Kotimaa Politiikka Uutiset

Lakiuudistus parantaa Puolustusvoimien joukkojen poikkeusolojen suorituskykyä

Vapaaehtoisesta maanpuolustuksesta annettu laki (556/2007) muuttui 8.7.2022. Lakiuudistuksen myötä Puolustusvoimien aseita ja ampumatarvikkeita voidaan käyttää Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) järjestämässä yksilön sotilaallisia valmiuksia palvelevassa koulutuksessa, kerrotaan Puolustusvoimien julkaisemassa tiedotteessa.

Päivitetty laki tarjoaa aktiiviselle reserviläiselle mahdollisuuden kehittää omaa ampumataitoaan nousujohteisesti Puolustusvoimien aseilla ja ampumatarvikkeilla.

Uudistus mahdollistaa MPK:lle aiempaa monipuolisemman koulutuksen järjestämisen Puolustusvoimien aseilla. Tämä kehittää Puolustusvoimien poikkeusolojen joukkojen suorituskykyä ja syventää Puolustusvoimien ja MPK:n välistä operatiivista kumppanuutta. MPK voi järjestää ammuntoja aiempaan tapaan myös ilman Puolustusvoimien aseita.

– Päivitetty laki ja sen mahdollistama monipuolinen ampumakoulutus tarjoavat aktiiviselle reserviläiselle mahdollisuuden kehittää omaa ampumataitoaan nousujohteisesti Puolustusvoimien aseilla ja ampumatarvikkeilla, toteaa vapaaehtoisen maanpuolustuksen tarkastaja, eversti Jukka Nurmi Pääesikunnan koulutusosastolta.

Turvallinen asekäsittely on reserviläisen tärkeä taito. Ammunnoissakin tärkein asia on turvallisuus. Puolustusvoimien aseita käytettäessä noudatetaan Puolustusvoimien normeja ja varomääräyksiä.

– MPK:n ammunnoissa ammuntojen johtajina toimivat ja turvallisuudesta vastaavat Puolustusvoimien hyväksymät MPK:n aktiiviset reserviläiskouluttajat. Puolustusvoimien aseilla ja ampumatarvikkeilla ammuttaessa mukana on aina lisäksi Puolustusvoimien asettama valvoja.

Myös MPK:n mahdollisuudet lähettää osallistujia kansainväliseen koulutukseen paranevat.

– Tämä tarjoaa reserviläiselle aikaisempaa laajemmat edellytykset kehittää omaa osaamistaan joko kurssilaisena tai kouluttajana kansainvälisessä toimintaympäristössä. Vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen yhteyksiä tiivistetään lähiaikoina erityisesti Viron ja Ruotsin kanssa, jotta reserviläiset voivat osallistua koulutuksiin ja harjoitteluun Virossa ja Ruotsissa. Vastaavasti toivomme näkevämme virolaisia ja ruotsalaisia Suomessa MPK:n kursseilla ja esimerkiksi paikallispuolustukseen liittyvissä harjoituksissa, Nurmi kertoo.

Reservin koulutusta kehitetään

Vapaaehtoisen maanpuolustuksen uudistaminen on keskeinen osa reservin koulutuksen kehittämistä.

– Reservin koulutusta kehittämällä varmistetaan, että meillä on riittävästi sodan ajan tehtäviä vastaavia, osaavia, toimintakykyisiä ja sitoutuneita reserviläisiä sekä vahvistetaan yleisesti maanpuolustustahtoa eversti Nurmi tiivistää.

Lisätietoa reservin koulutuksen kehittämisestä löydät tästä linkistä

Puolustusvoimat

25 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
iodsfh

Nykyään varaudutaan sotaan. 80 vuotta rakennettiin rauhaa. Kyllä eturintaman edesmenneet miehet ja lotat ihmettelevät nykysuomalaisten typeryyttä.

John Quiman

30-luvulla ei valmistauduttu sotaan, mutta sota tuli ja armeija oli todella heikossa kunnossa. Sitäkö haluat toistettavan?

Puolustukseen panostaminen on sotaa ehkäisevää, ei sotaa aiheuttavaa, siis se on rauhan rakentamista.

Putin varmasti pitää mielipiteestäsi, koska hän haluaa Suomen olevan niin heikko, että on otettavissa, kun siltä tuntuu.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by John Quiman
Jegros

No ei muuten ihmettelisi jos elossa olisi ja eläessäänkin sanoivat, että sun kaltaiset joutavat painua h..vettiin…

John Quiman

Sanoisivat kaikki, että ”ei enää koskaan yksin”. Pitivät myös arvossaan puolustusvoimiin panostamista, koska tiesivät, mitä siitä seuraa, jos ei panosta.

Jegros

Ehkäpä tuo tarkoitti jotain venäläisiä kelvottomia vastineita miehille ja lottille jotka ihmettelevät, että miksi niitä halutaan ampua takaisin, eihän kukaan oikeasti voi noin tyhmä olla, kyllä noi ihan tarkoituksella levittää tuota lantaa, joka pikku juttukin niiden pitää valehdella/vääristellä..
Ohimennen; Eräs hyvin läheinen sukulainen joka ollut jokaisella eturintamalla siististä kielenkäytöstään huolimatta sanoisi tuosta nilkistä kirosanoin, tuo jätkä pilkkaa veteraaneja ja vielä kehtaa valehdella niistä.

John Quiman

30-luvulla oli Suojeluskunta, jonka opeista oli hyvin merkittävä hyöty, kun itärajan takaa tuli aseellinen ryysis. Se oli niin hyvä, että Venäjä, silloin salanimellä Neuvostoliitto, vaati rauhanehtona sen lakkauttamista.

Timppis

Kyllä neuvostoliitto on nykyään salanimellä EU.

Eka Kettunen

Pelkkä lakiuudistus ei takaa mitään ellei toimintaan suunnata myös rahoitusta sen toteuttamiseksi.

juu

Nato paperien mukaan maksamme natoon liittymisestä, jomeidä hyväksytään jotain 14-125 miljardin väliltä.
Arvatkaapa paljonko tulee jatkuvia juoksevia kuluja, siinä ei enää kehitysavut tunnu missään.
Ja edelleenkään en tosiaan ole ”venäjä mielinen” tai tue venäjän hyökkäystä mitenkään.
Mutta kuinka moni on valmis ajamaan suomen kaaokseen ja konkurssiin Ukrainan takia? Anteeksi vaan mutta minä en ole.
Ukrainaa ja Suomea on jatkuvasti verrattu koska sillä haetaan sympatiaa, ei Ukrainalla ja Suomella ole mitään yhteistä.
Ukrainalaiset hyökkäsi Suomeen sillon aikanaan.

Ilkka Forsten

Niin hyökkäsi, Raatteen tiellä mutta ei oma ehtoisesti. Se kaaos ja konkurssi ei tule naton kuluista vaan siitä että vihreä siirtymä haluaa nyt hyödyntää ukrainan tilannetta. Huvittavinta siinä on että sellaisetkin asiat millä ei ole mitään tekemistä sodan tai venäjälle asetettujen pakotteiden / rajoitusten kanssa, tuntuu olevan suuressa hintojen korotuspaineessa.

Se onko kaikelle pakottavaa tarvetta, joutuu vastaamaan ettei ole. Esimerkiksi kaikki energiaan liittyvä öyhötys on sikäli tuubaa, ettei mitään pulaa tule vaikkapa sähköstä. Suomessa kun on niin sanotut poikeus-oloihin tarkoitetut toiminnot olemassa. Niiden käyttöön-ottoa ei voi jättää pois laskuista, sillä mihin niitä säästettäisiin jos kerran olemme poikkeus-olojen keskellä ? Jos tämä kiistetään ilmoittamalla ettei vara-suunnitelmaan voida turvautua, on kansalla oikeus kysyä koska ne kriteerit sitten täyttyy ? Sannahan on ilmoittanut että meillä on nyt sota-ajan hinnat, joka on tekemällä tehty hintapiikki sillä A) Suomi ei ole sodassa minkään maan kanssa, ja B) kun varavoimaa on, ja sitä ei käytetä, voidaan kysyä onko tarkoituksena vain ryöstää oman kansan rahat valtion kassaan vetoamalla vähiin resursseihin ?

Jos samaan aikaan kun sähkönsaantia rajoitettaisiin, ja sitä myydään ulkomaille, on aika miettiä onko kaiken oltava niin kuin on. Ei yksikään sotaa käyvä maa myy oman kansan tarpeisiin ajateltuja resursseja muille. Sillä vain pitkitettäisiin ja syvennettäisiin kriisiä, tai tässä tapauksessa varastettaisiin ihmisten rahat sinne jonnekin, josta poliitikot hyötyvät kansan kustannuksella. No mehän tiedämme mikä tämän maan poliitisten johtajien taso on, joten päädymme väistämättä siihen että kriisi luotiin tyhjästä tarkoituksena nopeuttaa maan romahdusta. Sanna Marin EI pelastanut suomea koronalta, eikä hän pelasta meitä konkurssiltakaan jos saa vielä olla päättämässä maan asioista.

juu

Ja minun isoisä oli siellä raatteentiellä.
Selvisi kyllä hengissä mutta ikinä hän ei enää ollut ”normaali” sen sodan jälkeen, siellä juuri niitä ukrainalaisia hyökkääjiä vastaan taisteltiin.
Minulla riittää kyllä sympatiaa ja apua tavallisille ukrainalaisille, mutta heillä ei ole mitään demokratiaa.
Se kun vätetään että taistelevat demokratian puolesta on kuin jostain huonosta komediasta.

Jegros

isoisäsi häpeäsi sinua jos tietäisi, mitä kirjoittelet..

John Quiman

Mistähän tuo perätön väittämä Natoon liittymisen kustannuksista on peräisin?

Naton jäsenmaksu on jotain 100 miljoonaa ja aseostoista jäsenten saamat alennukset kuittaavat tuollaisen pikkusumman helposti.

Suomen puolustukseen panostamat rahat ovat jo suositellulla 2 % BKT:sta tasolla, joten siltä osin ei ole lisäkuluja.

Väittämäsi on posketon.

juu

Se on peräisin naton oikeista dokumenteita.
hinta liittymiseen on tosiaan 14-125 miljardia kukaaan ei siis tiedä liitymisen hintaa.
Mutta juoksevat kulut on varmasti useita miljardeja joka ainoa vuosi.

lfdj

Aivan varmasti se särki painoi 125kg aivan varmasti ja se oli oikeasti lohi, järvi lohi.

juu

Juuri näitä kun joku vaikka sanoo että me viedään sulta aivan kaikki, no ota tästä mutta en usko että viet kaikkea.
Ei tarvi enää ihmetellä miksi ihmisiä on niin helppo huijata.

Jegros

Kuka sua on huijannut alunperin? Ei vissiin tarvinnut kummoinen huijari olla, mutta sua sai huijattua.

lfdj

Sillä oli yksikkö euroissa vaikka määrät oli ruplissa, vaihinkoja sattuu noillekkin..

lfdj

1miljuuna on miljardi ruplaa piakkoin..

juu

Anteeksi vaan mutta sinun juttusi on se mikä on posketon.
Meillä kaikilla jos kerran nettiä käytetään on kaikki viralliset tiedot saatavilla, silti te jotku luulette olevanne jotain asiantuntijoita luettuanne jonkun iltalehden uutisen,

Jegros

No paljos olet lueskellut valtion budjettia ja puolustusmenoja sieltä virallisilta sivuilta siltä osin kun ovat julkisia tähän asti, niinpä…

otto suni

Lakiuudistus ei todella mitään takaa sillä hyvä aseenkäsittelytaito opitaan jo kotona ja omilla aseilla!

Ilkka Forsten

Vedetään kotona suvun pertaanista ” liikkuvat taakse ”… Voi itku, multa tuli jo.

Tuumailija

Tuli mieleen, miten käykään sitten näiden reserviläisjärjestöjen omien aseiden ja ammusten?
Onko tässä nyt sitten vedätys siihen että ressut eivät tarvitse (saa pitää hallussa) omissa järjestöissään enää ampuma-aseita ja patruunoita vaan pitäisi tukeutua MPK:n suopeuteen jos haluaisivat luovuttaa A-tarvikkeita harjoitteluun heidän valvonnan alaisena?

Ilkka Forsten

Ei, siitä ei ole kysymys. Eihän tässä kukaan puhu mitään siitä ettei reserviläiset saisi pitää omia aseitaan, tai ostaa niihin patruunoita. Käsittääkseni tässä pyritään päin vastoin lisäämään mahdollisuuksia myöskin niille joilla ei ole omaa asetta.

Ampumataitoa voi tosin harjoitella ihan muillakin aseilla kuin ruutia polttavilla. Ilma-aseet ovat huokea vaihtoehto, ja jos haluaa lisää realismia harjoitteluun niin tarjolla on myöskin Co2 aseita kaliiberissa .177 eli tutummin 4.5 mm. Niissä on valinnan varaa pistooleista revolvereihin ja konepistooleista rynnäkkökivääreihin.

Allekirjoittaneellakin on niitä, ja harjoittelu on hyvin hauskaa sekä realistista ja maksaa vain murto-osan ruutiaseiden kuluista. Sekin etu niillä saadaan että sarjatulimahdollisuus on tarjolla, mutta ilman minkäänlaista lupamenettelyä. 18 vuotta ikää, ja ei muuta kuin tilaamaan. Valikoimissa on yhtä tai kahta 12 gramman säiliöitä käyttäviä versioita, että myöskin 88 gramman säiliöllä olevia. Niin ikään malleja löytyy sekä blowback että non blowback toiminnoilla. Tulinopeuskaan ei ole huono, parhaimmillaan ne tikkaa 1400 laukausta minuutissa. Hiukan modifioitu Uzi vielä sitäkin nopeammin.