Eurooppa Maahanmuutto

Lampedusan pormestari raivoissaan: Laittomien siirtolaisten hylkäämät veneet vaurioittavat satamaa

Laittomien siirtolaisten Lampedusalle hylkäämä vene. Kuva Flickr / Piervincenzocanale.

Italian Välimerellä sijaitsevan Lampedusan pormestari kertoo, että saaren satamasta on tullut laittomien siirtolaisten hylkäämien veneiden ”kelluva hautausmaa”. Pormestari ei kuitenkaan syytä siirtolaisia. Sen sijaan syyttävä sormi osoittaa viranomaisia, jotka eivät ole siivonneet pois ongelmajätteeksi muodostuneita aluksia.

Lampedusan ja Linosan pormestari Totò Martello ilmoitti 29. marraskuuta, että saaren satamassa kelluvat laittomien siirtolaisten hylkäämät veneet vaurioittivat vakavasti satamarakennelmia myrskyssä.

– Voimakas myrsky moukaroi Lampedusaa ja aiheutti sen, mitä olemme pelänneet ja mistä olemme toistuvasti ilmoittaneet: siirtolaisveneet, jotka viranomaiset ovat häpeällisesti jättäneet Favarolon satamaan, muuttuivat lounaistuulen aikana ammuksiksi, jotka aiheuttivat vakavia vahinkoja satamassa oleville veneille ja vakavan vaaran ihmisille, jotka olivat kiinnittämässä veneitä ja kalastusaluksia, Martello kirjoitti Facebookissa.


Pormestarin mukaan Lampedusalla on siirtolaisveneiden vuoksi ”kaikenlaisia jäämiä vedessä, merenpohjassa ja rannoilla”.

Pormestari Martello ei kuitenkaan pidä ”veneiden hautausmaata” laittomien siirtolaisten syynä. Sen sijaan syy on viranomaisten, joiden pitäisi siivota ongelmajätteiksi muodostuneet veneet pois.

– Viime kuukausien aikana olen toistuvasti ottanut asian esille, ja sisäasiainministeriön ansiosta veneiden poistamiseksi ja hävittämiseksi oli jo ryhdytty hätätoimiin. Mutta sitten maihinnousu jatkui, siivoaminen keskeytettiin ja Favarolon laiturista tuli veneiden ’kelluva hautausmaa’.

Pormestari ei aio enää katsoa sivusta ”tätä ympäristökatastrofia”.

– Jos viranomaiset eivät välittömästi ryhdy turvaamaan satama-aluetta ja puhdistamaan vettä, rantaa ja merenpohjaa ja jos käyttöön ei oteta automaattista ja jatkuvaa mekanismia maahanmuuttajaveneiden hävittämiseksi niiden saavuttua saarelle, aion antaa määräyksen, jotta kunnan hallinto voi suoraan toimia kansalaisten, infrastruktuurien ja meremme turvallisuuden takaamiseksi.

UNHCR:n tilastojen mukaan Italiaan on saapunut tämän vuoden aikana jo 32 576 laitonta siirtolaista Välimeren kautta. Saapuneista 41,2 prosenttia on lähtöisin Tunisiasta, 12,5 prosenttia Bangladeshistä, 4,7 prosenttia Pakistanista, 4,5 prosenttia Norsunluurannikolta ja saman verran Algeriasta.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit