Kotimaa Politiikka

Lakiesitykset henkilötunnusten uudistuksesta ja digitaalisesta henkilöllisyydestä raukesivat – mahdollisuus kuopata kallis ja turha yksilöintitunnus

Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY-SA 4.0) / Santeri Viinamäki.

Tiedote 6.3.2023 | Finanssiala ry

Syyskuussa 2022 eduskunnalle annetut lakiesitykset henkilötunnusten uudistuksesta ja digitaalisesta henkilöllisyydestä raukesivat helmikuun lopussa 2023. Hetu-uudistuksen raukeaminen esitetyssä muodossa oli perusteltua, koska useat tahot kuten Kela, ETK ja Finanssiala ry ovat kritisoineet henkilötunnuksen rinnalle kaavailtua yksilöintitunnusta. Kalliiksi tulevaa yksilöintitunnusta ovat useat asiantuntijatahot pitäneet turhana. Finanssiala kuten laajalti muutkin tahot pitivät perusteltuna sukupuolitiedon poistamista henkilötunnuksesta. Digitaalinen henkilöllisyystodistus on hyvä ja kannatettava, mutta luonnollisen henkilön tunnistusvälineen, eli tunnuslukulaitteen, käyttö tulee mahdollistaa julkisen sektorin lisäksi myös yksityiselle sektorille.

Hallituksen lakiesitykset henkilötunnuksen uudistamisesta ja digitaalisesta henkilöllisyydestä raukesivat tällä istuntokaudella, vaikka esitykset olivat eduskunnan käsittelyssä puoli vuotta.

Uudistusten lykkääminen mahdollistaa niiden valuvikojen korjaamisen. Henkilötunnuksen uudistuksen rinnalle on esitetty uutta kansalaisten yksilöintitunnusta, jota yritykset, viranomaiset ja yhteisöt voisivat hyödyntää vapaaehtoisesti omissa tietojärjestelmissään.

”Yksilöintitunnus tulee kuopata jatkovalmistelussa. Lausuntokierros osoitti, että sen käyttö olisi hyvin hajanaista. Tällaisen rinnakkaisen tunnusjärjestelmän luominen aiheuttaisi runsaasti kuluja koko yhteiskunnalle”, sanoo Finanssiala ry:n (FA) johtava asiantuntija Teija Kaarlela.

Kun vanhaa henkilötunnusjärjestelmää uudistetaan ja sen käyttö jatkuu, on epäselvää, mitkä olisivat organisaatioille tulevat hyödyt uuden rinnakkaisen henkilön yksilöivän tunnuksen käytöstä. Kahden rinnakkaisen tunnuksen käyttäminen loisi sekaannusta ja hämmennystä kansalaisten yksilöintiin.

Mikäli yksilöintitunnus kuitenkin halutaan lanseerata, tulee sen käytön vapaaehtoisuus todeta selvästi lain tasolla. Näin turvataan tietojen vaihdon sujuvuus ja vältetään uuden tunnuksen käytön hallitsemattomasta leviämisestä aiheutuvat haitat ja kustannukset.

Etärekisteröintiä varten verovaroilla luotava tekninen kyvykkyys olisi myös avattava yksityisten yritysten käytettäväksi. Tämä palvelisi esityksen tavoitteena olevaa suomalaisen yhteiskunnan digi- ja teknologiakyvykkyyden parantamista.

Pidetään kunnianhimoisista tavoitteista kiinni

Digitaalista henkilöllisyystodistusta Finanssiala ry tervehtii ilolla mutta harmittelee, että esityksessä ei pidetty kiinni kunnianhimoisista tavoitteista: ei-mobiilia ratkaisua uudesta tunnistusvälineestä kaavaillaan pelkästään julkisen sektorin käyttöön.

”Ei ole mitään estettä sille, että niin sanottua luonnollisen henkilön tunnistusvälinettä voitaisiin käyttää myös yksityisellä sektorilla tunnistautumiseen. Digitaalisen henkilöllisyyden kehittämisen hyödyt on saatava sekä julkisen että yksityisen sektorin käyttöön laajasti”, kannustaa FA:n johtava asiantuntija Peter Jansson.

Digitaalinen henkilöllisyystodistus on hyvä ja kannatettava ehdotus. Digitalisoituvassa maailmassa passin ja virallisen henkilökortin rinnalle tuotettava digitaalinen henkilöllisyystodistus on luontainen ja hyvä kehityssuunta.

Finanssiala ry

36 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
juha II

Monet ”UUDISTUKSET” erityisesti valtionhallinnossa ym. julkishallinnoissa ovat suurten kehujen ja hypetyksen nostattamina ovat myös HYPER -kalliita toteutettavaksi jo varattuine MÄÄRÄRAHOINEEN. Jotka ylittyvät LOPULTA moninkertaisesti ja LOPPUTULOS on täysi PANNUKAKKU. Joka ainoastaan aiheuttaa täyden KAAOKSEN uudistetutuissa järjestelmen käytössä, mikä EI merkitse muuta kuin koko toiminnan RAMPAUTUMISEN kuin sen tulemisen TEHOKKAAMMAKSI ja vielä halvemmaksi.

Ja kaikki tämä johtuu huonosta valmistelusta, kiireestä, asiantuntemattomuudesta, huonosta laadunvalvonnasta ja epärealistisista odotuksista uudistuksen täyteen toimintavalmiuteen saattamisessa.

Maria Matupatjasalo

Hitto mitä vaarallista tuubaa demukoiden tv-mainos suoltaa ja vieläpä meidän veronmaksajien piikkiin! Haluavat jatkaa samaan malliin eli huononevat palvelut, kiristyvää verotusta, kalliimpia bensan, energian ja ruoan hintoja, halvatusti lisää 40 MRD velkaa =40.000.000.000 EUR, matuja ja heidän huumeita, varkauksia, raiskauksia, ryöstöjä ja väkivaltaa lisää.

Ihan järkyttävää basaa demukat haluaa!

Minä itte

Demarien/Marinin tv vaalimainos on kyllä vaaleanpunaista unelmahöttöä.

Ilkka Forsten

Mistähän se johtuu että suomessa kaikki asiat pitää olla ” kunnianhimoisia ” kun muualla tyydytään vähempään, eikä siinä kunnia kärsi millään tavalla. Otan tässä saman tien puheeksi Saksan ehdotuksen joka pyrkii nyt esittämään, ettei polttomoottoristen autojen täyskielto ole perusteltua, koska on olemassa mahdollisuus käyttää synteettistä polttoainetta ( e- fuel. ) Kyseinen polttoaine syntyy kun sekoitetaan ilmasta vangittua hiildioksidia vetyyn. Tällöin on tuloksena uusiutuva energiamuoto nimeltään synteettinen hiilivety. Kun tätä polttoainetta käytetään, syntyy hiilidioksidia jolloin oltaisiin tilanteessa että se mitä käytetään, sitä myöskin synnytetään. Mutta kuten aina. Ituhippien mielestä näin ei saavuteta ”kunnianhimoisia ” tavoitteita, koska se on ” tehottomampaa” hiilineutraaliutta. Onko ? Jos jokainen ajettu kilometri tuottaa lisää polttoaineeseen tarvittavaa kemiallista yhdistettä, mikä siinä on tehotonta ? Yksikään sähköauto ei tuota litiumia, mutta sitä mainostetaan hyvänä ratkaisuna, Yksikään sähköauto ei kulje ilman latausta, joka kuluttaa virtaa. Koko sähköntuotantoa ei voi koskaan saavuttaa propelimetsän avulla, tarvitaan ydinvoimaloita. Ennen vanhaan niistä pidettiin hillitöntä melua, olivat kuulemma niin herkkiä tsunameille. Suomessahan tsunamit ovat kovin yleisiä, viimeisin taisi sattua muutama miljoona vuotta sitten, siis käytönnössä eilen.

Jakeluverkoston, ( sähköautoille ) suhteen ollaan vielä pahasti takamatkalla, eikä sitä rakennetta noin vaan. Hiilivetyä myyvät asemat olisi jo puoliksi olemassa, mutta voihan olla ettei niin ” kunnianhimotonta ” ratkaisua saa suosia. Turha kait sanoa ettei vihreiden maailmassa ole autoille mitään sijaa, se on kolhoosi jossa kaikki ”kunnianhimoiset ” poliitikot saavat tehdä mitä huvittaa, mutta kansan on oltava kuuliainen ja ostettava potkulauta. kolhoosin väki ei saa lentää lomamatkoille, mutta kolhoosin herrasväki saa lentää pitämään kymmenen minuutin puheen Brysseliin, ja ilmaston suhteen ei tapahdu mitään haitallista. S. Marinin kannikan alla oleva suihkari ei tuota mitään ilmastolle haitallista, mutta möttösten lomamatka kanarialle vie ikiroudan siperiasta ja sulattaa napajäätiköt. Ohisalon tärkeä vierailu Brasilian ilmastokokouksessa, johon mennään lentäen, ei kävellen, tuottaa kyllä suuren määrän pakokaasuja, mutta kun ollaan ” kunnianhimoisen ” asian puolesta liikkeellä, on haitta mitätön. Jos näihin tilaisuuksiin mentäisiin soutuveneellä, voisin lahjoittaa airot ja betonisen pelastusrenkaan, sekä muutaman ammattisoutajan joiden DNA on hottentottilan perhepotretissa hyvin nähtävillä. Heillä onkin jo kokemusta sekä soutamisesta että meripelastuksesta mutta tällöin on oltava vielä Libyan aluevesillä.

Anomaster

Heidän (ohjatut) tavoitteensa eivät liity toimivuuteen, vaan ideologiseen ylivaltaan ja totalitarismiin. Kaikki ilmastojutut ja maahanmuuttopolitiikat ovat vain sen tavoitteen välineitä.

Koska käytännöllisyys ei ole tavoite, ei niiden ajamissa asioissa ole mitään järkeä, vaikka yrittävät puheillaan niin uskotella.

Viimeksi muokattu 9 kuukautta sitten by Anomaster
kauko kiito

Kunnianhimoista se on luultavasti siksi koska poliittinen-/taloudellinen eliittimme himoitsee kunniaa. Kovasti hivelee kansainvälinen huomio johtajiamme. Korkeapalkkaisia EU-virkoja kärkytään niin että, se himo näkyy avaruuteen asti. Jos nämä nykyiset päättäjät joutuvat tilanteeseen, että pitää valita oma etu tai kansalaisten etu niin valinta on 100% varmuudella tiedossa. Suomi on maailman toiseksi huonoiten johdettu valtio, sitä huonoiten johdettua vielä etsitään. Ja tuon kosmetiikkateollisuuden voisi ajaa alas, saastuttaa ja tuotteita testataan julmilla eläinkokeilla, mutta se ei pakkeloituja ministereitämme tunnu haittaavan. Ei ole kunnianhimoa lopettaa sitä kosmetiikka turhuutta. Rautakaupasta saa maalit sun pakkelit huokealla turvan värjäämiseen

Ilkka Forsten

Lakkakitti on kyllä hyvä jos pitää tasottaa rypyt. Ongelmana on nykyihmisten heikko kyky kestää kitin hajua, sekä pitkää kuivumis-aikaa. Pikasementtiäkin on tarjolla mutta hymyillessä se halkeilee, ei siis toimi sekään. Lahokylläste, hmmmm, sopisi varmaan pääministerillemme joka on yhtä litteä kuin järvisaunan laituri. Ja kresoottia ei saa enää käyttää joka oli ratapölkkyihin hyvä aine, mutta kuulemma niin myrkyllinen. Jäljelle jää vasaralakka tai tyhjiömuovattu pellenaamari. Jostain kun nyt löydettäisiin pelkkä naamari, pellet on omasta takaa.

kauko kiito

Kun Kansainvälisen politiikan supertähti -kuten YLEn toimittaja näin kovasti vaatimattomasti pääministeriämme kuvaili – matkustaa huippukokouksesta toiseen ajamaan kansakuntamme etuja. Niin toivottavasti hänen hotellihuoneessa ei ainoa vaihtoehto henkilökohtaisen hygienian hoitamiseen ole pelkkä suihku. Hänen vartalonsa on sitä mallia, että sitä on vaikea saada suihkussa kastumaan. Toivon kuitenkin, että hän saa Uutta virtaa tulevien tehtäviensä hoitamiseen

Anomaster

Huvittavinta on, että monet väittävät sen olevan kaunis.

Ilkka

Höylätty lauta on kyllä kaunis, vielä jos on oksattomasta puusta valmistettu.. Paitsi ettei oksatonta puuta ole olemassakaan. Itse olen niin köyhä että poltan takassa vain höylättyä tammea, tasapitkiksi klapeiksi hiottuina. No minä olen muutenkin omituinen, koska olen huomannut että mitä vähemmän teen, sitä enemmän saan aikaiseksi. valmistamani ruoka on kuulemma hyvää jos ei välitä mausta jne. Olen jopa niin suosittu kirjoittaja, että tekstini katoavat tämän tästä odottamaan hyväksyntää. Tiedän kyllä kuka sitä ilveilyä tekee, joten kohta räväytän takaisin niin katsotaan paljonko jää jäljelle ?

kauko kiito

Jotkut menee passien kans maailmalle ja maksavat reissunsa itse. Mutta jotkut lähtevät maailmalle pelkkä taikasana hallussaan. Saapuvat sopivaksi katsomansa maan rajalle, kuiskaavat taikasanan ja sen jälkeen valitun maan asukkaat maksavat tulijan kaikki kustannukset, aivan kaikki.

gameover

Totuus on tarua ihmellisempää.

Ilkka Forsten

” Loru sorbusten herrasta.” Kirjoittanut J.R.R. Tolkuton.

Tapsa

Sitten nämä vapaamatkustajat vielä sikailevat hyväntekijöidensä kustannuksella, mutta sekin menee läpi. Ihmettelen sitä rajatonta suvaitsemista.

mokuttajahallitus iskee jälleen

George Orwell lanseerasi dystopiaromaanissaan ”1984” sanonnat ”sota on rauhaa” ja ”vapaus on orjuutta”.

Agenttiromaanin ”2030” Suomi-painokseen sopisivat vastaavalla tavalla sanonnat ”jengisota on rauhaa”, ”uhri on syyllinen”, ”syyllinen on uhri”, ”opetus on itseohjautuvuutta”, ”lukutaidottomuus on vuorovaikutustaitoa”, ”kertotaulu on orjuutta”, ”häiriköinti on sosiaalisuutta”, ”realismi on rasismia” sekä ”monikulttuurisuus on rikkautta”.

Viimeksi muokattu 9 kuukautta sitten by mokuttajahallitus iskee jälleen
Jaska

Ennusti oikein tämä Orwell, siinä oli kaukonäköinen valkoinen mies. Ei akka eikä musta pystyisi ajattelemaan noin tarkasti pitkälle tulevaisuuteen.

Ilkka Forsten

Kun kaukonäköinen valkoinen mies kirjottaa jotain, sen tulkitsee likinäköinen naisoletettu vihapuheeksi.

Peter Kreisler

Ei hätää, onhan meillä varaa tällaisiin kokeiluihin.

Muuten, jos ei tahdo antaa esimerkiksi sopimuksiin omaa henkilötunnusta voi käyttää passin numeroa ja mainintaa siitä minkä valtion passi on kyseessä. Tämä tietysti edellyttää joissakin tapauksissa vanhan passin säästämistä. Mutta tuohon digi-sekoiluun verrattuna aika edullista.

Ilkka Forsten

Ali Habibin henkilökortissa on jo alunperin pikselimössöllä sumennettu naamataulu. Tämä on edistyksellistä nykyaikaa, sillä hän voi olla joko syyllinen tai ei väitettyyn ryöstöön, ja niin pitää turvautua kuulustelemaan pikselöityjä NIKE lenkkareita.

gameover

”Digitalisoituvassa maailmassa passin ja virallisen henkilökortin rinnalle tuotettava digitaalinen henkilöllisyystodistus”
Tahtooko tuo sanoa että sen lisäksi että on pakko pitää paperista passia ja henkilökorttia mukanaan ainakin matkustaessa niin jatkossa pitää myös pitää mukanaan aina kännykässä tai muussa digitaalisessa laitteessa kolmatta henkilöllisyystodistusta ? Niin ja tuleeko digitaalista henkilöllisyystodistusta uusia myös passin tyyliin. 50-100 euroa per laaki muutaman vuoden välein ?
Ja sisältääkö digitaalinen henkilötodistus esim. yksityisiä terveystietoja kuten rokotustietoja tai vaikkapa muita yksityisiä tietoja kuten onko tuomittu vihapuheesta ? Noh, mitä välii. Köyhät ja väärämieliset kyykkyyn sano viisaat johtajat ja maailma pelastuu.

nimellinen

Käsittääkseni tuo digitaalinen olisi nimenomaan sisältänyt rokotus- ja muut terveystiedot, eli esim. baarin portsari saa terveystietosi kysyessään ”paperit” yms.

ike

Tähän juuri pyritään. Otetaan käyttöön monia päällekkäisiä henkilötodistuksia ja jokaiselle paperille muodostetaan sitä haallnnoiva valtion virasto. Tieto ei tietenkään saa kulkea virastolta toiselle, sitä varten on veronmaksajilla jalat. Siinähän sitä sitten on taas lypsettävää vuosiksi eteenpäin. Meidän hallinnosta suurin osa on selvää vankila-ainesta.Suomen kansalaisia on lypsetty jo niin häikäilemättömästi että muistakaa, älkää äänestäkö ketään joka sanoo että olemme niin veloissa että niistä ei selvitä ilman veronkorotuksia. Ketkähän tämän velkatilanteen ovat saaneet aikaiseksi. Sanna sanoo vieläkin että ei kun veroja vaan lisää. Ketkä itsetuhoiset tuotakin manipuloijaa äänestävät.Hänen kaikki esiintymisensä ovat vain täydellisen tietämättömyyden varmuudella esitettyjä asioita oman agendan ajamiseen.
Muokkaus. Laitan nyt tuohon vielä linkin mistä näkyy esim. se mihin ovat medän matalouden ajaneet. https://www.youtube.com/watch?v=rz6JVI15EJc. Hallitus on pihalla kaikesta, kai tässä sitten on pakko alkaa ajatella tuota ruoankin riittävyyttä. Se on sellainen hiipivä vaara.

Viimeksi muokattu 9 kuukautta sitten by Ilkka Manttari
Letunviuhake

Älkää äänestäkö valtapuolueita vaan uusia puolueita(VAPAUDEN LIITTO, SKE, KRISTALLIPUOLUE, VKK, SINIMUSTAT, jos haluatte että oisi jotain mahista muuttaa Suomen suuntaa tässä EUROTTA he.. etissä!!! Esimerkki Tanskasta, puolivuotta vanha puolue ja 30 edustajaa ja Virossa meni 11 uusista puolueista läpi! VALTAPUOLUEIDEN äänestäminen ei ole enää ratkaisu mihinkään koska he ovat saaneet jo tarpeeksi monta mahdollisuutta ja joka kerta kaikki on mennyt päin v.. tua!!! Ei kiitos enää kommunisteja ja fasisteja mihinkään valtaan, ei edes siivoojaksi! KIITOS JA ANTEEKSI!!!!!

Maria Matupatjasalo

Täystuhohallitus osaa kyllä hävittää veronmaksajien rahat. Tässäkin jälleen täysin turhassa ja tarpeettomassa hankkeessa olisi surutta poltettu valtavat määrät veronmaksajilta kupattua rahaa, josta olisi kylmänviileästi tehty poliitikkojen ja virkamiesten tutuille kavereille bisnestä ja hyväveli-liikevaihtoa. =Piilokorruptiota!

Joku tolkku

Mitä mitä. Jätettiin käyttämättä tilaisuus heitellä miljoonakaupalla valtion varoja kankkulankaivoon. Kaikki hankeen estämisessä mukana olleet henkilöt mielentilatutkimukseen viipymättä. Velkaa otettu ihan sitä varten, että rahaa on kerrankin kaikkeen ihan älyttömään puuhasteluun, niin jätetään tilaisuus käyttämättä. Mikä jauhojengi tms löyhä kaveriporukka tätä maata oikein johtaa

Jupe

Voi haaska, marinin sekopäiset intersektionaaliit ei sittenkään saaneet läpi kaikkia aikeitaan, vaikka mistään ei pitänyt tinkiä, eikä rahasta ainakaan ollut kiinni. Saamelaislakikin epäonnistui, kaikki epäonnistui, sote epäonistui, kaikki meni päin vi***a.

Ilkka Forsten

Jos saamelaislaki meni nutulleen, on odotettavissa kittilän apassien lähtö sotapolulle. Rajaseudun asukkaita varotetaan äkkiväärästä aslakista koska tämä saattaa olla vaarallinen lähestyttävä.

Kalle

Miksi ne sukupuolitiedot pitäisi poistaa henkilötunnuksesta, onko teillä päättäjillä omassa sukupuolessanne jotain hävettävää? Eikö se ole hyvä eri tilanteissa, että viranomainen näkee kumpi kahdesta sukupuolesta kyseessä oleva henkilö on?

GLGL

Juuri näin. Henkilötunnuksessa on merkittynä kromosomien konfiguraatio. Miksi se pitäisi salata? Jos transihminen haluaa piilottaa biologisen sukupuolensa, niin kategorisesti hän ei enää ole täysin ”trans”, eikä ole siten oikeutettu 100% ns. uhripääoman lunastukseen. Jos olet trans ja haluat mainostaa sitä, eikö silloin ole eduksi, että biologien sukupuoli on aidosti esillä? Muuten et ole ”trans”, vaan ehkä joku huijari, joka loisii transihmisten kupeessa.

Ilkka Forsten

Siitä jää näkemättä mitä ne loput 30 sukupuolta olisivat olleet.Tärkeintä ei ole ne kaksi sukupuolta. Mehän tiedämme että jokainen on viikonpäivästä riippuen mitä sattuu. Meilläkin asuu joku minulle täysin vieras nainen, joka väittää olevansa vaimoni. Minä olen puolestani rakastanut vain yhtä naista elämäni aikana, Isäni vaimoa joka oli minulle kuin äiti.

Jape

Ei ole kuin 2 sukupuolta sen osoittaa kromosomit xx(naispuolinen) ja xy(miespuolinen). Sen lisäksi mm. Downin syndroomaa sairastavalla kehitysvammaisella voi olla kromosomivirhe xxy. En tiedä onko kyseessä nais- vai miespuolinen vai onko toinen xyy?

Ilkka Forsten

XXY:tä on syissä ja sepissä.

Joku tolkku

Tulevaisuuden, lähitulevaisuuden, Suomessa saatetaan päästä toteamaan jollekkin lapselle, että isäsi ja äitisi ovat kelpo miehiä

Ilkka Forsten

Isän nimi on otto samoin äidin, joten heille syntyi ottopoika. Ottovanhemmat tapasivat toisensa otto – automaatilla, jossa he ottomaanien tapaan pussasivat toisiaan molemmille poskille. Otto – automaatilla he oton yhteydessä menivät kihloihin ottamatta kantaa siihen miten otto-poika asiaan suhtautuu. Tärkeintähän ei ole oton hyvä mieli, vaan mielettömän hyvä sui****n otto siinä otto – automaatin kupeessa.

Pena

Eikö suomen nykyisellä pääministerillä jo ole sekä isä että äiti kelpo naisia?Asiat etenee sairaitten feministien mielestä myönteiseen suuntaan.

Anomaster

Haluavat muuttaa maailman oman sekavuutensa kuvaksi.