Eurooppa Maahanmuutto

Laittomien siirtolaisten Balkanin reitillä pelaaman ”pelin” voittona on pääsy Italiaan

Kuva Shutterstock.

Balkanin reittiä pitkin saapuvien laittomien siirtolaisten ”peli” alkaa Bosniasta. Peli päättyy Triesteen Italiaan, mutta vain harva pääsee sinne ensimmäisellä yrittämällä Kroatian ja Slovenian poliisin vuoksi.

Bosnialainen lähellä Kroatian rajaa sijaitseva Vučjak on muuttunut telttakaupungiksi. Telttakaupunki on täynnä Balkanin reittiä pitkin syvemmälle Eurooppaan pyrkiviä kolmansien maiden siirtolaisia.

Siirtolaiset ovat lähtöisin useista eri maista, ja monet ovat yrittäneet jo pitkään pääsyä vauraaseen Eurooppaan. He nimittävät läpimurtoyrityksiään ”peliksi”, kertoo Gli occhi della guerra. Pelin lämmittelykierros alkaa yleensä Turkista, johon osa siirtolaisista saapuu lentoteitse. Pelin lämmittely kulkee Kreikan, Makedonian ja Serbian läpi Bosnia-Hertsegovinaan Kroatian rajan tuntumaan, jossa varsinainen peli alkaa. Makedonian ja Serbian viranomaiset yleensä päästävät siirtolaiset mielellään eteenpäin jatkamaan matkaansa. Kroatian jälkeen peli etenee Slovenian läpi Italian rajalle.  Osa siirtolaisista voittaa pelin ja pääsee rajojen läpi Italiaan. Merkittävä osa jatkaa Italiasta matkaansa syvemmälle Eurooppaan hakemaan mahdollisesti turvapaikkaa.

Eräs nepalilainen siirtolainen on pukeutunut valkoiseen T-paitaan, jossa lukee ”World Tour” – Maailman kiertue. Hänkin kertoo määränpäänsä olevan Italia.

– Me kaikki haluamme päästä Italiaan, mies myöntää.

”Ei papereita, ei rahaa, mutta me menemme Italiaan”

80 prosenttia siirtolaisista aloittaa pelinsä Velika Kladušan kaupungista Bosniassa. Siellä siirtolaiset asuvat viidakoksi kutsumassaan metsässä.

Bihacin poliisin tiedottaja kertoo noin 20 000 siirtolaisen päässeen läpi kahden viimeisen vuoden aikana. Alueella oman pelinsä alkamista odottelee arviolta 5 000 siirtolaista. Koko maassa laittomia siirtolaisia arvioidaan olevan noin 10 000. Joka päivä alueelle saapuu noin 100 uutta siirtolaista.

– Ei papereita, ei rahaa, mutta me menemme Italiaan, Bangladeshistä lähtenyt Farhad kertoo tutkiessaan karttaa Jugoslavian sodan aikaisista miinakentistä.

Telttakaupungin asukkaat tukkivat oikeuslaitoksen

Alueelle on muodostunut telttakaupunki, jossa siirtolaiset asuvat ennen pelin alkamista. Monet heistä syyllistyvät rikoksiin, ja etnisten ryhmien väliset yhteenotot ovat tavallisia. Viimeisen puolen vuoden aikana Bihacin poliisi on rekisteröinyt 785 rikosta. Pakistanilaiset ja afganistanilaiset, jotka kotimaissaankaan eivät tule toimeen keskenään, ottavat leirillä toistuvasti yhteen.

– Emme saa heitä kaikkia tuotua oikeuden eteen, sillä se tukkisi koko oikeusjärjestelmän, poliisin tiedottaja sanoo.

Triesteen pääsy saattaa vaatia kymmeniä yrityskertoja

Italiassa sijaitsevaan Triesteen pääsy on vaikeaa. Eräs pakistanilainen kertoo päässeensä 10 kilometrin päähän kaupungista, mutta sitten Slovenian poliisi sai hänet. Hän sanoo odottavansa muutamia päiviä ennen uutta yritystä.

Toinen pakistanilainen kertoo olevansa yhtä taipumaton yrityksissään päästä Italiaan.

– Tulen Afganistanista, ja olen matkustanut 4 vuotta. Eilen meni pieleen. Slovenian poliisi otti minut kiinni ja passitti takaisin Bosniaan. Yritän uudelleen niin kauan kunnes pääsen Italiaan, Ahmad Zia sanoo.

Kroatian poliisia pelätään kuitenkin enemmän kuin Slovenian kollegoja. Kroatian poliisi on tulpannut rajan pimeänäkölaitteilla, droneilla, lämpökameroilla ja helikoptereilla. Tiukan rajavalvonnan ansiosta vain 10 prosenttia siirtolaisten läpimurtoyrityksistä onnistuu ensi yrittämällä.

Kun laiton siirtolainen on saatu kiinni Kroatiassa, hänet passitetaan takaisin Bosniaan huolimatta siirtolaisten selittelyistä, että he ovat vain läpikulkumatkalla Italiaan. Kroatialaiset viranomaiset puolestaan takavarikoivat palautettujen siirtolaisten älypuhelimet, joihin on merkitty paras reitti, jonka jo läpi päässeet ovat pelinsä aloittaville ilmoittaneet.

Salakuljettajien verkosto

Salakuljettajien verkosto auttaa laittomat siirtolaiset Italiaan. Verkosto tuntee olosuhteet, kuten läpikulkupaikat, kuinka liikkua, minne mennä ja mitä sanoa. Kaiken tämän salakuljettajat kertovat asiakkailleen maksua vastaan. Ihmissalakuljettajat veloittavat yleensä 2 000 euroa, joskus jopa 3 500 euroa matkasta italialaiseen rajakaupunkiin Triesteen. Pakistanilaiset pyrkivät säästämään kustannuksissa ja käyttävät yleensä noin 500 euroa päästäkseen vaikeiden kohtien ohi. Matka taittuu yleensä öisin, sillä päivisin nukutaan.

Kaikki toistavat samaa käsikirjoitusta: ei papereita, syntynyt 1. tammikuuta. Vain syntymävuosi vaihtelee. Laittomat siirtolaiset tietävät, että iäksi kannattaa ilmoittaa 17 vuotta, sillä alaikäisten saama suoja on parempi eikä heitä palauteta.

– Rehellisesti sanottuna, emme tiedä, keitä nämä ovat. 5-10 prosenttia saattaa olla omasta maastaan paenneita rikollisia, emmekä voi sulkea pois ekstremistejäkään, kuten entisiä ISIS-militantteja, poliisin tiedottaja sanoo.

Edes ISIS-militantteja ei voi erottaa muista ulkonäön perusteella, sillä kaikki ovat pukeutuneet länsimaisesti. He paljastuvat joskus kuitenkin käytöksen perusteella.

26-vuotias irakilainen haavoitti slovenialaista taksimiestä veitsellä. Poliisin tullessa väliin, hän huusi ”Allahu akbar, jos ette tapa minua, teen sen itse”. Poliisi ampui irakilaista jalkaan saadakseen tilanteen hallintaan.

Vain harvat ovat sotapakolaisia

Vain harvat Italiaan pyrkivistä siirtolaisista ovat sotaa paossa.

– Näen paljon siirtolaisia, mutta vain harvat pakenevat sotaa, myöntää eräs vastaanottokeskuksessa työskentelevä italialainen vapaaehtoinen, Marina.

35-vuotias afgaani Hamedullah Selaab, joka käyttää itsestään nimitystä ”kommando”, on entinen armeijan upseeri.

– Lähdin Afganistanista 9 vuotta sitten, ja olen yrittänyt päästä Triesteen jo kymmeniä kertoja. Viimeisin yritys oli viime vuonna, ja pääsin näkemään kaupungin valot, mutta Slovenian poliisi nappasi minut ja lähetti takaisin, pitkätukkainen ja -partainen afgaani muistelee.

Balkanin reitiltä ei puutu veteraaneja, jotka kertovat toisille siirtolaisille aiemmista läpimurtoyrityksistään – virheistä, joita ei kannata toistaa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit