Kolumnit

Lakon ja mielenosoituksen jälkeistä elämää

© Janne J. M. Muhonen

Suomen nykyinen porvarihallitus on täysin pitelemätön, ylimielinen sekä peräänantamaton, kun kysymyksessä on työttömien työnhakijoiden kurittaminen. Tämä on käynyt harvinaisen selväksi, sillä eilisen ja työttömyysturvan aktiivimallia vastustaneen lakon sekä mielenosoituksen antama viesti kaikui kuuroille korville. Kuvaavaa on, että lakkopäivän lähestyessä median sekä puolueväkensä eteen asteli sangen tuimailmeinen sinisten puheenjohtaja sekä eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terho julistaen, ettei hallitus peräänny ohjelmansa osalta piirun vertaa.

Ongelmana vaan on sellainen pieni juttu, ettei ainakaan meille tavallisille kaduntallaajille, joita aktiivimalli nimenomaisesti koskettaa, ole valjennut, että kuinka sitä aiotaan toteuttaa ja TE-toimistojen virkamiestoiminnassa soveltaa. Aktiivimalli on mahdottoman huonosti valmisteltu, sen vaikutusarvioinnit ovat silminnähden puutteelliset. Sen soveltamisohjeista ei ole tietoakaan, vaikka laki astui voimaan jo vuoden alussa, eli yli kuukausi sitten. Toisin sanoen se koskettaa siis jo tälläkin hetkellä satoja tuhansia ihmisiä.

Muistakaamme lisäksi, että työttömän työnhakijan aktiivisuuden tarkasteluväli on kolme kuukautta. Ensimmäiset kepiniskut pitäisi siis antaa jo huhtikuussa ja juuri sitä sorttia onkin tarjolla. Muistakaamme, että aktiivimallilla rankaistaan työttömiä työnhakijoita sellaisissa asioissa, joihin he eivät välttämättä pysty itse vaikuttamaan millään tavalla.

Heikolla valmistelulla on turvattu se, että kansalaisten työttömyysturvaa päästään juustohöyläämään oikein olan takaa, koska mallissa ei ole kiinnitetty huomiota lainkaan työllistymismahdollisuuksien huimiin aluekohtaisiin eroavaisuuksiin. Kukaan ei toisin sanoen tiedä, mistä tarvittava määrä palkallisia töitä, edes ns. pätkä- tai silpputöitä, löytyy. Tosielämän realiteeteista erkaantunut hallitus sysää alamaisensa vanhaa sanontaa mukaillen herran huomaan.

Viranomaisia ei todellakaan käy kateeksi, sillä soveltamisohjeiden puuttuessa kukaan ei tiedä, mitkä kaikki työvoimahallinnon ostamat koulutukset täyttävät aktiivimallin ehdot. Ainoat tahot, jotka tässä tilanteessa hierovat käsiään tyytyväisinä myhäillen, ovat työllistymispalveluita tarjoavat konsulttifirmat, jotka tulevat tahkoamaan entistä kovempaa tulosta, koska erityisesti työllistymishaasteellisilla paikkakunnilla melko vakioitu osuus niiden asiakaskunnasta on sitoutettu osallistumaan niiden järjestämille kursseille.

Lisäksi kukaan ei toistaiseksi tiedä, minkälainen omaehtoinen opiskelu on aktiivimallin kannalta riittävää. Kaiken aikaa täytyy pitää mielessä aktiivimallissa saneltujen ehtojen toteutumisen tai toteutumatta jäämisen seurannan valtaisa byrokraattisuus. Millaiset dokumentit ”omaehtoisesta opiskelusta” ovat riittävät osoittamaan viranomaiselle sellaista suoritetun? Kurssitodistukset esimerkiksi kansalaisopistosta? Millaiset opintosuoritukset ovat relevantteja yksilön elämäntilannetta ajatellen?

Kuinka moni opintojakso kestää vähemmän kuin kolme kuukautta, joka on aktiivisuuden tarkasteluväli? Kuinka viranomainen suhtautuu siihen, että jokin opintosuoritus on kvartaaleittain suoritettavalla tarkasteluhetkellä kesken? Täyttääkö aktiivisuusehdot opiskelu ylipäätään vai onko opinnoissa myös edettävä johonkin suuntaan samalla tavalla kuin Kansaneläkelaitoskin edellyttää opintotukea opintopisteitä vastaan myöntäessään?

Muistakaa nyt, rakkaat ihmiset, että aktiivimalli on jo voimassa, eikä näihin kysymyksiin ole vastauksia annettu. Eilinen lakko sekä suurmielenosoitus eivät tuoneet mitään, ei kerrassaan mitään, muutosta vallitsevaan asiaintilaan. Työttömät ovat tänään tasan yhtä ahtaalla kuin he olivat torstainakin, päivää ennen lakkoa.

Tälläkin hetkellä meillä on kansalaisia, jotka harjoittavat omaehtoista opiskelua tai pienyrittäjyyttä, vaikkei viranomaisillakaan ole käytössä aktiivimallin soveltamisohjeita, joista tulisi käydä ilmi se, millainen opiskelu tai pienyrittäjyys täyttää aktiivimallin ehdot, jotka täyttämällä työtön työnhakija välttää työttömyysturvan leikkauksen. Tämä touhu on niin mielisairasta, ettei sen kuvailemiseksi riitä kenenkään sanavarasto.

Loppukevennyksenä, vaikka asia onkin toki äärimmäisen vakava, hallituksen vastuunalaisten ministerien, kuten erityisesti sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin) sijaan kansan eteen heitetyn Juhana Vartiaisen (kok) freudilainen lipsahdus, kun hän sattui kertomaan kotisivuilleen kohdistuneesta palvelunestohyökkäyksestä:

    ”– Oman verkkosivuni ylläpitäjä kertoi, että sivuun oli kohdistunut suuren volyymin palvelunestohyökkäys. Siitä tulee pikkuisen kyllä epävarma olo, että mitä ihmettä, koska ihan tavallinen syrjäytynyt työtön ei sellaiseen kykene.”

a) Vartiaisen mielestä työttömät ovat kaikki syrjäytyneitä luusereita, jotka eivät osaa mitään.
b) Vartiainen itse on niin kädetön, ettei kykene ylläpitämään omaa verkkosivuaan.

Näissä merkeissä toivotan onnea ja menestystä niihin aikoihin, kun saat lopputilin kouraasi ja suunta käy kohti paikallisen TE-toimiston ovea.

Shares

Uusimmat uutiset

Liity kannattajajäseneksi