Eurooppa Maahanmuutto

Laittomia siirtolaisia virtaa Pohjoismaista Saksaan hakemaan turvapaikkaa

Saksan ja Tanskan rajalta. Kuva News Oresund / Flickr.

Saksan liittovaltion poliisin tiedot paljastavat, että maahan on saapunut tänä vuonna yli 1500 laitonta siirtolaista Pohjoismaista.

Saksaan virtaa laittomia siirtolaisia yllättävästä suunnasta, pohjoisesta. Keski-Euroopan maahan on tämän vuoden aikana lokakuun loppuun mennessä saapunut jo 1569 laitonta siirtolaista Norjasta, Ruotsista ja Tanskasta.

Saksan liittovaltion poliisin paljastamien tietojen mukaan suurin osa Saksaan pohjoisesta saapuneista siirtolaisista on afgaaneja ja irakilaisia. Laittomat siirtolaiset pyrkivät Saksaan joko maateitse Tanskasta tai meriteitse Ruotsista.

Laittomien siirtolaisten uskotaan käyttävän Dublin-sopimuksen porsaanreikää hyväkseen. Dublin-sopimuksen mukaan turvapaikkahakemus tulee käsitellä maassa, johon siirtolainen saapuu ensin EU-alueella. Samainen sopimus kuitenkin sallii siirtolaisen oleilla 6 kuukautta toisessa EU-maassa ja jättää sitten siellä turvapaikahakemuksen.

Monet siirtolaiset saapuvat Saksaan ja piileskelevät viranomaisilta puoli vuotta, minkä jälkeen jättävät uuden turvapaikkahakemuksen.

Kesällä 2020 Saksan sisäministeriössä havahduttiin huomaamaan, että Saksassa oleilee 28 292 turvapaikanhakijaa, joiden hakemus tulisi käsitellä jossain toisessa EU-maassa.

10 932 näistä piti karkottaa toiseen EU-maahan turvapaikkahakemuksen käsittelyä varten, mutta karkotukset viivästyivät. Nyt puolen vuoden raja on suurimmalta osalta ylittynyt ja turvapaikanhakijat ovat Saksan viranomaisten vastuulla.

Lähde Schengenvisainfo.

  • 318
    Shares