Kotimaa Maahanmuutto

Laiton maahantulo on hiljentynyt alkuvuodesta

Rajavartiolaitos paljastaa käytetyimmät reitit laittomaan maahantuloon liittyen.


Rajavartiolaitos vastaa ulkorajan rajatarkastuksista ja näin ollen turvapaikanhakijoita koskevat tiedot ulkorajan osalta ovat tarkat. Sen sijaan Suomen sisärajoilla ei ole rajatarkastuksia ja suurin osa turvapaikkahakemuksista jätetään poliisille sisämaassa. Näin ollen sisärajan osalta Rajavartiolaitos kuvaa vain laittoman maahantulon pääreittejä eikä vastaa turvapaikanhakijatilastoista.

Suomessa jätettiin Maahanmuuttoviraston mukaan tammi-kesäkuussa yhteensä 3 317 turvapaikkahakemusta. Turvapaikanhakijamäärien viikoittainen vaihtelu selittyy pääasiassa sisäisten siirtojen, Dublin-palautusten ja uusintahakemusten määrien vaihtelulla. Laittomasti maahan saapuneiden ja turvapaikkaa hakeneiden henkilöiden osalta tammi-kesäkuu on ollut pohjoisen itärajan turvapaikanhakijailmiön päätyttyä maaliskuusta alkaen hyvin rauhallinen.

Ulkoraja: itäraja

Laiton maahantulo Venäjältä pohjoisen itärajan (Salla ja Raja-Jooseppi) rajanylityspaikkojen kautta Suomeen päättyi helmikuun lopussa ja tämän jälkeen tilanne itärajalla on pysynyt rauhallisena. Suomeen saapui tammi-helmikuussa Venäjältä yhteensä 1 063 turvapaikanhakijaa. Turvapaikanhakijailmiön päätyttyä itärajan rajanylityspaikoilla on jätetty vain yksittäisiä turvapaikkahakemuksia aiempien vuosien tapaan (kts. oheinen taulukko).

Turvapaikanhakijat itärajalla
Turvapaikanhakijat itärajalla

Ulkoraja: ilmaraja

Ulkorajan ilmarajalla turvapaikanhakijamäärä on viime vuoden tammi-kesäkuuhun verrattuna laskenut (-49 %). Tammi-kesäkuussa Helsinki-Vantaan lentoasemalla vastaanotettiin 35 turvapaikkahakemusta henkilöiltä, jotka saapuivat lennoilta Schengen-alueen ulkopuolelta. Henkilöistä noin puolella oli maahantulon edellyttämä Schengen-viisumi tai voimassa oleva oleskeluoikeus Schengen-alueelle. Laittomaan maahantuloon käytettyjä ulkorajan lentoreittejä tammi-kesäkuussa olivat mm. Moskovasta, Minskistä ja Istanbulista Helsinki-Vantaalle saapuvat yhteydet.

Sisäraja

Merkittävä osa Suomeen saapuvista turvapaikanhakijoista saapuu sisärajan maahantulopaikkojen kautta. Tammi-kesäkuussa tulijamäärät ovat kuitenkin pysytelleet niin Suomessa kuin muissa Pohjoismaissa hyvin maltillisina mm. Tanskan ja Ruotsin ylläpitämien tehostettujen sisärajatarkastusten vuoksi.

Sisärajoilla laittomaan maahantuloon käytettävät pääreitit kulkevat Etelä-Suomen satamien ja Tornion kautta Ruotsista Suomeen. Reitillä Haaparannasta Tornioon määrät ovat kuitenkin olleet kevään aikana hyvin vähäisiä. Maa- ja merireittien lisäksi laittomia rajanylityksiä havaitaan lähes viikoittain myös Schengen-sisärajalennoilta. Tammi-kesäkuussa käytetyimpiä sisärajan lentoyhteyksiä ovat olleet mm. Tukholmasta, Ateenasta ja Amsterdamista Helsinki-Vantaalle saapuvat lennot.

-Rajavartiolaitos

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit