Kotimaa Politiikka

Lakivaliokunnan perussuomalaiset turvapaikanhakijoiden oikeusavusta: ”Vieraat ensin ja suomalaisille se mitä jää”

Serbia
Kuva Shutterstock.

Perussuomalaiset kansanedustajat, lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri sekä valiokunnan jäsenet Mari Rantanen ja Sebastian Tynkkynen esittivät hylkäämistä turvapaikanhakijoiden oikeusapua käsittelevään lakivaliokunnan mietintöön.

Mietintö liittyy hallituksen esitykseen turvapaikanhakijoiden oikeusavun laajentamiseksi ja avustajien korvausten korottamiseksi tuntiperusteisiksi palkkioiksi.

– Hallitus nostaa jälleen kerran ulkomaalaiset jalustalle. Turvapaikanhaun ongelmiin kaadetaan rahaa sen sijaan, että puututtaisiin juurisyihin eli maahanmuuttopolitiikan kiristämiseen, Leena Meri perustelee.

Hallituksen esityksessä ehdotetaan vuonna 2016 tehtyjen lakimuutosten kumoamista. Tuolloin turvapaikanhakijoiden oikeusapua kavennettiin, valitusaikoja lyhennettiin ja avustajille säädettiin asiakohtaiset palkkiot.

– Turvapaikanhakijoille tarjotaan nyt jälleen oikeusapua turvapaikkapuhutteluun, joka on verrattavissa muihin viranomaisten hakumenettelyihin. Samaan aikaan vammaiset, lastensuojelun asiakkaat tai muut ryhmät eivät ole käytännössä oikeutettuja vastaaviin palveluihin, Mari Rantanen summaa.

Lakivaliokunnan perussuomalainen ryhmä onkin huolissaan palvelujen yhdenvertaisuudesta, mutta toisaalta myös liian avokätisten palvelujen lisäämästä houkuttelevuudesta.

– Kansalaisten on oltava yhdenvertaisessa asemassa, eikä myöskään tänne tulevia voida asettaa muita parempaan asemaan. Lisäksi järjestelmämme kuormittuu entisestään, kun laajalla ilmaisella oikeusavulla houkutellaan enemmän tulijoita Suomeen, Sebastian Tynkkynen arvioi.

Viime viikolla lakivaliokunta esitti syvän huolensa oikeusministeriön hallinnonalan resursseista käsitellessään julkisen talouden suunnitelmaa. Lisäksi lakivaliokunta ehdotti eduskunnalle ajankohtaiskeskustelua oikeuslaitoksen murenevasta rahoituksesta.

-Tämä on jälleen Marinin hallituksen arvovalinta. Vieraat ensin ja suomalaisille se mitä jää, perussuomalaiset valiokunnan jäsenet paheksuvat.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Kansalaisen verkkokauppa