Eurooppa Politiikka

Kysely: Saksalaiset haluavat normaaleja suhteita Venäjän kanssa

Kuva Pixabay.

64% saksalaisista ei pidä Venäjän vastaisesta kiihotuksesta. He eivät pelkää sotaa ja he torjuvat Putinin eristämisen.


2/3-osaa saksalaisista (64%) eivät pelkää Stern-lehdelle tehdyn keskiviikkona julkaistun Forsa-kyselyn mukaan sitä, että Venäjän kanssa voisi syttyä sota. Vain kolmannes saksalaisista pitää mahdollisena, että syntyisi sotilaallinen konflikti Venäjän kanssa, kertoo Reuters.

Saksan poliitikkojen jatkuva Venäjän negatiivinen arviointi ja tämän TV-kanavilta saama myötäkaiku ei ole kuitenkaan ollut kovinkaan tehokasta: Suurin osa saksalaisista ylivoimaisella enemmistöllä ei pidä Venäjää hyökkäävänä – samat vastaajat katsovat myös selkeästi, että NATO:lla ei ole mitään intressiä aloittaa ensimmäisenä sotaa.

Samoin katsovat myös Putiniin luottavat. He eivät pidä kuumaa sotaa USA:n ja Venäjän välillä todennäköisenä.

Ei ole yllätys, että julkinen kärjistäminen on jättänyt jälkensä Venäjä-suhteisiin: Vain 6% vastanneista arvioi Venäjän ja EU:n suhteiden olevan hyvät tällä hetkellä. 41% piti suhteita huonoina, 51% vähemmän hyvinä. Vielä kriittisemmässä valossa nähtiin molempien ydinasemahtien Venäjän ja USA:n väliset suhteet.

84% Saksan kansalaisista haluaa, että Angela Merkel ei eristäisi Venäjän presidentti Vladimir Putinia, vaan että hän puhuisi Putinin kanssa. Viime viikolla Merkel otti Putinin vastaan kanslerinvirastossa. Erityisesti Vihreiden (95%) ja Linke-puolueen (92%) kannattajat pitivät tätä oikeana toimena. AfD:n kannattajista samaa mieltä oli 87%. AfD:n puolueohjelmassa kannatetaan selkeästi NATO:a. Puolueessa on kuitenkin myös ryhmä, joka näkyvästi ajaa hyviä suhteita Venäjän kanssa.

Tässä yhteydessä on mielenkiintoista, että Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier, jota pidetään Venäjän kanssa käytävän dialogin jatkamisen kannattajana, sai kyselyssä paremmat arviot kuin Merkel ja hänen katsottiin olevan ainoa vaihtoehto, joka voisi korvata Merkelin liittokanslerina.

Keskustelu sujui kuitenkin lähinnä jäisissä tunnelmissa – ainakin julkisten lausuntojen mukaan. Etenkin Francois Hollanden aggressiiviset äänensävyt osoittautuivat kuitenkin pelkäksi esitykseksi – EU-huippukokouksessa kautensa loppusuoralla olevalla Ranskan presidentillä ei ollut enää mitään roolia.

On mielenkiintoista, että vain 14% vastanneita jakoi USA:n salaisen palvelun näkökannan, että Putinin kanssa keskusteleminen on järjetöntä. Tässä salaisella palvelulla on vielä vakuuttelutyötä tehtävänä. Viimeksi CIA ilmoitti haluavansa aloittaa salaiset hyökkäykset Syyriaa vastaan. USA:n varapresidentti Joe Biden oli taas luvannut lähettää Putinille ”pysäyttävän viestin”.

Forsa haastatteli kyselyä varten 20-21. lokakuuta 1001 Saksan kansalaista.

Deutsche Wirtschafts Nachrichten

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa