Eurooppa Maahanmuutto

Laiton siirtolaisuus jakaa Euroopan unionia

Kuva Shutterstock.

Laiton siirtolaisuus jakaa Euroopan unionia voimakkaasti. Viisi Välimeren etulinjan maata vaativat takeita siitä, että saapuvat siirtolaiset ja turvapaikanhakijat jaetaan tasaisesti koko Euroopan unionin alueelle.

Kypros, Kreikka, Italia, Malta ja Espanja ovat lähettäneet yhteisen kirjeen EU-komission Margaritis Schinasille (Euroopan elämäntavan edistäminen) ja Ylva Johanssonille (EU-sisäasiat), Portugalille (EU-puheenjohtajamaa), EU:n neuvostolle, Euroopan parlamentille, EU-parlamentille sekä  EU:n turvapaikka-asioiden tukivirastolle (EASO). Kirjeessä viisi maata valittavat, etteivät ne voi ottaa lisää vastuuta siirtolaisten vastaanottamisesta, koska solidaarisuussäännöstön kuten siirtolaisten uudelleensijoittamisprosessin suhteen ei ole edistytty.

Kirjeestä keskusteltiin EU:n sisäasiainneuvoston kokouksessa tiistaina. Kokoukseen osallistunut Kreikan maahanmuutto- ja turvapaikkaministeri Notis Mitarakis sanoi, että etulinjan valtioilta ei voida odottaa, että ne valvovat tehokkaasti rajojaan, tarjoavat riittävät vastaanottotilat, rekisteröivät saapuvat siirtolaiset, käsittelevät turvapaikkahakemukset, karkottavat kielteisen päätöksen saaneet ja integroivat loput ilman EU-jäsenmaiden tukea ja solidaarisuutta.

Hän korosti myös, kuinka tärkeää on, että Turkki täyttää sitoumuksensa salakuljettajien torjumiseksi, estää siirtolaisvirtoja ja hyväksyy palauttamisen.

Maahanmuuttokysymys tulee olemaan seuraavan EU-huippukokouksen asialistalla 24.-25. kesäkuuta sen jälkeen, kun Italian pääministeri Mario Draghi vaati sitä. Kiistanalaisissa kysymyksissä, jotka liittyvät Euroopan komission syyskuussa 2020 ehdottamaan uuteen maahanmuutto- ja turvapaikkasopimukseen, ei kuitenkaan ole edistytty lainkaan.

EU-rajavalvontaviranomaisen Frontexin mukaan kuluvan vuoden aikana toukokuun loppuun mennessä EU-alueelle saapui 42 700 laitonta siirtolaista, mikä on kolmanneksen enemmän kuin vuosi takaperin. Kasvu johtui lähinnä Keski-Välimeren, Länsi-Afrikan ja Länsi-Balkanin reittien aktivoitumisesta.

Lähde Kathimerini.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit