Kotimaa Maahanmuutto Rikos

Libanonilaismies nosti vuosien ajan Kelasta asumistukea ja lapsilisää, vaikka koko perhe asui Libanonissa – tuomittiin törkeästä petoksesta

Kuva: Wikimedia Commons / (CC BY-SA 4.0) / Kimberli Mäkäräinen.

Libanonilaismies nosti vuosien ajan Kelan lapsilisää ja asumistukea, vaikka hän asui perheensä kanssa ulkomailla. Mies puolustautui oikeudessa sanomalla, että hän oli rikoksen tekohetkellä oleskellut Suomessa yli kaksi vuotta.

Helsingin hovioikeus tuomitsi miehen 9 kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä petoksesta. Mies määrättiin myös maksamaan Kelalle yli 12 000 euroa aiheuttamastaan taloudellisesta vahingosta.

Tuomion mukaan mies nosti Kelalta perusteettomia etuuksia yli 48 000 euroa. Petos jatkui viisi ja puoli vuotta.

Vuosina 2006-2011 miehelle maksettiin lapsilisää kolmesta lapsesta, vaikka lapset asuivat hänen vaimonsa kanssa Libanonissa. Oikeudessa oli riidatonta, että perhe oli miestä lukuun ottamatta muuttanut Libanoniin viimeistään vuoden 2006 alussa.

Samoihin aikoihin mies sai Kelalta myös asumistukea. Sitäkin maksettiin yli viiden vuoden ajan, vaikka mies asui perheensä kanssa suurimman osan ajasta ulkomailla. Tuen määrä laskettiin myös viiden hengen ruokakunnalle.

Mies ei missään vaiheessa ilmoittanut Kelalle omaa, puolisonsa tai lastensa oleskelua ulkomailla, vaan hän vahvisti antamansa tiedot oikeiksi etuuksia hakiessaan.

Väitti pitävänsä Suomea asuinpaikkanaan

Hovioikeudessa mies pyysi, että syyte törkeästä petoksesta hylätään. Mies vetosi muun muassa siihen, että hän oli käynyt Suomessa säännöllisesti vuosina 2007-2009 ja oleskellut syytteen aikaan maassa yhteensä kaksi ja puoli vuotta.

Mies kertoi pitävänsä Suomea asuinpaikkanaan ja muun perheensä aikovan palata Suomeen pysyvästi myöhemmin. Hän väitti, ettei ”tiennyt Kelan jatkuvien tukien ehdoista”.

Hän kertoi myös, ettei ollut ilmoittanut omia lyhyitä ulkomaanmatkojaan, vaan oli käynyt Itäkeskuksen Kelan toimistossa ilmoittamassa, että hänen lapsensa olivat muuttaneet pois Suomesta.

Hovioikeuden mukaan tästä ei ollut minkäänlaista näyttöä.

Sen sijaan hovioikeus kuuli Kelan väärinkäytösasioita hoitavan henkilön todistajanlausuntoa, jonka mukaan Kela oli selvittänyt miehen Suomen ja ulkomaan välisiä matkoja miehen itsensä toimittamien passikopioiden ja leimojen perusteella.

Kelan asiantuntijan mukaan miehelle oli tosiasiassa maksettu jopa suurempia liikamaksuja kuin mitä alkuperäisiin vaatimuksiin oli kirjattu.

Asia oli kuitenkin päätetty jättää oikaisematta, koska se olisi ollut miehen vahingoksi ja ero aiempiin päätöksiin suhteutettuna oli euromäärältään pieni.

Lähde: mtv

4 Kommenttia
Uusin
Vanhin Äänestetyin
Palautteet
Näytä kaikki kommentit
S. “seant” A

Sitä ihmettele, ettei koskaan näitä vääriä päätöksiä tuomita virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tuli mieleen tapaus kun Ruotsissa turvapaikan 23v oli Suomessa tuli asia esille kun hän puukotti Kaisaniemen puistossa jotain oli alle 15v. saanut myös turvapaikan Suomessa, niin millainen puusilmä tämä käsittelijä on ollut.

Ilkka Manttari

Pitäsiköhän tuon KELA:n päätökset ottaa vähän tarkempaan tarkasteluun, etenkin tiettyjen ulkomaalaisryhmien taholta. Ai niin, eihän niin saa tehdä, kai se olisi jonkinlaista profilointia ja sehän on kielletty, parempi tehdä turhaa työtä kuin keskittyä olennaiseen. Onko se ihme että rahat esim. poliisilla eivät riitä kun profilointi (lue: järjen käyttö) on kielletty.

Viimeksi muokattu 1 vuosi sitten by Ilkka Manttari
Marko Kyllönen

kelaperäistä maahanmuuttoa, me tienataan tällä.
Nyt vaan kelataan matut veneeseen..

Toni Lajos

Kyllä nämä Kelankin touhut ihmetyttää, sangen leväperäistä rahan jakamista, mutta kotimaisen ahdingossa olevan kohdalla tukihakemuksiin vastaillaan varsin ylimalkaisesti, laki- ja asetuspykäliin nojaten joilla hakmemus saadaan hylätyksi. Ulkomaille lykätään satoja miljoonia erilaisina avustuksina ja lapsilisinä jne, voi pyhä sylvi tätä touhua…