Eurooppa

Laittomat ympärileikkaukset Ruotsissa – ”Allah takaa sen paranevan”

Kuva Pixabay

Ruotsissa monet muslimivanhemmat eivät halua maksaa kalliita lääkärikuluja poikalapsensa ympärileikkauksesta. Sen sijaan he käyttävät amatöörien palveluja. Ruotsin muslimiyhteisössä ”keittiönpöytäkirurgien” verkosto hoitaa toimenpiteitä, joiden seuraukset ovat usein vakavia johtaen vakavimmissa tapauksissa peniksen amputaatioon.

Skånessa, missä asuu paljon muslimimaahanmuuttajia, uskonnollisesti ja kulttuurisesti motivoituneiden ympärileikkausten tarve on suuri. Toimenpide maksaa laillistetulla lääkärillä suoritettuna 1800 Ruotsin kruunua, mitä summaa monet maahanmuuttajat eivät halua maksaa. Lääkärin sijaan maahanmuuttajat turvautuvat usein puoskareiden apuun.

Eräs yhteisössään suosittu puoskari kertoo SvD:lle toimineensa alalla jo vuosien ajan. Kivun lievittämiseen hän käyttää jonkinlaista sprayta. Puoskari ei voi mennä takuuseen, että leikkauksen kohde puutuu ja lopputulos on hyvä, mutta luottaa asiassa korkeampiin voimiin.

– Allah takaa sen paranevan, mies kertoo.

Lääkäri Jakob Stenman kertoo, että komplikaatiot ovat yleisiä amatöörin suorittaman ympärileikkauksen jälkeen.

– Olemme nähneet vakavia infektioita, joissa on ollut kyseessä erittäin suuret ihovauriot, joita olemme joutuneet leikkaamaan jälkeenpäin. On myös jouduttu amputoimaan peniksiä, hän sanoo.

Ammattimaisesti suoritetut ympärileikkauksetkaan eivät ole riskittömiä, ja myös niistä voi seurata komplikaatioita.

  • 494
    Shares

Liity kannattajajäseneksi