Eurooppa Politiikka

Länsisaksalainen lehdistö moittii Thüringenin vaalitulosta

Kuva Shutterstock.

Thüringenin vaalitulos Saksassa on herättänyt suuttumusta etenkin länsisaksalaisessa lehdistössä.

Frankfurter Rundschau kirjoittaa: ”Jokainen tiesi että Björn Höcken äärioikeistolainen siipi pyrkii rakentamaan yhteiskunnan fasistisen mallin mukaan. Ilman selittelyä: joka äänestää AfD:tä, ei valitse protestia vaan äärioikeiston”. Höcke on AfD:n paikallinen puheenjohtaja, jota oikeuden päätöksen nojalla saa nimitellä fasistiksi.

Süddeutsche Zeitung käy äänestäjien kimppuun suoraan ja massiivisesti. Sammakkoperspektiivillä on arvonsa; ei ole vastuutonta, vaikka olisi säästänyt itseään puolueohjelmien opetuksilta. ”Mutta olisi kyllä hyvä käyttää myös tervettä järkeä. Höcke on eräs niistä, joiden mielestä ´Saksalla tulisi vielä olla tuhatvuotinen tulevaisuus´. Näin ei saada lisää kotilääkäreitä tai päiväkotitätejä.”

Stuttgarter Nachrichten arvostelee äänestäjiä AfD:n tuloksesta. ”Björn Höcke edustaa äärioikeistolaista ja rasistista ajatusmaailmaa. Tämä ei ole salaisuus. Ja kuitenkin saattoi AfD kaksinkertaistaa edustajiensa määrän. Avoimesti perustuslain vastainen asenne ei tämän päivän Saksassa ole riittävä peruste olla tulematta valituksi suurella äänimäärällä”.

Die Welt kiinnitti huomiota Linken tilanteeseen. Bodo Ramelowin johtamana tuli voitto Thüringenissä. Vähät siitä, koska Brandenburg ja Sachsen osoittivat, että Linke on menettänyt Idän eikä enää ole siellä kansanpuolue. Tulevaisuuden etsiminen sosialismin menneisyydestä, kenties vasemmistokäänteeseen uskovien demarien kanssa koko maan tasolla, on maalle varsinainen happotesti.

Frankfurter Neue Presse näkee vaalien suurimmat virheet entisissä kansanpuolueissa SPD ja CDU. Niiden hallitusyhteistyö (Suuri koalitio, GroKo), jonka toiminta vaikutti vaalitulokseen, edustaa erityisiä heikkouksia. Lähtöä tekevän liittokanslerin seuraaja Kramp-Karrenbauer ei ole lainkaan uskottava. SPD keskittyy etsimään johtajaa. Äänestäjät palkitsevat niitä, joilla on selvät mielipiteet. Jos niitä on vain ääripuolueilla, vaarantuu demokratia.

Nimittelyä harrasti julkiskanava MDR:n (Mitteldeutsche Rundfunk) vaalilöylyissä Thüringenin vihreiden puheenjohtaja, ministeri Anja Siegesmund. Ensin hän harmitteli polarisoitunutta vaalitaistelua. Sen jälkeen hän harmitteli että AfD, ”jonka johtopaikalla on fasisti” oli saavuttanut suuren vaalimenestyksen. Keskustelun juontaja sivuutti tapauksen. Nimittelyn kohde ei puuttunut asiaan. Hän oli huolissaan häpeällisestä demokratian tilasta, kun mikään puolue ei tahdo olla AfD:n kanssa yhteistyössä.

Lähteet Merkur (1, 2)

  • 126
    Shares

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset