Eurooppa Maahanmuutto

Lesbos-saaren pakolaisesteen rakennustyöt loppusuoralla

Kuva Shutterstock.

3 kilometriä pitkän kelluvan esteen tarkoitus on suojella Lesboksen saarta pakolaisilta.

Kreikan puolustusministeriö ilmoittaa, että he ovat päässeet jo viimeiseen vaiheeseen valmisteluissa rakentaa 3 kilometriä pitkä ja metrin korkuinen kelluva este Lesboksen saaren edustalle. Sen on tarkoitus suojata saarta pakolaisilta.

Ministeriön mukaan paikalle on jo toimitettu rakennusvälineet ja -materiaalit estettä varten. Se tullaan pystyttämään saaren koillispuolelle, jota kautta on tullut vuodesta 2015 lähtien veneillä satoja tuhansia laittomia maahanmuuttajia, jotka halusivat päästä Kreikan kautta Eurooppaan.

Kreikan hallitus julkaisi urakkatarjouksen 29. tammikuuta. Esteen tulisi kohota puolen metrin korkeuteen meren pinnasta ja sen tulisi olla varustettu välkkyvillä valoilla. Hankkeen kustannusarvio on puoli miljoonaa euroa.

Kelluvan esteen rakentamisprojekti herätti pelkoja eräissä ei-valtiollisissa järjestöissä.

– Tämä suunnitelma nostattaa huolestuneen kysymyksen koskien vaaralliselle matkalle avomerelle lähteviä henkilöitä auttavien pelastajien mahdollisuuksia jatkossa, tilitti Amnesty International.

Koronaviruksen johdosta Kreikan saarilla saapuvien pakolaisten määrä on viime kuukausien aikana laskenut jyrkästi. Lesbokselle on huhtikuusta lähtien tullut vain 350 henkilöä.

Nykyisin Egeanmeren saarien 5 leirillä oleskelee yli 33 000 pakolaista. Noin 70 000 pakolaista oleilee Kreikan mantereen leireillä.

Lähde TVP, Kansalainen.

  • 171
    Shares