Eurooppa Maahanmuutto

Lähes kaikki Viroon tulleet pakolaiset lähtevät Virosta Saksaan

Virossa pohditaan, mikä kotouttamisessa epäonnistui, kun iso osa kiintiöpakolaista on lähtenyt Saksaan.

Viimeisen kahden vuoden aikana Viroon saapuneista 161:sta kiintiöpakolaisesta ainakin 85 on jo loikannut Saksaan hakemaan turvapaikkaa. Viron sosiaaliministeriön alivaltiosihteerin mukaan jo alun alkaen oli virhe sijoittaa pakolaisia pieniin maalaiskaupunkeihin. Toisin kuin muut maat, Viro tarkasti kaikkien tulijoiden tausta hyvin tarkkaan. Ne pakolaiset, jotka ovat tulleet Kreikasta niin kutsutun  taakanjako-ohjelman kautta, ovat todistetusti olleet oikeita pakolaisia. Siitä huolimatta he ovat jatkaneet Saksaan hakemaan turvapaikkaa.

Põlva oli yksi niistä kunnista, jotka halusivat auttaa. 9 500 asukkaan pikkukuntaan saapui 22 syyrialaista, mutta heistä kaikki ovat nyt loikanneet Saksaan. Viron yleisradioyhtiön ERR:in haastattelema pakolaisten tukihenkilö Agnes Nurme kertoo:

– Kun he laskeutuivat Tallinnaan lentokoneella ja kaikki dokumentit oli tarkistettu, niin jatkoimme matkaa. He olivat hyvin väsyneitä, mutta eivät luultavasti ymmärtäneet, että heille oli tarjolla muuta kuin Tallinnan sumu ja humu. He kaikki olivat ihan, että mitä ihmettä, kun matkasimme pari tuntia pimeää maantietä pitkin.

Virossa elävien maakuntien pakolaismäärät sen jälkeen kun he ovat lähteneet Saksaan.

Nurmen mukaan pakolaiset olivat vain kaksi kuukautta Põlvassa, jonka jälkeen he lähtivät mitään sanomatta Saksaan. Nurme kertoo olleensa avuton, koska ei voinut auttaa erilaisten asiakirjojen saamisen nopeutumisessa. Sen jälkeen he lähtivät, ja mukaan lähti muutama pakolaisperhe myös Tallinnasta. Nurmen mukaan lähtöön vaikutti mm. se, että pakolaiset eivät voineet ostaa mistään perinteisiinsä kuulunutta ruokaa eivätkä voineet mennä moskeijaan rukoilemaan, koska kunnassa ei ole moskeijoita.

Paradoksaalista on se, että Saksaan lähteneet pakolaiset joutuvat nyt elämään Tempelhofin vanhalla lentoasemalla suuressa vastaanottokeskuksessa entisen natsi-Saksan aikaisissa tiloissa. Pakolaisilla olisi ollut paljon paremmat olosuhteet Põlvassa. Jokainen perhe sai 50 neliön asunnon ja esimerkiksi yksi perhe sai 584 euroa kuukaudessa sosiaalirahaa. ERR:in mukaan perheet saivat myös asumistukea. Saksassa he taas eivät saa rahaa lainkaan.

Viron näkökulmasta on erikoista, että EU jakaa ympäri Eurooppaa uudelleensijoitettavia pakolaisia, mutta sitten Viroon tulleita pakolaiset loikkaa Virosta toiseen maahan. Sosiaaliministeriön alivaltiosihteerin Rait Kuusen mukaan myös pakolaisten pitää olla motivoituneita tullessaan uuteen maahan.

ERR:n kartasta voi todeta, että Põlvaan sijoitetut kaikki 22 pakolaista ovat lähteneet ulkomaille. Viljandin maakuntaan sijoitetut 11 pakolaista kaikki ovat lähteneet, kuten myös Harkun ja Rakveren kuntiin sijoitetut pakolaiset. Tartun 40:stä pakolaisesta 28 on loikannut Saksaan. Haapsalun 15:sta pakolaisesta 5 on muuttanut Tallinnaan. Toisaalta Tallinnan eteläpuolella Keilan pikkukunnassa kaikki 6 pakolaista ovat edelleen alkuperäisessä sijoituspaikassaan.

Lähde ERR.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa