Eurooppa

Lapsiavioliitot Saksassa: Kotirouvaksi tai hautaan

child bride
Kuva Shutterstock.

Saksassa elää pakkoavioliitoissa sadoittain alaikäisinä naitettuja tyttöjä. Todellista määrää ei tiedä kukaan. Laki kieltää tällaiset avioliitot, mutta viranomaisvalvonnan keinot ovat rajalliset.

Vuonna 2017 säädettiin alaikäisten ja aikuisten naisten suojaksi laki pakkoavioliittoja vastaan. Ylipäänsä hyväksyttävän avioliiton alaikärajaksi määriteltiin 18 vuotta. Ulkomailla solmitut, 16-17 -vuotiaita koskevat liitot voitiin oikeudessa mitätöidä, mutta alle 16-vuotiaitten kohdalla ne määriteltiin suoralta kädeltä pätemättömiksi.

Naisjärjestö Terre des Femmes´in edustajan mukaan kaikki viranomaiset eivät tunne lain säädöksiä. Järjestö on tutkinut lapsiavioliittoja. Nehän koskevat lähinnä tyttöjä. Ja lähes aina kysymyksessä ovat maahanmuuttajataustaiset tapaukset.

Järjestö löysi vuonna 2019 tiedot 813 lapsiavioliitosta, jotka olivat tulleet ilmi 2017 säädetyn lain jälkeen. Vain kymmenen niistä oli purettu. Saksan oikeusministeriö vahvistaa tuloksen: oikeuteen oli päätynyt 104 tapausta, joista 11 oli johtanut liiton mitätöintiin.

Terre des Femmes -järjestö olettaa, että tiedossa olevien pakkoavioliittojen lisäksi piilossa on lukuisa määrä liittoja, jotka solmitaan ”seurakunnan edessä”, sulhasen kodissa kymmenien todistajien läsnäollessa. Kaikki eivät ole tilastoissa. Usein tapaus tulee ilmi kuin alaikäinen synnyttää.

Monet alaikäisten järjestetyistä avioliitoista on solmittu ulkomailla. Niissä voi usein olla kysymyksessä ”tie köyhyydestä”. Saksaan tulleena nuori tyttö ei välttämättä tunne oikeuksiaan. Häntä on voitu uhata väkivallalla, jopa kuolemalla. Joskus tyttö tottelee aviomääräystä, koska pikkusisko joutuisi kuitenkin järjestettyyn liittoon.

Pakkonaittamisen seurauksena teini-ikäisen tytön koulunkäynti keskeytyy. Hän saa luvan sopeutua aviovaimon, kotirouvan osaan. Hän on miehen omaisuutta. Sosiaaliset kontaktit katkeavat. Jopa vuosikymmeniä Saksassa asuneet vanhemmat saattavat pakkonaittaa tyttäriään.

Teini-ikäisen tytön lapsuus on ohi. Ja lisäksi tulevat teiniraskauksiin kuuluvat riskitekijät. Myös tyttöä selvästi vanhemman miehen väkivaltaisuus on tavallista. Tyypillisimmin tällainen kohtalo voi odottaa Syyriasta, Irakista, Afganistanista, mutta myös Turkista tai Bulgariasta saapuneita tyttöjä.

Periaatteessa tällainen avioliitto on purettavissa Saksassa. Mutta silloin saa kuulla, mikä kunniatonta naista voi kohdata. Se on erittäin vaarallista, sanoo Terre des Femmes -järjestön edustaja Monika Michell.

Lähde Focus.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit