Eurooppa Politiikka

Latvia maksaa 40 miljoonaa euroa maan juutalaisille korvauksina holokaustista – kansallismielinen puolue vastusti yhden ryhmän historiallisten kärsimysten nostoa erikoisasemaan

Latvian parlamentti Saeima on aloittanut tänään 6. tammikuuta istuntokautensa ja päättänyt vuoden ensimmäisten asioiden joukossa myöntää maan juutalaisyhteisölle 40 miljoonaa euroa korvauksina holokaustista. Latvian kansallismielinen puolue Kansallinen liittouma vastusti yhden ryhmän historiallisten kärsimysten nostamista erikoisasemaan.

Latvian valtio maksaa vuosina 2023–2032 yhteensä 40 miljoonaa euroa maan juutalaisyhteisölle hyvitykseksi kansanmurhasta toisen maailmansodan aikana, päätti maan parlamentti tänään. Juutalaisia vainosivat Latviassa sekä Saksan että Neuvostoliiton miehityshallinnot. Parlamentti korosti päätöksessään, että Latvian valtio ei ole syyllinen kansanmurhaan ja että juutalaisten kansanmurha oli vakavin rikos ihmisyyttä vastaan, mikä Latvian alueella on ikinä tehty.

40 miljoonan euron summa on arvio, joka perustuu kiinteistöjen arvoon, jonka juutalaisyhteisö omisti Latviassa ennen toista maailmansotaa. Juutalaisyhteisö omisti muun muassa kouluja, orpokoteja, sairaaloja ja kulttuuritaloja kesään 1940 asti. Näille rakennuksille ei ole osoitettavissa laillisia perijöitä. Korvaussumma ottaa huomioon sekä Saksan että Neuvostoliiton hallintojen latvianjuutalaisilta tekemät kiinteistötakavarikoinnit.

Juutalaisten erityistukea vastustanut kansallismielinen Kansallinen liittouma -puolue (Nacionālā apvienība) teki vastaesityksen, että tukea pitäisi myöntää kaikille totalitaaristen hallintojen uhreiksi joutuneille etnisille ryhmille, myös latvialaisille. Kansallisen liittouman esitys hävisi parlamentissa äänin 17–52.

Kansallinen liittouma kuuluu Latvian nykyiseen keskustaoikeistolaiseen monipuoluekoalitioon. Laki meni kuitenkin parlamentissa läpi Venäjä-mielisyytensä vuoksi oppositioon jätetyn latvianvenäläisten sosiaalidemokraattisen Harmonia-puolueen tuella.

Taustaa: sekä juutalaiset että latvialaiset olivat 1900-luvun aikana suurien vainojen kohteina Latviassa

Ennen toista maailmansotaa Latviassa asui 94 000 juutalaista. Toisen maailmansodan lopussa heitä oli enää parisataa. Maailmansodan jälkeen maahan palasi noin tuhat juutalaista. Nykyään juutalaisia asuu Latviassa 5 000–12 000.

Sekä Saksa että puna-armeija miehittivät Latvian kummankin maailmansodan aikana. Latvialaiset liittoutuivat saksalaisten kanssa suojautuakseen neuvostoterrorilta. Maassa kunnioitetaan yhä latvialaisia Waffen-SS-joukkoja. Neuvostoliitto miehitti Latvian 1900-luvun aikana kolmeen kertaan (1919, 1940 ja 1944) ja jokaisen kerran jälkeen toteutti latvialaisten joukkomurhia ja kyydityksiä. Kaikki latvialaisten ”suuret” (Neuvostoliiton suuriksi määrittelemät) kiinteistö- ja maa-omistukset sosialisoitiin. Neuvostoliitto toteutti neuvostotasavallakseen alistamassaan Latviassa väestönvaihdoksen, jossa latvialaisten osuus laski 1930-luvun 77 prosentista 52 prosenttiin vuonna 1989. Latvialaisten osuus on nykyään noussut noin 62 prosenttiin Latvian väkiluvusta. Venäläisten osuus on yhä yli neljännes maan väestöstä.

Lähteet: Neatkarīgā Rīta Avīze, Israel National News, Nacionālā apvienība

18 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
Jussi

Ehkä tälläkin palstalla esiintyvien pallopäiden olisi syytä lukea latvian juutalaisten kansanmurhasta. Karua luettavaa kun naiset ja lapset viedään Liepajan hiekkasärkille ja pikkuvauvat ammutaan äitiensä sylissä juopuneiden rivinatsien toimesta hiekkakuoppiin.

Jsn-Man

Erikoista on että jos sodan jälkeen juutalaisia oli n. 1200 ja nyt 5000-12 000 miten heidän määränsä on lisääntynut näin paljon?
Ainoa mahdollisuus on että heitä tuli suuria määriä muualta Neuvostoliitosta kun Baltian maiden etnistä rakennetta yritettiin muuttaa 1960-1980 luvuilla.
Täysin moraalitonta on korvauksien maksaminen kollektiivisesti juutalaisjärjestöille. Sama kuin ’meän kielisten’ kokema sorto Ruotsissa korvattaisiinesim. Perussuomalaiselle puolueelle!

Runtiti-pou

Latvian juutalaiset eivät kokeneet kansanmurhaa, vaan liittyivaä miehittäjien kanssa tekemään latvialaisten kansanmurhaa

Runtiti-pou

Latviassa tapahtui kommunistien suorittama latvialaisten kansanmurha. Ei mitään muuta joukkomurhaamista. Muistakaamme kommunismin taustat ja joihtajien etnisyys!

Remppis

Nuo rahan jakajat ovat erikoinen porukka. Omiaan eivät jaa. Toisten rahoja ainoastaan.

FIXIT

Kuten hyvin tiedämme, Latviakin maksaa meidän velkarahastamme näitä korvauksia. Kun aikoinaan oli äänestys liittymisestämme eu:hun, ei ollut todellakaan mitään merkkejä tästä hulluudesta, johon neurosvoliitto on mennyt isoin harppauksin. Mitään valtuutusta ei siis kansanäänestyksessä annettu nykymenolle, joka johtaa meidät suoraan neuvostoliiton kaltaiseen hirmuhallintoon ja on jo johtanutkin. Kun kaikki merkit on nähty, ettei neurosvoliitto kehity hyvään suuntaan, tulisi siitä heti irtautua ja kuka hyvänsä puolue ehdottaakin uutta kansanäänestystä, saa vaalivoitot aivan varmasti. Toistaiseksi on ilmaantunut vain yksi isänmaallinen puolue VKK.

ike

Eiköhän aika harva juutalaisista jotka noita asioita kokivat ovat enää hengissä. Alkaa tuo juutalaiskysymys olla samaa luokkaa kuin nk. pakolaisten ja kehitysmaiden rahan lypsäminen euroopasta. Näen jo mielessäni eurooppalaiset otsikon vuodelta 2250: Juutalaisille jättikorvauksia toisen maailmansodan aikaisista kärsimyksistä.

Ilkka Forsten

Ja taas ollaan siinä että konkonokkaklaanin pitää päästä nokittamaan ikivanhoilla asioilla jotain toista valtiota. Tyhmätkin tietävät ettei he olleet ainoita joita kohdeltiin ei ihmisinä, ja että kohtelu johti täysin samaan lopputulemaan. On ihan hel****n ärsyttävää toistuvasti lukea tai kuulla tätä naukumista jostain mitä edelliset sukupolvet ovat tehneet. Ei nykyisillä sukupolvilla ole taannehtivasti vastuuta edellisten teoista.

Jos olisi, kaikki valtiot voisivat huutaa muilta korvauksia sillä läpi ihmiskunnan historian on tehty vääryyksiä, ja loukattu jonkun ryhmän oikeuksia. Juutalaiset hermostuvat aina kun näin sanoo, ja aina alkaa se antisemitismikortilla pelaaminen. Se ei ole antisemitististä ajattelua jos haluaa että ollaan rehellisiä, koska saksa noin esimerkiksi, on aikapäiviä sitten pyytänyt anteeksi tekemisensä. Heidän sotarikoksiin syyllistyneet henkilöt on tuomittu kuolemaan, ja vastuu niistä ajoista kuoli siinä samalla. Näin toimii normaalimaailma, mutta kun tätä ei saa koskaan sanoa edes ääneen, niin ikuinen säälin kerjääminen alkaa tuottaa enemmänkin sitä ajattelua mikä suosii antisemitismiä.

ike

Laitoin samansuuntaisen kommentin, ilmeisesti liian kärjekkäästi koska se sensuroitiin.

Ilkka Forsten

Saattaa se tulla vielä näkyville, niin oli omakin kirjoitukseni eilisestä tälle päivälle ” koronakaranteenissa ” jota sanamuotoa käytän kun kirjoitus odottaa hyväksyntää. Jos se katoaa kokonaan puhun banaanilastista.

ike

Kaikki tietävät että tämän lehden toimitujkselta vaaditaa paljon. Kun nyt ei ajauduttaisi liian kauas.

Ilkka Forsten

Itse asiassa minulla roikkuu jo toinenkin teksti koronakaranteenissa. Katsotaan tuleeko se julki vai joko meni yli suvaittavan rajan ? Toivottavasti ei, koska teksti itsessään ei ollut mikään provokaatio vaan eräänlainen liite aiemmin kirjoittamaani.

Jussi

Isänmaalliset suomalaiset eivät kannata natsi ideologiaa eli kansallis SOSIALISTEJA

juha II

Täällähän ei kukaan uskalla sanoa muuta kuin liusää fyrkkää juutalaisille. Itse sanon, että Latvialla ei ole mitään syytä korvauksiin. Seuraavana onkin kipahattuisen presidentin ”eripura” Sauli Niinistön rynnätä ottamaan ”syyllisyydestä” kaikki loput.

Kyseessä on silkka kirisstys ja kuvottava rahastus juutalaisen eliitin suorittamana tieqaamalla rahaa muitten kuolemalla jopa häpäisten menehtyneiden muiston. Rahakorvauksia joudutaan maksamaan 10 000-vuoden päästäkin, jos tämä lävitse turmeltunut ja kahjo maailma vain koossa pysyisi. Juutalaiset ovat niin härskin ahneita rahan perään, että he repivät sitä kaikkialta mistä vain sitä saavat.

Juutalaiset ovat ainoa etninen ryhmä, jonka voi määrittää yhtä hyvin rahassa ja mammonassa, joka on kuin onkin heidän ainoa OIKEA uskonto. Jumala merkitsee tosiasiassa kristityille paljon enemmän sillä kautta historian heidän on ollut hankittava elantonsa kovalla ja raskaalla työllä eikä keinottelemalla ja kiristämällä tuntematta mitään sääliä tekojensa seurauksista. Lyhyesti sanottuna juutalaisten kannan harvennus oli ollut tilauksessa parisen tuhatta vuotta, koska juutalaiset omiensa yllyttämänä huusivat Jeesuksen veren päälleen Maaherra Pontius Pilatuksen sitä heiltä kysyessä. Vm. ei nähnyt syytetyssä mitään vikaa. Jotenkin ”lajityypillisesti” juutalaiset yrittivät tässäkin tapauksessa ajaa Jeesuksen murhaamisen roomalaisten niskaan. Ja tässä on sitten syy, miksi ME ”saamme” kaivaa kuvettamme aina niihin päiviin saakka kun viimeinen päivä koittaa. Lopuksi sijoitusvinkki siitä, että kun juutalaiset ilmeisen syyttä suotta ajettiin Siunatusta maasta” kiertolaiksiksi meidän iloksemme. Sekin voisi olla pienellä rykäisyllä saatavissa kristittyjen valkoisten maksettavaksi kilometrikorvAuksineen päivineen!

ike

Juuri näin 👍

Jussi

Pallopäiden kommentteja?

176-167

Vai sittenkin realistien?
Juutalaisten on tehtävä rahaa uhriutumalla ja keinolla millä hyvänsä.
Otapa selvää asioista ja tarkista huviksesi vaikka Liettuan, eli Euroopan ensimmäisen judenfrey-valtion tapahtumista. Mielestäsi Suomenkin varmasti pitäisi lisätä ”kärsimysrahaa” Israeliin.

Ilkka Forsten

Ortodoksijuutalaisille kristinusko siinä muodossa kuin me sitä pidämme oikeaoppisena tulkintana, on haram.. He eivät tunnusta Jeesusta profeetaksi vaan harhaoppiseksi jota kristikunta seuraa. Katselin joskus aikoja sitten dokumentin jossa israelilaisilta kysyttiin asiasta, ja suurin osa haastatelluista halveksi esimerkiksi euroopan kristittyjä kerettiläisinä. Tätä taustaa vasten on melko helppo käsittää, miksi he junailevat kaiken aikaa euroopan valtioiden asioita huonompaan suuntaan, ja rahottavat tahoja jotka ajavat väestönvaihtoa.

Ihmisten olisi aika herätä näkemään ja tunnustamaan se, ettei kyseinen valtio ole mikään valitun kansan ansaitsema pläntti, vaan eurooppalaisten, lähinnä toisen maailmansodan voittajavaltioiden lanseeraaman muuttoliikkeen keskus. En ole millään tavalla Palestiinalaisten puolella, he eivät ole pyhäkoululaisia, mutta fakta kuitenkin on että heidän mailleen israelin valtio perustettiin ottamalla alueet haltuun.

Nyt valittu kansa laajentaa itse elintilaansa välittämättä mistään kansainvälisistä artikloista, aivan kuten heidän parjaamansa saksa 1930 – 40 luvuilla, ja menetelmätkin ovat osittain kopio saksan tavoista toimia. Käsitän, vaikka en hyväksy hurmosuskovaisten näkemyksiä kun he puolustavat yhden seemiläiskansan väkivaltaista laajenemista toisten maille. Tietenkin hurmosteltan hämyssä julistettu oikeutus, on yhtä ” pätevä ” kuin israelin hallituksen yksipuolinen päätös vallata milloin mikäkin osa lähi-itää. Todellisuudessa mitään oikeutusta ei ole, ei maallista eikä taivaallista, mutta on hyvä örveltää USA:n rahat taskussa ja vaatia ” tippiä ” muilta kansoilta, kun tarve uusille hankinnoille ajankohtaistuu.

Tämä ei ole oikein, mutta jostain syystä asiaa ei saisi kritisoida kun yhdelle kansalle on luotu monopoli uhriutumiseen. Jos asiat olisivat niin helppoja, että kaikki voisivat tarvittaessa vaatia korvauksia, voisi eurooppakin kiristää Mongoleita maksamaan miljardeja kun Tsingiskaani kävi räpläämässä omavaltaisesti alueilla mitkä ei sille kuulu. Saako Englanti Italialta toistuvasti miljoonia tai miljardeja siitä, että Roomanvallan aikaan legioonat mellastivat saarivaltiossa kuin sika vattukossa ? Tämä lista olisi loputon, mutta kaikki haluaa muistaa vain Shindlerin listan. Kiitos seemiläisen ohjaajan.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Forsten

Kansalaisen verkkokauppa