Eurooppa Maahanmuutto

Lesbos-saaren asukkaat haluavat saarensa takaisin

Kolmansien maiden siirtolaisia Thessalonikissa vuonna 2018. Kuva Shutterstock.

Kolmansista maista lähteneet siirtolaiset ovat ylikansoittaneet Kreikan saaret. Asukkaat pelkäävät, ja he haluavat palata aikaan ennen siirtolaistulvaa.

Vuonna 2015 liikkeelle lähteneen siirtolaisvyöryn alkuaikoina Turkista Kreikkaan saapuneet siirtolaiset laskettiin jatkamaan matkaansa Kreikan mantereelle ja kohti Länsi-Eurooppaa. Vuonna 2016 EU ja Turkki solmivat unionille yli 6 miljardia euroa maksaneen sopimuksen, jonka ehtojen mukaan siirtolaiset eivät pääse Kreikan mantereelle, ennen kuin heidän turvapaikkahakemuksensa on tutkittu ja myönteinen päätös annettu.

Turkin aloitettua syyrialaisten siirtolaisten karkotukset Istanbulista heinäkuussa 2019, Kreikan saaria on kohdannut uusi siirtolaisaalto. Nyt saarilla oleilee jo yli 50 000 siirtolaista. Tilanne on haastava siirtolaisille, mutta erityisesti paikalliselle väestölle, joka haluaa nyt paluuta aikaan ennen siirtolaisvyöryä.

Viikko sitten noin 9000 kreikkalaista kokoontui Lesboksen saarella sijaitsevassa Mytilinin kaupungissa osoittamaan mieltään kestämätöntä tilannetta vastaan. Mielenosoituksen kutsui kokoon kuvernööri Konstantinos Moutzouris.

– Haluamme saaremme takaisin. Haluamme elämämme olevan kuten se oli ennen, Moutzouris huudatti hurraavaa mielenosoittajien joukkoa.

Paikalliset asukkaat kokevat olonsa uhatuksi, DW kertoo. 1000 asukkaan Moriassa sijaitsee yksi leireistä, jonne on virrannut koko ajan lisää siirtolaisia.

Äärioikeistolaisleimaa pelkäävä Christina ei haluaisi kommentoida siirtolaisasiaa, mutta kertoo sitten kokemuksistaan siirtolaisten parissa. Hänen kampaamoonsa on murtauduttu kahdesti, ja hän pelkää.

– Emme tunne oloamme turvalliseksi. Kukaan ei suojele meitä. Kun poistun kampaamosta, pelkään, nuori nainen kertoo.

Kahden lapsen äiti ei koe alueen soveltuvan enää perheille. Tilanteen jatkuessa hän joutuu perheineen muuttamaan pois.

– Mutta miksi minä olen se, jonka täytyy lähteä? Tämä ei vaan ole reilua, Christina valittaa.

Lesbosin saarella jokaista paikallista asukasta kohti on yksi siirtolainen, ja kuvernööri Moutzouris kertoo tämän olevan aivan liikaa.

– Haluamme hallituksen ottavan ongelman vakavasti, hän muistuttaa.

Vaikka Kreikan hallitus onkin väläytellyt Lesbosin, Samosin, Chiosin, Lerosin ja Kosin siirtolaisleirien sulkemista kesään mennessä, siirtolaisvirta uhkaa taas kasvaa sään parantuessa kesää kohti mentäessä.

Tilaa
Ilmoita
guest
0 Kommenttia
Palautteet
Näytä kaikki kommentit