Kolumnit

Kysymyksiä toistaiseksi vailla vastauksia

Kuvituskuva. (Kuva ei siis todellakaan ole Raaseporista tai läheltäkään sitä.)

Yhdysvaltalainen SuperShe-naisyhteisön perustaja Kristina Roth ostaa päräytti pelkästään naisille järjestettäviä “hyvinvointiretriittejä” varten Suomesta Raaseporin edustalta saaren. Tätä vielä perusteilla olevaa SuperShe Islandia markkinoidaan nimenomaan paikkana, jossa naiset saavat olla vain keskenään. Läpihuutojuttu tämä ei ole naisillekaan, sillä saarelle ja sen palveluiden äärelle pääsystä tullaan vaatimaan ainakin alkuvaiheessa “eksklusiivinen SuperShen jäsenyys”.

Sittemmin alkoi nillitys, jossa ei ole mitään yllättävää, koska mistäpä ei tätä nykyä voisi olla mieltään pahoittamatta. En ymmärrä heitä (luultavasti miehiä), jotka ovat tehneet hankkeesta tasa-arvovaltuutetulle tutkintapyynnön. Ulkosaaristosta löytyy kyllä muitakin paikkoja kuin tämä yksi ainoa saari, jonne mennä retkeilemään jokamiehenoikeuksien nimissä, jos mieli sellaista aivan mahdottomasti halajaa.

Lomasaaren perustaminen tällaisella konseptilla antoi toki kerrassaan herkullisen tilaisuuden näpäyttää räyhäfeministejä ja osoittaa sukupuolisegregaation, eli tarpeen hakeutua aika ajoin vapaa-ajan viettoon “kaltaistensa pariin” toimivan myös näin päin. Tähän saakka ja SuperShe Islandiakin käsiteltäessä on muistuteltu siitä, että Suomessa on joitain vain miehille tarkoitettuja ns. herrakerhoja.

Jos nainen tai naisjoukko kuitenkin päättää perustaa vain naisille tarkoitetun ja näin ollen naisten makuun suunnattuja aktiviteetteja tarjoavan lomakohteen, ei minulla ole pienintäkään mielenkiintoa pyrkiä lähellekään sellaista. En ymmärrä ketään miestä, joka hinkuu tällaiseen mukaan – edes vain kiusallaan. Jos lähtökohta on se, että miehiä ei mukaan kaivata, en usko kenenkään miehen voivan nauttia olemisestaan.

Sen sijaan rankka linjaveto yksiselitteisesti naisten ja miesten välillä herättää suuria kysymysmerkkejä koskien ei-binääristä sukupuolikäsitystä, jonka tiedostamista vaaditaan kaikkialla. Onko SuperShe ottanut tämän huomioon? Ovatko saaren rientoihin tervetulleita mukaan transfeminiinit, androgyynit, intersukupuoliset, transgenderit, genderqueerit, sukupuolettomat, muunsukupuoliset ja kaikki muut näiden määreiden välimaastosta?

Entäpä toistaiseksi hypoteettisessa tilanteessa syntymässään mieheksi identifioidut ihmiset, jotka ovat ilmoitusluontoisesti saaneet sukupuolekseen naisen? On täysin odotuksenmukaista, että ilmoitusluontoisuus muuttuu jossain vaiheessa Setan haaveesta arjen todellisuudeksi, koska ajatusta lobbaa osa kannatustaan kasvattavista vihreistä. Tarkistetaanko SuperShe Islandille hakeutuvien passit ja tarvittaessa lääkärintodistukset?

Kysymys on hyvin relevantti siksi, että Seta kannustaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä itsetutkiskeluun ja -määrittelyyn sekä oman erityisyytensä korostamiseen. On tervettä, että kukin on tietoinen ja varma omasta identiteetistään. Se, että tätä korostaa, kuitenkin altistaa erilaisten vuorovaikutussuhteiden ylitulkinnalle ja muulle ylireagoinnille, joka on omiaan aiheuttamaan tarpeettomia lisäongelmia.

Toivon vilpittömästi, että näitä asioita tentataan perinpohjaisesti Kristina Rothilta ennen kuin saari palveluineen avataan maksaville asiakkaille – jos avataan.

Tällä välin voidaan pohtia seuraavia asioita.

Seta pyrkii pontevasti edistämään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaa. Setalaiset eivät suostu ymmärtämään sitä, että myös tunkkaisilla cis-sukupuolisilla ihmisillä on oikeus päättää siitä, millaisessa intiimiseurassa ja -ympäristössä he haluavat toimia. Itse asiassa tästä ei ole kirvonnut ennen kuluneita noin puoltatoista vuosikymmentä juurikaan keskustelua. Tällä välin Seta on kasvattanut muskeleitaan ja saavuttanut järjestönä aseman, jossa sitä kuunnellaan herkällä korvalla.

Joka puolella ollaan valtavan tietoisia, sensitiivisiä ja erityishuomioivia, ja itsensä jollain erityisellä tavalla sukupuolisesti tai seksuaalisesti orientoivia ihmisiä suorastaan kannustetaan korostamaan omaa erityislaatuisuuttaan. Setan moninaisuusnäkemysten mukailu on poliittisesti muodikasta. Uudistushaluisuus on aina muodissa. Setan kestostrategia on minkä tahansa enemmistön jyrääminen syyttämällä heitä etuoikeutetusta ja kaikkia muita riistävästä asemastaan ja siinä se.

Sukupuolitietoisuus ei kuitenkaan ole sanelupolitiikkaa, jolla saada ihmisten mieliä muokattua vaatimalla, syyllistämällä ja manifestoimalla. Hiljaa hyvä tulee. Hiljaista ja konfliktitonta elämänlaatua uskon suurimman osan erityissukupuolisistakin kaipaavan.

Seksuaali- ja sukupuoli-identiteetin on turvallisinta pysyä ihmisten yksityisenä sekä henkilökohtaisena asiana, jota ei tulisi etenkään yksilöiden sitä tahtomatta korostaa tai käyttää pelinappuloina ideologisessa saati poliittisessa valtataistelussa.

Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset