi 40-vuotiaan syyrialaisen syylliseksi poliisien kivittämiseen Unkarin ja Serbian välisellä rajalla Röszkessä, kun hän oli yrittänyt pakottaa poliisit avaamaan portit. Unkarin lainsäädännön mukaan tällainen teko luokitellaan terroriteoksi.

Ahmed oli huutanut mellakoivalle väkijoukolle megafonia apunaan käyttäen, kun sadat siirtolaiset avasivat rajan portit väkivalloin. Poliisi sai vain vaivoin tilanteen hallintaansa vesitykkien ja kyynelkaasun avulla.

Ahmed vietti 40 kuukautta vankilassa Unkarissa, ja hän olisi päässyt vapaaksi tammikuussa 2019 kärsittyään kaksi kolmasosaa rangaistuksesta. Unkarin viranomaiset olivat yhteydessä Ahmedin entisiin asuinmaihin, Britanniaan ja Kyprokseen, mutta maat eivät suostuneet ottamaan entistä asukastaan vastaan.

Tällä viikolla Kyproksen Unkarin suurlähettiläs ilmoitti, että Kypros, jossa Ahmed ja hänen perheensä olivat aiemmin asuneet, hyväksyy sittenkin hänen palauttamisensa.

EU-komissio sekä EU-parlamentin vasemmisto- ja liberaalisiipi ovat kritisoineet Unkaria EU:n vapaan liikkuvuuden takaavan Schengen-alueen sulkemisesta siirtolaisvyöryltä raja-aitojen avulla. Ahmedin taustat ja väkivaltainen yritys päästä Länteen kuvastaa kuitenkin todellista tilannetta EU:n ulkorajoilla vuonna 2015 ja sen jälkeen. Vaikka Ahmed joutui vastaamaan teoistaan Unkarin oikeuden eteen, monet Ahmedin lailla Euroopan unioniin tunkeutuneet siirtolaiset ovat päässeet Schengen-alueelle ja Länteen – raja-aitojen valmistumisen jälkeen eivät kuitenkaan Unkarin kautta.

  • 161
    Shares