Kotimaa Maahanmuutto

Lähi-itäläismies tarvitsi rahaa – meni naimisiin päästäkseen Suomeen

Turun oikeustalo. Kuva Petri Saarela.

Heinäkuussa 2019 Suomessa pitkään oleillut lähi-itäläisnainen matkusti Lähi-itään mennäkseen naimisiin siellä asuvan miehen kanssa. Pariskunta saapui Suomeen samassa kuussa.

Avio-onnea kesti vain muutaman viikon, minkä jälkeen miehen aggressiivisuus, väkivaltaisuus ja ennenkaikkea suuri rahantarve alkoivat tulemaan esille. Kaiken lisäksi mies oli käyttänyt avioliittoa päästäkseen Suomeen.

Nainen joutui omien tulojensa lisäksi lainaamaan rahaa eri puolilta jotta sai tyydytettyä väkivaltaisen miehen rahan tarpeen. Mies vaati naisen kaikki rahat käyttöönsä ja elätti niillä jopa Lähi-idässä asuvia vanhempiaan. Vaatimuksiensa vakuudeksi mies uhkasi myydä naisen passin ”jollekin romanille” väärennyksissä käytettäväksi, jos rahaa ei tulisi.

Miehen raha-asioiden hoitaminen meni toistuvasti jopa niin pitkälle, että hän uhkasi naista tappamisella. Miehen käytökseen vaikutti kotikasvatus. Hän oli perheen mies ja nainen oli miehen määräysvallan alainen.

Kerran nainen oli saamassa rahasuorituksen, kun miehen perintätoimet muuttuivat taas väkivaltaisiksi. Mies tönäisi naisen seinää vasten ja uhkaili hakkaamisella.

Nainen sanoi hakevansa avioeroa, mutta silloin mies uhkasi tappamisella. Hän oli mennyt naimisiin vain päästäkseen Suomeen eikä halunnut lähteä pois maasta.

Oikeudessa mies sanoi, että hänellä oli ongelmia vaimon kanssa kotona. Vaimon veljetkin olivat häntä uhkailleet ja sanoneet lyövänsä turpaan. Tästä mies ei kuitenkaan muistanut kertoa esitutkinnassa, koska oli niin väsynyt. Siksi hän oli jopa joutunut menemään Suomessa oleilevan lähi-itäläisen koulukaverinsa luo turvaan.

Marraskuussa 2020 Varsinais-Suomen käräjäoikeus tuomitsi maahanmuuttajamiehen kahdesta pahoinpitelystä ja laittomasta uhkauksesta 70 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Mies määrättiin maksamaan naiselle 800 euroa erilaisia korvauksia.

Tuomittu maahanmuuttaja valitti tuomiosta Turun hovioikeuteen, joka maaliskuussa 2021 katsoi, että käräjäoikeuden tuomiota ei ollut syytä muuttaa.

Lähteet Varsinais-Suomen käräjäoikeuden ja Turun hovioikeuden tuomiot.

Tilaa
Ilmoita
guest

0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit