Kotimaa Talous

Lapin Tähtiliike väläyttää kaivosveroa

Nyt käytävissä vaaleissa on keskusteltu tiiviisti kaivosten verotuksesta ja yleinen mielipide vaikuttaisi olevan se, että kaivoksia tulee verottaa niille erityisesti suunnatulla verolla, jotta uusiutumattomien luonnonvarojen hyödyntämisestä saaduista tuloista suurempi osa jäisi kotimaahan ja varsinkin kaivoskuntien käyttöön, Tähtiliikkeen ehdokkaat kertovat.

 

Kaivosteollisuus, kuten kaikki muukin elinkeinoelämä yleensä, vastustaa tietysti ajatusta lisäveroista.

Lapin Tähtiliikkeen ehdokkaat katsovat, että kaivosvero on ihmisten oikeudentajun ja luonnonvarojen rajallisuuden näkökulmasta välttämätön. Veromallin tulisi kuitenkin olla sellainen, jossa ei tehtäisi jo ennalta kannattamattomaksi kaivoshankkeita, joita Suomessa on viriämässä useilla työpaikkapulasta kärsivillä alueilla. Siksi veron tulee kohdistua yhtiöiden tekemiin voittoihin, eikä toimia kiinteän, metallin hintaan sidotun maksun tavoin.

Tällainen veromalli tuo esille kuitenkin Suomessa ratkaisematta jätetyn, mutta helposti ratkaistavan ongelman. Yhtiöiden voitoista perittävää yhteisöveroa kierretään konsernien sisäisellä velkaantumisella, eli velkaantumalla saman konsernin yhtiölle huomattavasti markkinakorkoa korkeammalla korolla, jolloin velkaantuvan yhtiön toiminnasta ei jää yhteisöveron piirissä verotettavia voittoja, jotka siirretään korkovivutuksella usein ulkomaille. Tätä harjoittavat suuret yhtiöt eri toimialoilla, ja tämä aiheuttaa suuria veromenetyksiä myös kunnille.

Kaivosveron lisäksi Tähtiliike esittää, että Suomessa on tehtävä edellä mainittu kikkailu mahdottomaksi esimerkiksi konsernilainoille säädettävän korkokaton avulla. Tällöin kuntien rahoitusasema paranee ja veropolitiikkamme tehokkuus kasvaa.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit

Liity kannattajajäseneksi

Uusimmat uutiset

Kansalaisen verkkokauppa