Kotimaa

Kyselytutkimus: Journalismin opiskelijoista suurin osa kannattaa vasemmistolaisia ja liberaaleja arvoja

Kuva Pikrepo.

Kyselytutkimuksessa Kenen joukoissa seisot selvitettiin journalismin opiskelijoiden arvomaailmaa.

Journalismia Turun ammattikorkeakoulussa opiskelleen Ville Mäkilän opinnäytetyönä tekemässä kyselytutkimuksessa ilmeni, että valtaosa journalismin opiskelijoista kannattaa vasemmistolaisia ja liberaaleja arvoja.

Suurin osa opiskelijoista suhtautuu myönteisesti maahanmuuttoon ja vapaaseen liikkuvuuteen sekä kannattaa lentämisen ja lihansyönnin rajoittamista verotuksella. Opiskelijat ovat myös sitä mieltä, että kirkon tulee vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja ja naisella tulee olla oikeus raskaudenkeskeytykseen syistä riippumatta.

Vihreät ja vasemmistoliitto ovat journalismin opiskelijoiden keskuudessa suosituimmat puolueet. Vastaajista 31 prosenttia ilmoitti äänestävänsä vihreitä ja 26 prosenttia vasemmistoliittoa, mikäli vaalit olisivat nyt.

Perussuomalaiset on journalismin opiskelijoille etäisin puolue. 70 prosenttia vastaajista ilmoitti, ettei missään nimessä äänestäisi perussuomalaisia.

Vastauksia vertailtaessa ilmenee, että opiskelijoiden välillä on myös merkittäviä näkemyseroja. Oikeistolaisia puolueita äänestävät opiskelijat suhtautuvat keskimäärin moniin yhteiskunnallisiin asioihin vasemmistopuolueita äänestäviä konservatiivisemmin.

Kyselyyn pääsivät vastaamaan opiskelijat kaikissa suomalaisissa korkeakouluissa, joissa järjestetään journalismin tai journalistiikan opetusta. Kyselyyn vastasi tammi-helmikuussa 2020 yhteensä 93 journalismin korkeakouluopiskelijaa.

Kyselytutkimus on ensimmäinen, jossa selvitettiin kaikkien korkeakoulujen journalismin opiskelijoiden arvoja. Tampereen yliopiston journalistiikan opiskelijoiden näkemyksiä selvitettiin vuonna 2015 osana tutkimusta, missä tutkittiin koulutusalan yhteyttä opiskelijan poliittiseen orientaatioon.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit