Kotimaa Maahanmuutto

Laittoman maahantulon ja maassa oleskelun vastainen ohjelma päivitetty – sisäministeri Ohisalo: ”Ilman oleskelulupaa maassa olevat ovat vaarassa syrjäytyä”

Kuva Youtube.

Laittoman maahantulon ja maassa oleskelun vastainen toimintaohjelma on päivitetty vuosille 2021-2024.

Loppuvuodesta 2020 sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ehdotti palomuuriksi kutsumiaan menettelyjä, joiden tarkoituksena oli parantaa laittomasti maassa olevien tilannetta ja joiden avulla oleskeluluvaton voi asioida viranomaisten luona ilman pelkoa välittömästä palauttamisesta.

–  Se parantaisi yksilön oikeusturvaa ja samalla edistäisi yhteiskunnan turvallisuutta, Ohisalo selitti.

Hallitusohjelmassa ollut laittoman maahantulon ja maassa oleskelun vastainen toimintaohjelma on nyt päivitetty. Ohjelman tarkoituksena on vaikuttaa laittomaan maahantuloon ja maassa oleskeluun, rajat ylittävään rikollisuuteen sekä siihen, ettei Suomeen syntyisi varjoyhteiskuntaa virallisen yhteiskunnan ulkopuolelle.

Myös Ohisalon lanseeraama ”palomuuri” etenee.  Tällä kertaa Ohisalo perustelee hanketta sillä, että  maassa laittomasti oleilevat voivat syrjäytyä, mikä saattaa johtaa rinnakkaisyhteiskuntien syntymiseen Suomeen.

– Ilman oleskelulupaa maassa olevat ovat vaarassa syrjäytyä, ajautua tekemään rikoksia ja joutua itsekin rikollisten hyväksikäyttämiksi, jopa ihmiskaupan uhreiksi. Tästä syystä on sekä yhteiskunnan että yksilöiden etu, että Suomessa pystytään kokonaisvaltaisesti ehkäisemään varjoyhteiskunnan muodostumista, toteaa Ohisalo.

Päivitetty toimintaohjelma jakautuu viiden eri teeman alle: toimet lähtö- ja kauttakulkumaissa, toimet rajalla, toimet Suomessa, toimet paluiden edistämiseksi sekä toimet koskien maassa ilman oleskeluoikeutta olevia.

Monilta osin kyse on olemassa olevasta viranomaistoiminnasta ja sen edelleen kehittämisestä. Suomi on myös aktiivisesti mukana EU-yhteistyössä, sillä sen tulokset ovat usein ”vaikuttavampia kuin pienen jäsenvaltion kansalliset toimet”.

– Ohjelmalla jatketaan viranomaisten pitkäjänteistä työtä osin hyvin vaikeiden haasteiden ratkaisemiseksi. Yksinkertaisia patenttiratkaisuja ei ole, vaan ilmiöitä on tarkasteltava monelta kantilta. Itsestään ne eivät katoa, ministeri Ohisalo toteaa.

– On tärkeää, että toimet ovat samanaikaisesti tehokkaita ja inhimillisiä. Toimintaohjelman läpileikkaavia periaatteita ovat perus- ja ihmisoikeuksien toteutumisen turvaaminen sekä ihmiskaupan ilmitulon edistäminen ja haavoittuvassa asemassa olevien tunnistaminen. Erityisesti on kiinnitettävä huomiota lapsen edun toteutumiseen, sanoo sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä.

Sisäministeriö järjestää ohjelman valmisteluun osallistuneille tahoille yhteisen seminaarin. Sen ja myöhemmin pidettävien seurantaseminaarien avulla varmistetaan, että ohjelman toimeenpano etenee johdonmukaisesti.

Lähteet Sisäministeriön tiedote, Kansalainen.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit