Muu maailma

Libanonin presidentti kutsuu maailmaa auttamaan syyrialaisia palaamaan kotiin

Damaskos 2017, paikalliset perheet käveleskelevät kaduilla ja kaupat ovat auki. Kuva unusualtraveler.com
Libanonin presidentti Michel Aoun kutsuu maailman yhteisöä auttamaan yhteisvoimin syyrialaisten palaamista kotiinsa. Hänen mukaansa Syyriassa ei käydä enää taisteluja, eikä jo palanneiden ole kuultu joutuneen syrjivän käytöksen uhriksi.

Tapaamisessa ranskalaisen suurlähettilään Bruno Foucherin ja Saksan suurlähettilään George Birgelen kanssa presidentti Aoun kertoi Libanonin tukevan syyrialaisten kotiinpaluuta rauhoittuneeseen kotimaahansa.

– Paenneiden syyrialaisten kotikaupungeissa ja -kylissä ei enää taistella, joten pakolaiset voivat palata kotiinsa, sanoi Aoun tilaisuudessa. – Kotiin jo palanneilta ei ole tähän mennessä kuultu väärinkäytöksistä tai syrjinnästä, jatkaa Aoun.

– He tarvitsevat vain pienen rohkaisun ja tukea paluuseen. Tähän maailman yhteisön tulisi keskittää apuaan. Me emme voi jäädä odottamaan poliittista ratkaisua Syyriaan, koska jo palestiinalaisten kanssa 70 vuoden aikana kerätty kokemus osoittaa, etteivät ne eivät ole helppoja saavuttaa, sanoi Aoun.

EU:n mielipide

– EU:n ja länsimaiden on hyväksyttävä se, että Assad pysyy vallassa, naapurisuhteiden komissaari Johannes Hahn sanoi Welt–lehden mukaan Ammanissa. Hahn tapasi Ammanissa Jordanian kuninkaan Abdullah II ja pääministeri Omar al-Rassasin puhuakseen Syyrian tilanteesta.

Myös tässä kokouksesta sanoma maailmalle on selvä: Syyriaa on tuettava jälleenrakennuksessa, jotta pakolaisten paluu voidaan mahdollistaa.

– Minä olen aina sanonut, että maailmassa on kahta sorttia asiantuntijoita. Toiset tuhoavat ja toiset rakentavat. EU kuuluu näistä ehdottomasti viimeiseen kategoriaan, joten jälleenrakentamisessa ei voida ohittaa eurooppalaisia. Jälleenrakennuksen mittakaava on jättimäinen, ja kaikkien apua kaivataan. Arviot liikkuvat noin 200 miljardin dollarin tasolla, mutten usko, että tämä summa riittää Syyrian palauttamiseen entiseen loistoonsa, kertoo Hahn Welt–lehdelle.

– Tämän hirvittävän sodan kautta on käynyt selväksi, että presidentti Assad on osa ylimenokauden ratkaisua, uskoo komissaari Hahn.

Lähde: NNA, Welt