Kotimaa Politiikka

Lähes kaikki pääkaupunkiseudun postin varhaisjakelijat maahanmuuttajia – Purra: Miten hallitus voi väittää, että maahanmuutto ei vaikuta työn halpuuttamiseen?

Kuva Anneli Salo / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Pääministeri Antti Rinne (sdp) väitti tänään torstaina eduskunnan kyselytunnilla, että hallitus ei tule sallimaan työehtosopimusten shoppailua eikä halpatyömarkkinoita. Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra ei Rinteen väitettä allekirjoita.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra nosti marraskuun puolivälissä esille yhteyden maahanmuuton ja Postia koskettavien kiistojen välillä. Hän esitti, kuinka rajojemme yli saapuva kouluttamaton maahanmuutto edistää ja ylläpitää halpuutus- ja työehtoshoppailuprosessia, niin Postissa kuin muillakin matalamman palkan sektoreilla.

– Jouduin tosiasioihin perustuvasta kannanotostani jopa tavallista suuremman loanheiton kohteeksi, tietysti vasemmiston mutta myös oikeiston suunnalta. Erityisesti hallituspuolueiden edustajat olivat raivoissaan tai huvittuneita väitteestäni, että asioilla olisi jotakin tekemistä keskenään, Purra kertoo.

– Kuulemma taas vain perussuomalainen haukkuu maahanmuuttajia ja näkee uhkia, joita ei ole. Jopa puheenjohtaja Halla-aholta kysyttiin A-studiossa, voiko hän olla samaa mieltä kuin varapuheenjohtaja.

PAU: Lähes kaikki Postin varhaisjakelijat ovat maahanmuuttajia

Eilen keskiviikkona Purra kertoi, että perussuomalaiset olivat saaneet Posti- ja logistiikka-alan unionin eli PAU:n johdolta tietoonsa, että pääkaupunkiseudun varhaisjakajista lähes kaikki ovat maahanmuuttajia.

– Osuus on tällä hetkellä noin 98 prosenttia. Suuri se on ollut jo kauan, mutta muutamassa vuodessakin nousua on yli 20 prosenttiyksikköä, Purra kertoo.

– PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen on sanonut, että Postista on tulossa halpatyöpaikka. Nimenomaan Postin siirtyminen halvempaan työehtosopimukseen varhaisjakelussa on kiihdyttänyt maahanmuuttajajakajien määrää. Eikö sama koske työehtosopimuksen halpuuttamista lajittelijoiden puolella?

Työ otetaan vastaan, jotta maahan saadaan jäädä

Vielä huolestuttavampaa Purran mukaan on se, että varhaisjakelussa olevien työntekijöiden vuosittainen vaihtuvuus on PAU:n mukaan sata prosenttia. Työ otetaan vastaan, jotta maahan saadaan jäädä.

– Kenelläkään ei ole intressejä tehdä työtä niin alhaisella palkalla, kun ensisijainen motiivi eli tässä tapauksessa maahan jääminen ja oleskelulupa on varmistettu.

Purran mukaan varhaisjakajien vaihtuvuus kertoo siitä, mistä Suomen Perustan matalapalkkatyötä käsitellyt raporttikin – näiden alojen maahanmuuttajien työllisyysaste tippuu pian, usein jo muutamassa vuodessa, kantaväestön työllisyysasteen alle. Tieto ilmenee tilastokeskuksen rekisteriaineistoista.

– Miksi ulkomaalainenkaan tekisi töitä sillä palkalla, kun on saavuttanut tavoitteensa eli korkean elintason maahan pääsemisen ja oleskeluluvan sekä huonoa palkkaa houkuttelevamman sosiaaliturvan, Purra kysyy.

Vieläkö hallitus väittää, ettei maahanmuutto liity asiaan?

– Tämä ei ole kritiikkiä maahanmuuttajia kohtaan. Hehän toimivat omasta näkökulmastaan rationaalisesti ja inhimillisesti. Tämä on kiritiikkiä järjestelmää kohtaan, joka tätä halpuuttamista tuottaa. Niitä päättäjiä kohtaan, jotka sallivat sen, että veronmaksajan kustannukset kasvavat, kun vain maahanmuuttajille kelpaavaa palkkaa pitää kompensoida sosiaaliturvalla, Purra sanoo.

– Haluaisin todella kysyä hallitukselta, väittääkö se edelleen kirkkain silmin, että Posti-kiistassa tai matalapalkka-alojen muodostumisessa ei ole lainkaan kyse maahanmuutosta. Jos väittää, on pakko todeta, että hallitus pelaa yksinomaan kokoomuksen peliä. Se on hieman ihmeellistä hallitukselle, joka väittää olevansa työntekijän asialla.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit