Eurooppa Maahanmuutto

Laittomat siirtolaiset laativat valituksen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen kumiveneestä Välimerellä

Laittomia siirtolaisia Välimerellä 3.3.2019. Kuva Shutterstock.

Siirtolaiset olivat lähteneet Libyasta Al Khomsista Tripolin lähettyviltä. He ottivat kumiveneestä pian Pohjois-Afrikasta lähtönsä jälkeen yhteyden italialaiseen asianajajaan.

Pääsiäisviikonloppuna paljastui, että Pohjois-Afrikasta matkaan kohti Eurooppaa lähteville laittomille siirtolaisille annetaan italialaisten asianajajien yhteystietoja jo ennen kuin he ovat aloittaneet Välimeren ylityksen.

Tapaus oli paljon puhuva. Kaksi laitonta siirtolaista otti yhteyttä italialaiseen asianajajaan ja aloitti valituksen laatimisen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen ollessaan vielä Välimerellä kumiveneessä.

Abdel Wahab Mohamed Sudanista ja Naseneva Diabj Norsunluurannikolta ottivat yhteyden italialaiseen asianajajaan Lucia Gennariin, joka työskentelee Mediterranea Saving Humans -kansalaisjärjestölle. Järjestö auttaa Italiaan päässeitä siirtolaisia.

Siirtolaisten valitus oli esillä Strasbourgissa heidän ollessaan vielä merellä. Siirtolaiset väittivät, että veneessä oli 47 kohtalotoveria ja useat heistä sairaita.

Yritys ei tuottanut toivottua lopputulosta, sillä kalastusalus poimi siirtolaiset kyytiin ja vei heidät Libyaan mukaanlukien kaksi lakimieheen yhteyden ottanutta miestä.

Laittomia siirtolaisia avustavat kansalaisjärjestöt ovat aiemmin kiistäneet yhteydet Pohjois-Afrikan ihmissalakuljettajiin, mutta Italian syyttäjät, Libyan rannikkovartiosto ja jopa siirtolaiset itse ovat kertoneet toista.

Viime vuonna kolmea partiovenettä komentava Libyan rannikkovartioston upseeri kertoi nähneensä omin silmin todisteita siitä, että ihmissalakuljettajat ottavat yhteyksiä kansalaisjärjestöihin muun muassa sosiaalisen median avulla.

– Olen henkilökohtaisesti nähnyt useita yhteydenottoja Facebookissa ja Twitterissä kansalaisjärjestöjen ja salakuljettajien välillä, upseeri vahvisti.

Eräs 21-vuotias libyalainen siirtolainen kertoi viime kesänä, että kun hän oli huolestuneena kysynyt ihmissalakuljettajalta, onko Välimeren ylittäminen turvallista, tämä oli vastannut, että muun muassa yhteistyö kansalaisjärjestöjen kanssa takaa turvallisen matkan.

– Kyllä, teen yhteistyötä Välimerellä ihmisiä pelastavien laivojen kanssa – salakuljettaja oli kertonut. Hän oli sanonut sellaisia laivoja olevan paljon ja nimennyt muun muassa saksalaisen Sea Watchin.

Lähteet La RepubblicaIl Giornale, Kansalainen.

  • 1.2K
    Shares